More

  Samsung Galaxy S21 FE 5G este veriga lipsă a seriei S21

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Samsung Galaxy S21 FE 5G s-a lansat și în România, iar după o analiză cuprinzătoare pot spune că este veriga lipsă a seriei S21. Este acel „sweet spot” între S21 5G și S21+ 5G. Este un pachet cu specificații premium la un preț atractiv. Din punctul meu de vedere, Galaxy S21 FE 5G are un raport calitate-preț convenabil și corect pentru performanțele și specificațiile pe care le oferă.

  Din experiența pe care am acumulat-o deja de foarte mulți ani în care scriu pe tehnologie și realizez recenzii, utilizatorii se bazează foarte mult pe așteptări. Ceea ce nu este un lucru rău, neapărat. Dar, trebuie să existe și o doză de realism.

  Când suntem în pielea consumatorului, care are nevoie de un produs, așteptările noastre tind să nu mai țină seama și de alți factori. Lucru care ne poate influența în procesul de luare a unei decizii corecte, pentru nevoile noastre. Dar acest lucru îl voi detalia un pic mai târziu. În schimb, vreau să vă arăt de ce consider eu modelul Galaxy S21 FE 5G că este veriga lipsă a seriei S21.

  De ce este Galaxy S21 FE 5G veriga lipsă?

  Când s-a lansat seria S21, pe 14 ianuarie 2021, a debutat cu trei modele: S21 5G, S21+ 5G și S21 Ultra 5G. Fiecare model este destinat unui anumit tip de utilizator. Modele sunt foarte clar definite și stabilite, iar clienții s-au obișnuit deja cu această ierarhizare, odată cu lansarea seriei S20.

  Distanța dintre flagship și midrange începe să fie din ce în ce mai mică, odată cu lansarea noilor modele Galaxy A52 și A72. Dar în continuare existau utilizatori care scăpau printre găurile sitei, în căutare de ceva mai specific. Aici a fost nevoie de rafinarea și mai mult ale produselor pentru a se adapta la cerințele acelor clienți. Iar așa a luat naștere modelul „FE”, adică „Fan Edition”.

  Modelul FE nu a fost niciodată despre micșorarea distanței dintre seria Galaxy S și Galaxy A. Puntea de legătură între cele două a fost tot timpul modelul S20/S21. Acest model este gateway-ul clientului către seria flagship.

  Modelul FE, în schimb, a fost despre obținerea a tot ce este mai bun din seria Galaxy S, dar fără să rupi pusculița. Iar asta, contrar așteptărilor unora, nu înseamnă să fie și mai ieftin comparativ cu modelul normal al seriei S. Tocmai pentru că performanțele modelului FE sunt mai bune decât ale modelului de bază. În această idee, am realizat o comparație side-by-side, pe site-ul Samsung.com, a celor trei modele.

  Veți observa din acea comparație că modelul Galaxy S21 FE 5G păstrează în mare parte majoritatea specificațiilor pe care le regăsim pe seria S, cu unele mici excepții. Iar dacă stau bine să analizez care sunt aceste excepții, sunt unele care nu pun clientul în dificultate în luarea unei decizii.

  Samsung Galaxy S21 FE 5G: Câștigi mai mult decât pierzi

  Cred că Samsung a cântărit foarte bine înainte să ia unele decizii cu privire la specificațiile modelului Galaxy S21 FE 5G. Spun asta pentru că dacă ne uităm pe lista de specificații, a tăiat fix acolo unde este excesul. Spre exemplu rezoluția de înregistrare video 8K.

  Modelul FE are capacitatea de a înregistra 4K. Dar dacă stăm să ne gândim că majoritatea dispozitivelor au rezoluție de redare de 4K, parcă rezoluția 8K nu mai este atât de necesară. Sigur, dacă o primești, „să fie primită”, dar să fim serioși. Și eu am înregistrare video 8K@24 cadre pe secundă, pe Note 20 Ultra 5G, dar tot UHD@60 înregistrez. Nici nu mai are rost să pomenesc de spațiul pe care îl ocupă un video 8K. Astfel că, în ceea ce mă privește, au tăiat fix de unde trebuie. Colac peste pupăză, platformele de social media au stabilite limitări la dimensiunea fișierelor. Degeaba înregistrezi 8K, dacă imaginea este comprimată și redimensiunată la Full HD.

  Iar dacă ar fi să vedem un lucru pe care l-au adăugat, putem să privim la baterie. Cu o baterei de 4500 mAh, Galaxy S21 FE 5G oferă cu 500 mAh mai mult decât modelul S21 5G. În plus, avem și un display mai mare, respectiv 6,4 inch, comparativ cu modelul S21 5G care are doar 6,2 inch. Iar dacă ne uităm la camera frontală, Galaxy S21 FE 5G are o rezoluție de 32 megapixeli, comparativ cu 10 megapixeli disponibilă pe S21 5G și S21+ 5G.

  Nu, telefonul tău nu va merge mai greu

  Iar înainte de a încheia acest capitol al analizei comparative, vreau să atac un ultim argument, poate cel mai la îndemână pentru utilizatorul obișnuit: memoria RAM. Cu fiecare smartphone lansat, trebuie să existe un grup de utilizatori „entuziaști” care să vină cu șublerul și să pună ei lupa pe două componente: RAM și procesor.

  Am mai scris despre asta și îmi este tot mai dificil să mă repet, dar, la urma urmei, repetiția este mama învățăturii. La fel cum motivam și în cazul diferenței de performanțe dintre Exynos și Snapdragon, același lucru se aplică și în cazul memoriei RAM. O performanță mai bună cu 20% nu este o performanță care să poată fi ușor cuantificabilă. Nu este o performanță care să facă diferența în experiența de utilizare. Asta spuneam în cazul procesoarelor.

  Iată că aceeași regulă se aplică și în cazul memoriei RAM. Diferența de la 4GB la 6GB, respectiv de la 6GB la 8GB nu este o diferență majoră. Este binevenită, dar este la fel ca în cazul rezoluției 8K. O ai, dar este foarte puțin probabil că o vei și folosi. O să fiți uimiți, dar să știți că deși numărul de aplicații a crescut considerabil, numărul de aplicații active, care sunt în rotația fiecărui utilizator, a rămas la fel. Asta înseamnă că acum folosești în medie tot 10-12 aplicații zilnic, doar că unele au dispărut și au fost înlocuite de altele.

  Vreau să trag o concluzie și să închid acest capitol: Nu, telefonul tău nu va merge mai greu pentru că are „doar” 6GB memorie RAM. Contează foarte mult și sistemul de operare și optimizările software.

  V-ați obișnuit deja că noi nu mai facem recenzii convenționale, în care să descriem design-ul unui produs și să înșiruim specificații pe care le găsiți și pe site-ul producătorului. Nu am face decât să vă insultăm inteligența, iar din acest punct de vedere, frumuseșea este în ochiul celui care privește. Degeaba spun eu că este frumos, dacă altora nu le place.

  De ce să alegi S21 FE 5G în detrimentul altor modele S21?

  Am ales să avem o abordare diferită. Când am realizat recenzia Galaxy S21+, vă spuneam „Când cumperi Samsung Galaxy S21+”. Iată că a sosit clipa să vă spun și când cumperi Samsung Galaxy S21 FE 5G.

  Vreau să fac un portret robot al utilizatorului de S21 FE 5G. În primul rând, utilizatorul S21 FE 5G este un utilizator versatil. Nu este preocupat atât de mult de a afișa faptul că poate accesa un flagship, cât își dorește să beneficieze de un dispozitiv cu funcții premium. Dar foarte important este și prețul. Pentru că, în general, acești utilizatori nu cumpără dispozitivele pentru a etala că au bani, ci pentru a face bani cu ele.

  Bateria suplimentară și încărcarea rapidă, care duce la 50% în 30 de minute, permite utilizatorului să fie pregătit oricând și niciodată să nu stea prea mult timp fără să fie conectat. Tocmai din acest motiv, S21 FE 5G este potrivit în special pentru social media, cei care gestionează conturi online și, în general, cei care trebuie să fie online mai tot timpul.

  Camera frontală de 32 megapixeli este perfectă pentru realizarea de clipuri video și selfie-uri de calitate, iar aici generația TikTok și Reels au un cuvânt de spus și ridică pretenții la fel de mari.

  Astfel că S21 FE 5G este potrivit și pentru creatorii de conținut, fie ei adolescenți sau oameni maturi, care au activitatea principală de creare de conținut dinamic și de înaltă calitate.

  De asemenea, cei care urmăresc foarte mult conținut video au un display Dynamic AMOLED 2X, de 120Hz și HDR10+. Imaginile sunt pline de viață, iar redarea conținutului se realizează foarte fluid. Iar sunetul are aceeași calitate pe care o regăsim și pe celelalte modele din seria S21.

  Samsung Galaxy S21 FE 5G: Preț și disponibilitate

  Samsung Galaxy S21 FE 5G poate fi achiziționat de pe site-ul Samsung.com la un preț de 3699,15 lei pentru versiunea de 6GB RAM cu 128GB mediu de stocare, respectiv 3999,15 lei pentru versiunea de 8GB RAM cu 256GB mediu de stocare.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.