More

  Locurile de muncă în străinătate asigură cele mai bune salarii

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Analiză OLX: Radiografia salariilor oferite de angajatori, în ultimul an. Datele platformei de recrutare OLX, colectate pentru perioada martie 2021 – martie 2022, arată că ofertele de muncă în străinătate au condus topul anunțurilor postate în platformă, luând în calcul nivelul salariilor oferite candidaților. Astfel, în medie, locurile de muncă peste granițe, din categoria ”Muncă în străinătate”, au fost remunerate cu aproximativ 1.900 euro pe lună, mult peste cota celor de la nivel local.

  Pe locul al doilea, la mare distanță, s-au situat ofertele financiare pentru candidații la joburile din categoria ”Șoferi – Servicii auto – Curierat. Pentru aceste posturi, angajatorii au oferit candidaților, în medie, salarii care s-au ridicat la 1.080 euro.

  În topul celor mai bine plătite job-uri au intrat și cele din categoria ”Ingineri – Meseriași – Constructori”, cu o medie a remunerațiilor de 855 euro lunar, foarte aproape de următorul domeniu – ”Personal medical”, cu o medie salarială de 843 euro.

  Pe locul al cincilea, ținând cont de ofertele salariale înaintate de companii în platforma OLX, s-a aflat categoria ”Agenți – consultanți vânzări”, cu o medie de 777 euro, urmată de ”Alte locuri de muncă” – 609 euro.

  La polul opus, însă, domeniile cu cele mai mici oferte financiare, conform anunțurilor postate pe OLX, au fost, în ultimul an, ”Bone și Menajere”, cu o medie salarială de 421 euro, ”Pază și Protecție”, cu o medie de 447 euro și ”Casieri – Lucrători comerciali” – 459 euro.

  Cu toate acestea, chiar și salariile din aceste domenii au înregistrat creșteri ușoare, în intervalul martie 2021 – martie 2022. De exemplu, ofertele salariale pentru bone și menajere au înregistrat un avans de 5,7% în ultimele 12 luni, cele pentru candidații în domeniul ”Pază și Protecție” au avansat cu 4%, iar cele pentru casieri și lucrători comerciali au crescut cu 7,6%.

  În 2020, la începutul pandemiei COVID-19, recrutările au fost printre primele activități sistate de către companii, indiferent de dimensiunea lor. La mai bine de un an, piața de recrutare a început să dea semne puternice de revenire. Efectele s-au văzut foarte puternic în categoriile care au continuat să funcționeze sau care chiar au crescut substanțial în perioada pandemiei, cum este cazul construcțiilor sau serviciilor de curierat și transport. În altele, precum HoReCa, am putut observa o «revenire la normalitate», accelerată atât de sezonalitate, cât și de limitarea restricțiilor din turism”, a explicat Erol Abdulamit, Product Manager OLX Locuri de muncă.

  Domeniile cu cele mai mari creșteri procentuale ale salariilor

  Pe parcursul perioadei analizate, ofertele salariale au crescut în majoritatea domeniilor prezente pe OLX, cu procente care variază între 1% și 15%. Așadar, cea mai importantă creștere a fost înregistrată în domeniul ”Cosmeticieni – Frizeri – Saloane, unde ofertele salariale au urcat cu aproximativ 15%, de la 532 euro, în martie 2021, la 610 euro, în februarie 2022.

  Companiile au scos din buzunar mai mulți bani și pentru categoria ”Ingineri – Meseriași – Constructori”, care a înregistrat un avans de aproximativ 13%, la 917 euro, la începutul acestui an.

  ”Finanțe – Contabilitate”, domeniu în care remunerațiile au crescut cu 8%, la 612 euro, se află pe locul al treilea, la egalitate cu sectorul ”Casieri – Lucrători comerciali”, cu un plus tot de 8%, ajungând la 481 euro. Cu peste 5% au crescut și salariile din categoriile ”Muncă în străinătate” (la 1.957 euro) și ”Bone și Menajere” (la 443 euro).

  Domeniile în care angajatorii au oferit remunerații care depășesc salariul mediu net pe țară

  Luând în considerare valoarea unui salariu mediu net în România, cu puțin peste 700 de euro, în cinci domenii cu oferte de muncă postate în platforma OLX, remunerațiile au depăsit această valoare.

  Prin urmare, în ultimul an, companiile angajatoare au oferit salarii peste nivelul salariului mediu net național pentru joburi din sectoarele ”Locuri de muncă în străinătate” (1.900 euro), ”Șoferi – Servicii auto – Curierat” (1.080 euro), ”Ingineri – Meseriași – Constructori” (855 euro), ”Personal Medical” (843 euro) și ”Agenți – consultanți vânzări” (777 euro).

  Cele mai bine plătite joburi în primele luni ale 2022

  Dacă ne raportăm doar la primele trei luni din 2022, topul celor mai bine plătite joburi rămâne neschimbat, iar pe locul întâi avem în continuare ofertele financiare aferente anunțurilor de angajare din domeniul ”Muncă în străinătate”, cu o medie de peste 1.950 de euro.

  Acesta este urmat de ”Șoferi – Servicii auto – Curierat”, cu o medie salarială oferită de angajatori în 2022 de 1.060 de euro, iar podiumul este completat de ”Ingineri – Meseriași – Constructori”, pentru care companiile au oferit în medie un salariu lunar de 910 euro.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.