More

  Samsung Health și Galaxy Watch3 mă ajută să am un somn de calitate

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Într-un articol anterior vă povesteam că în aprilie 2022 ne-am setat obiectivul să creștem rezistența la efort. De atunci, ne antrenăm de 4 – 6 ori pe săptămână, fie acasă, fie în parc. Lucrăm atât cu antrenor personal, cât și pe cont propriu. Pe cont propriu, ne antrenăm cu ajutorul antrenamentelor fitness și de alergare din aplicația Samsung Health.

  Un corp rezistent se traduce într-o imunitate crescută. Adică, printr-o rezistență mult mai mare, nu doar la efort, ci și la bacterii, viruși, patogeni sau boli. Totuși, pentru a crește rezistența la efort, trebuie să îi oferi corpului tot ceea ce are nevoie, nu doar să îl supui antrenamentelor, care la un moment dat pot deveni epuizante.

  Ce înseamnă să îi oferi corpului ”tot ce are nevoie”

  Întâi de toate, corpul are nevoie de o alimentație corespunzătoare. Este important să îți setezi un obiectiv alimentar pe necesarul organismului tău. Să te asiguri că nu depășești sau nu ești sub necesarul zilnic de kilocalorii. De asemenea, să consumi suficientă proteină pentru greutatea ta, grăsimi moderate, din surse sănătoase, iar carbohidrați cât să te asiguri că energia pe care o consumă corpul zilnic nu e din masa musculară (adică din proteine).

  Apoi, corpul are nevoie de APĂ

  Hidratarea este esențială pentru o minte limpede și pentru un tonus bun. O cantitate de 30 – 40ml apă per kg corp pe zi este necesarul de care are nevoie organismul uman. În zilele de antrenament, cantitatea de apă e important să crească cu 10 – 20% în funcție de nivelul de efort depus.

  Să nu uităm că, pentru a fi în formă, corpul are nevoie de mișcare. Sedentarismul este principala cauză a obezității și stă la baza multor boli autoimune. Prin urmare, alegeți să faceți mișcare cel puțin 30 de minute pe zi. Preferabil ar fi la fiecare o oră să faceți câteva exerciții ușoare de gimnastică medicală pentru a nu permite mușchilor să se atrofieze.

  Nu în ultimul rând, corpul are nevoie de SOMN. Scriu somn cu majuscule pentru că, fără un somn de calitate, niciuna dintre resursele de mai sus nu pot alimenta suficient corpul pentru a fi în formă, cu un sistem imunitar cât mai rezistent. Dacă nu știai, un somn de bună calitate te ajută să te menții în formă. În timpul somnului corpul arde calorii cât pentru 2 antrenamente ușoare cu greutăți de 40 de minute la sală. Prin urmare, de ce să depui mai mult efort la sală, când poți dormi mai mult?

  Îmi monitorizez somnul cu Samsung Health și Galaxy Watch

  Cei care mă urmăriți și în social media, știți deja că în 2021 am trecut printr-o provocare de sănătate foarte mare. Ajunsesem să nu dorm nici 2 ore legate pe noapte, să am atacuri de panică în somn și să merg la toaletă pe timpul nopții și de câte 6 ori. Sistemul meu imunitar a fost grav afectat, iar recuperarea a durat aproximativ 7 luni de zile, până să încep să dorm din nou corespunzător.

  Somn-adanc-2-minute
  Somn adânc 2 minute

  Ajunsesem într-o etapă de epuizare nu doar fizică, ci și mentală, asta pentru că, nu avem decât cel mult 12 minute de somn profund pe noapte. Cea mai lunga etapă de somn era ”Somn treaz”. Am avut mare noroc de smartwatch-ul Galaxy Watch în 2021 pe care l-am schimbat spre finalul anului cu Galaxy Watch3 pentru a măsura inclusiv nivelul de oxigen.

  Uitându-mă pe monitorizare de somn din Samsung Health, în data de 2 mai 2021, deși am dormit 6h52min, am avut doar 2 minute de somn Adânc (Profund). Povestea aceasta s-a repetat luni la rândul. În luna iunie având chiar nopți fără somn adânc.

  fara-somn-adanc
  Fără somn adânc

  Etapele de somn sunt cheia pentru un stil de viață sănătos

  Samsung Health m-a ajutat să înțeleg de ce, deși dorm, corpul meu nu se reface. Despre etapele somnului, vă spun mai multe în rândurile ce urmează. Doresc ca prin acest articol să cresc rata de conștientizare în rândul celor care neglijează somnul de bună calitate.

  Somnul treaz

  După cum arată aplicația Samsung Health este perioada în care ești perfect treaz, dar și trezirile scurte în care îți schimbi poziția în somn. Nu este deloc anormal să te trezești în timpul somnului. Esențial este să reușești să adormi cu ușurință la loc. În cazul meu, să adorm la loc în 2021 presupunea și câte 2 ore.

  Somnul REM

  Este somnul în care îți miști rapid ochii. În această etapă, tonusul muscular este extrem de redus, în vreme ce pulsul și respirația sunt extrem de rapide. Visele intense apar exact în această etapă de somn. În cazul meu, dacă am visat, nu-mi amintesc prea mult, însă, pe monitorizarea cu aplicația de la Samsung am descoperit că multe dintre trezirile mele în timpul nopții aveau loc direct din somnul REM. Asta mă făcea să am stare extrem de agitată, ca și când, direct din somn eram într-un antrenament de alergare cu 6km/h.

  Somnul REM susține învățarea, memoria, sănătatea emoțională și mentală generală. Nu este o problemă dacă nu ai somn REM o noapte, însă când acest lucru se întâmplă pe termen lung, cu siguranță vei experimenta stare de amețeală, putere de concentrare scăzută, iritabilitate, oboseală, epuizare psihică și fizică.

  Somnul ușor

  Este somnul în care oscilezi între trezire și somn. Apoi, te cufunzi într-un somn mai constant. Tot în acest somn, te agiți și te întorci, iar orice zgomot te poate trezi cu ușurință. Somnul ușor este ”dormitul iepurește”, de care eu n-am dus lipsă în ultimii ani de viață. Asta s-a întâmplat pentru că, atunci când mergeam la somn, nu știam să opresc gândurile care puneau presiune pe mine. Luam la somn provocările de muncă și viață personală. Prin urmare somnul aproape niciodată nu era de bună calitate.

  Somnul adânc

  Este cel căruia i-am dus cel mai mult lipsa. Din punctul meu de vedere, acest somn, numit și somn profund, este cel mai important. Desigur, să ajungi la el, trebuie să treci prin celelalte etape de somn. Însă, atunci când ajungi să dormi adânc te recuperezi mental.

  Ca să te bucuri cât mai mult timp de somnul REM, este important să mergi devreme la somn. Cu cât adormi mai devreme, cu atât te odihnești mai bine. Să luăm exemplu bebelușilor care merg la somn la 20:30 – 21:00. Având un număr cât mai mare de ore de somn, aceștia dezvoltă mai repede țesut și cresc rapid.

  Samsung Health mă ajută să conștientizez când mă îndrept spre epuizare

  Epuizare fizică și psihică pot crea dezechilibre majore în viața personală și profesională. Am trăit asta pe pielea mea și vă doresc să nu fie niciodată nevoie să treceți prin asta. Prin urmare, dormiți cât aveți nevoie, dragilor. Monitorizați calitatea somnului și acționați în consecință. În aplicația Samsung Health aveți un grafic cu valorile somnului. De precizat este că, trebuie să dormi cu un wearable Samsung la mână pentru a beneficia de respectivul grafic, altfel sunt monitorizate doar orele de somn în general.

  Graficul pentru valorile somnului din aplicația Samsung vă arată în ce interval de timp ați beneficiat de somnul Adânc. În cazul meu, somnul Adânc îl experimentez cel mai des în intervalul 23:00 – 24:30 și 1:30 – 2:00. Uneori se întâmplă să mai am somn Adânc în intervalul 2:00 – 3:00. Restul intervalelor de timp sunt cel mai des acaparate de somnul ușor.

  Prin urmare, știu sigur că în intervalul 23:00 – 04:00 trebuie să fiu în pat.

  Nu toți avem nevoie de același număr de ore de somn

  Nu toți avem somn adânc în același interval de timp. De aceea, important este să îți monitorizezi în permanență nu doar activitatea fizică, mesele și consumul de apă, ci și somnul.

  În aplicația Samsung Health ai câte o secțiune pentru fiecare obiectiv de sănătate. Folosește smartphone-ul tău Samsung Galaxy A, S, Note, Flip sau Fold și fă din acest ecosistem cel mai bun antrenor de sănătate. Îți vei mulțumi mai târziu pentru alegerea făcută, mai ales în perioadele de epuizare mentală și fizică.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.