Fenomen misterios explicat 100%

Fenomen misterios explicat 100%

Avatar
- 24.07.2013, 12:39 în Foto & Video
0

SHARES

Acestea sunt fenomene cunoscute şi obişnuite. Unii piloţi au raportat, însă, fenomene asemănătoare cu cele descrise mai sus, în timp ce zburau la altitudini foarte mari, fenomene care se produceau mult deasupra lor, deci în straturile superioare ale atmosferei.

Au fost trataţi, binenteles, cu neîncredere de presa tehnică sau cu entuziasm, de alien-ologi. Relatările despre astfel de fenomene au fost, însă, foarte puţine şi s-au confundat în masa de fenomene „dubioase” raportate de zeci de mii de oameni, de-a lungul timpului.

Imaginaţi-vă că, într-o fracţiune de secundă, o meduză electrică, mai mare decât Everestul, îşi întinde în spaţiu braţele, formate din arce electrice fenomenale. Acest fenomen este cunoscut, în lumea ştiinţei, drept Transient Luminous Event (TLE) şi în general (există şi excepţii) nu sunt vizibile cu ochiul liber, din cauza vitezei cu care se derulează, aceasta fiind de ordinul milisecundelor.

În general, se întâmplă la înălţimi foarte mari, 50-100 km deasupra pământului. Acolo, aerul rarefiat interacţionează cu câmpuri electrice puternice, ionizând moleculele şi, astfel, rezultând coloane gigantice de plasmă.

.Aceste spectacole sunt relativ noi, ele fiind observate şi catalogate mai bine, abia în secolul XX, odată cu relatările piloţilor şi, ulterior, cu dezvoltarea tehnicii şi a ştiinţei. Primele imagini, surprinse vreodată, ale unui TLE au fost realizate de un profesor din Minessota, care îndreptase o cameră către cer, pentru a putea filma lansarea unei rachete, iar accidental a surprins un TLE.

Profesorul John R. Winckler a observat coloanele de foc, mai târziu, când viziona înregistrarea. Auzind de descoperirea făcută de profesor, oficialii NASA au investigat imediat toate casetele înregistrate de navetele spaţiale lansate şi au descoperit o duzină de astfel de fenomene, surpinse pe casete, dar trecute cu vederea.

În zilele de astăzi, este chiar mai uşor de surprins un NLE, astronomul Thomas Ashcraft fiind unul dintre sutele de pasionaţi care stau şi pândesc cerul cu aparatele de fotografiat în mână.

Pentru a putea surprinde fenomenul, Ashcraft verifică, mai întâi, hărţile locale de la observatoarele din New Mexico şi Santa Fe, unde activează ca astronom. Pe hărţile respective poate detecta nucleele de activitate electrică intensă. Ca aparatură, foloseşte o cameră foto DSLR, modificată pentru a-i creşte sensibilitatea la spectrul apropiat de infraroşu. Aşa petrece nopţi întregi, realizând mii de fotografii, cu timp de expunere de 3 secunde.

Imaginile surprinse, îi răsplătesc, din plin, răbdarea de fier, de care dă dovadă.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
TAGURI
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!