More

  Facebook vrea să facă bani de pe urma săracilor

  Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat intenția companiei sale de a facilita accesul la internet pentru 60% din populația globului.

  Asta înseamnă, tradus în limbaj popular, că intenționează să se extindă puternic pe piețele din lumea a treia, adică în țările sărace. Acest plan se va concretiza prin colaborarea cu firme din industria smartphone-urilor, precum Nokia, Qualcomm și Samsung, în încercarea de a realiza telefoane „deştepte„, mai ieftine, și de a stimula scăderea prețului accesului la internet.

  Nu au fost specificate sume sau tehnologii în comunicatul dat de „internet.org„(companie fondată de Facebook, care se va ocupa de acest proiect), ci  s-a folosit doar propagandă de comunicare (ca să nu spunem gargară), despre noblețea acestui proiect „altruist„.

  Asta înseamnă că acoperirea Facebook, în țările civilizate, se află la un procent care nu mai are cum să crească extraordinar, așa că este momentul unei extinderi pe piețe secundare. Această extindere, adică lărgirea bazei de clienți, nu poate fi făcută fără infrastructură, adică acces la internet și telefoane mobile.

  Motivația pentru alegerea segmentului de piață al mobilelor este faptul că desktop-urile sau laptop-urile sunt produse scumpe, pentru aceste piețe.

  „Timp de 10 ani, filozofia Facebook a fost de a crea o lume cât mai deschisă și interconectată. Acesta este doar un pas mic în realizarea scopului propus”, a spus Zuckerberg.

  Nu ne plângem de faptul că rețelele de socializare ne țin conectați cu cei dragi și cu ce se întâmplă în lume, ci doar de faptul că se abordează acest gen de discurs, de-a dreptul „populist„, omițând complet faptul că Facebook este o companie „for-profit„, adică se supune regulilor pieței, adică urmărește maximizarea propriului profit.

  Rata de creștere anuală a numărului de utilizatori în SUA, a fost în 2012 de 6%, în schimb ce în Asia și Africa a fost de 30%. Perspectivele de creștere și dezvoltare profitabilă pe termen mediu și lung, vor include într-o măsură la fel de importantă, atât țările „civilizate” cât și pe cele „necivilizate„.

  Un utilizator Facebook din Africa sau America de Sud, valorează 63 de cenți pentru companie, în timp ce un utilizator din SUA sau Canada, valorează 4,32 dolari. Asta nu înseamnă că utilizatorii din țările mai puțin dezvoltate sunt mai puțin valoroși, ci din contră, înseamnă o perspectivă sănătoasă de creștere pe termen mediu și lung.

  În încheiere, nu putem să nu observăm că, deși strategia noului proiect Facebook este construită din principii umanitare și altruiste, nicăieri nu se vorbește despre non-profit, ci doar despre „ieftin„, ori ieftin înseamnă întotdeauna PROFIT.

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  12,649AbonațiAbonați-vă

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here