Cel mai mare MISTER al sistemului nostru solar

Avatar
- 2.12.2013, 14:53 în Cultura
0

SHARES

În anii ’80 si ’81, când sonda Voyager a trecut pe lângă Saturn, cercetătorii au descoperit ceva uimitor și inexplicabil în legătură cu Saturn: în fotografiile făcute în regiunea Polului Nord al planete, norii densi care învăluiesc în totalitate planeta creează un hexagon cu centrul exact în polul nord al planetei, formă care devine perfect vizibilă în spectru
infrarosu.

PIA09187
De la prima fotografie făcută, oamenii de știință au devenit extrem de curioși, pentru că nu au nicio explicație pentru acest fenomen.
Cea mai vehiculată teorie este că această formă hexagonală perfectă există la nivelul atmosferei și este întreținută de o furtună singulară aflată la o latitudine sudică mai joasă. Această încercare de a explica misterul are fisuri mari însă, pentru că forma rămâne detectabilă în spectru infraroșu chiar și atunci când nu sunt furtuni vizibile în preajmă.
Cercetătoarea Ana Aguiar, a avansat o explicație alternativă, punând forma hexagonală pe seama vitezei variate a vânturilor din atmosfera gigantului Saturn, în raport cu latitudinea.
Cele mai mari viteze ale vântului au fost măsurate de sondele Cassini și Voyager la ecuator. Pe măsură ce avansezi (cu observarea) spre polul nord, viteza vânturilor se schimbă și devin alternative, dinspre est sau vest, această particularitate dând forma de hexagon, fotografiată de cele două sonde.

Hexagon

O explicație destul de forțată, însă până la proba contrarie, a devenit ipoteză de lucru. Trebuie menționat că măsurătorile făcute de Cassini și Voyager indică temperaturi care variază între -130 si +80 de grade în același strat atmosferic, iar viteza vântului poate ajunge până la 1080 km/h, la ecuator.
Deși au fost emise mai multe teorii care încearcă să explice acest fenomen, hexagonul de pe Saturn rămâne cel mai mare mister al sistemului nostru solar.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!