0

SHARES

De ce ar trebui să producem lucruri mai greu de utilizat

Cristian Gănescu
- 16.02.2015, 23:03 în Cultura

În minunata sa carte, Drive, Dan Pink evidențiază lucrurile care ne motivează cu adevarat. Concluzia autorului este că există trei ingrediente care iți asigură o viață fericită: autonomia, scopul și măiestria. Când concepi posibilitatea de măiestrie într-un țel pe care îl ai, nu faci decât să concepi o viață mai fericită pentru utilizatorii tăi.

Marii creatori de jocuri sunt genii în a ne ajuta să experimentăm măreția. Jenova Chen spune că în crearea jocurilor, totul ține de cursivitate. Cursivitatea se întâmplă, susține acesta, atunci când ”pui în balanță provocarea activității și abilitatea jucătorului de a se adresa și de a depăși totul”. Cu alte cuvinte, când lucrăm la ceva mareț, inteligența și intuiția lucrează la capacitate maximă și totul parcă vine de la sine.

Când te gândești la asta, inteligența artificilă în jocuri este de fapt prostie artificială. Princess Peach ne-ar putea distruge de fiecare dată la Super Mario Kart doar prin realizarea unor ture complete, dar nu o face. Încetinește suficient cât să avem ocazia să o depășim dacă ne concentrăm cu adevărat.

Măiestria nu se aplică numai produselor complexe. O furculită este atât de simplă pe cât pare, dar Edwardienii au scris o mulțime de cărți despre cum ar trebui să le utilizeze doamnele și domnii. Durează o viață să înveți să folosești un cuțit de sushi.

Doug Englebart și Bill English au proiectat mouse-ul care a revoluționat modul în care lucrăm la calculatoare. Asta este jumătate dintre poveste, totuși. Au simțit că este o pierdere de timp pentru un utilizator să își mute mana de pe mouse pe tastatură și înapoi pe mouse. Așa că, au inventat o tastatură cu 5 butoane pe care apeși simultan butoanele pentru a scrie cuvinte, pentru a șterge, copia și lipi.

Așa cum a spus și Englebart: ”Poți indica cu un mouse, recunosc, dar sistemul nostru are un număr infinit de substantive și verbe pe care le poți folosi. Niciun click pe meniu nu poate concura cu asta.” În cele din urmă, mouse-ul a triumfat, întrucât producătorii de computere au considerat prea dificil ca programatorii să învețe combinațiile de taste NLS. Dacă ar fi fost puțin mai încrezători, poate că ar fi salvat utilizatorii de computere de la o tonă de timp pierdut cu scrisul și distrusul tendoanelor.

Nu este deloc greșit să creezi lucruri ușor de utilizat, de fapt, produsele ușor de utilizat încurajează cumpărătorii să aleagă un produs. Totusi, promisiunea măreției te asigură că o dată ce utilizatorul a pus mâna pe produs, nu o sa mai dorească niciodată să îl lase jos.

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
COMENTARII

Comentarii

comentarii

 
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!