More

  STUDIU: Efectele evoluţiei tehnologiei mobile asupra comunicării interpersonale

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Odată cu răspândirea tehnologiei mobile, a devenit mult mai ușor pentru multe oameni să mențină contactul permanent cu cei dragi prin intermediul rețelelor de socializare online.

  Un sondaj recent al Pew Research aplicat adulţilor din SUA arată că 71% dintre aceştia folosesc Facebook, cel puțin ocazional, iar 45% dintre utilizatorii Facebook verifică site-ul de mai multe ori pe zi, anunţă The Wall Street Journal.

  Asta arată că oamenii sunt din ce în ce mai sociabili. Totuşi, unele persoane consideră contrariul. Problema, spun ei, este că „ne petrecem atât de mult timp menținând legături superficiale online, încât nu ne rămâne suficient timp sau energie necesară pentru cultivarea relațiilor profunde în viața reală”. „Prea multă pălăvrăgeală, prea puțină conversație reală”, mai adaugă aceştia.

  Alte persoane consideră că mediul online suplimentează comunicarea faţă în faţă şi nu o înlocuieşte. Acestea mai susțin că ne putem extinde orizonturile sociale online, ne putem aprofunda legăturile cu lumea din jurul nostru, și, în același timp, putem profita de tehnologie pentru a crea relaţii interpersonale din ce în ce mai strânse.

  Larry Rosen, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din California, Dominguez Hills, spune că „tehnologia ne distrage atenţia de la relaţiile din lumea reală”. Încă o problemă legată de socializarea online este aceea legată de diferenţa dintre conectare și comunicare. În timp ce am putea avea sute de prieteni pe Facebook cu care putem împărtăși multe lucruri noi, nu ne bucurăm într-adevăr de o interacțiune umană, care este atât de esențială pentru sănătatea noastră emoțională.

  Într-un studiu, Rosen a monitorizat nivelurile de anxietate ale utilizatori de smartphone-uri atunci când nu sunt lăsaţi să folosească telefoanele. Astfel, acesta a constatat că utilizatorii de smartphone-uri grele arată un grad crescut de anxietate, după numai 10 de minute fără dispozitiv, iar anxietatea continuă să crească pe durata întregului studiu. Cei care utilizează smartphone-uri cu moderaţie arătă un grad scăzut de anxietate, în vreme ce, cei care nu folosesc mai deloc dispozitivele, nu sunt deloc anxioşi.

  Un alt studiu realizat de profesorul Larry Rosen arată că empatia virtuală reprezintă doar o şesime din ceea ce ar putea primi beneficiarul în lumea reală. O îmbrăţişare transmite de 6 ori mai mult prijin decât un emoji, spre exemplu.

  Keith N. Hampton, care deține catedră în Comunicare și Politici Publice la Școala de Comunicare și Informare Rutgers University, susţine că „tehnologia îmbogăţeşte aceste relații și tot restul vieții noastre sociale.”

  Concluzia: Trebuie examinat modul în care este utilizată tehnologia în zilele noastre pentru a ne asigura că alegem calea corectă pentru socializare şi primim  sprijin emoţional direct de la oameni.

  De asemenea, trebuie să ne punem telefoanele deoparte atunci când suntem într-un cadru social, iar apelurile telefonice ar trebui să fie mai frecvente decât textele scurte pe care le trimitem prin sms sau pe reţeaua de socializare.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.