Cum parolezi reţeaua wireless

Cristian Gănescu
- 11.08.2015, 0:30 în Hardware
0

SHARES

Atunci când cumperi un router wireless, trebuie să securizezi reţeaua de internet. În acest fel, nimeni nu îţi poate „fura” din viteză şi, mai mult, nu poate face lucruri ilegale folosind IP-ul tău.

Permiterea altor persoane să opereze pe conexiunea ta de internet nu numai că îţi îngreunează viteza de navigare, dar creează o vulnerabilitate pentru toate dispozitivele tale.

Citeşte şi: Ai uitat parola de la wireless? Vezi cum o poţi afla

Pentru a evita acest lucru, atât router-ul, cât şi conexiunea de Internet trebuie parolate. Astfel, este creat un ID al reţelei, împreună cu o cheie de securitate. Aceste setări sunt standard pentru toate aparatele wireless, indiferent de producător.

Paşi pentru a parola reţeaua:

1. Conectează computerul (sau laptopul, după caz) la router-ul wireles, printr-un cablu de reţea;

2. Deschide browserul, iar în câmpul de adresă trebuie să introduci adresa IP „192.168.1.1” (Adresa IP diferă de la producător la altul, aceasta putând fi şi 192.168.1.0 – adresa poate fi găsită în manualul aparatului). După ce ai accesat adresa, va apărea un ecran unde ţi se vor cere completarea câmpurilor de utilizator şi parola. De obicei numele de utilizator este „admin„, iar parola este „password” (în funcţie de producător, utilizatorul si parola pot fi şi admin/admin sau admin/”spaţiu gol”).

3. Din meniu, alege „Wireless Settings”. Va apărea o listă de setări, dintre care network ID (SSID) şi tipuri de criptare a conexiunii. Din oficiu, nu este setată nicio criptare, ceea ce face cenexiunea nesecurizată.

4. Introdu un ID de reţea în câmpul SSID. Acel ID va fi numele afişat al reţelei, pentru toţi utilizatorii care doresc să se conecteze de pe dispozitive.

5. Selectează tipul de criptare. Pentru reţelele personale, cea mai întâlnită opţiune este „WPA2 Personal„. După ce alegi opţiunea, un câmp pentru parola va apărea. Acea parola va fi necesară pentru conectarea pe viitor, la reţea.

6. Apasă „Aplică” (Apply) sau „Salvează setările” (Save Setting). Aceste setări vor fi aplicate imediat.

Citeşte şi: Cum îmbunătăţeşti semnalul Wi-Fi

Din acest moment, numai tu şi cei cărora le furnizezi parola vă puteţi conecta la reţea. Este foarte important să schimbi şi datele de conectare de la router. Nu ai vrea ca cineva să te blocheze de la accesarea propriei reţele de Internet.

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!