Datele mobile pot prezice focarele de boli infecţioase

Mădălina Gănescu
- 31.08.2015, 0:05 în Evoluţie
0

SHARES

O echipă de cercetători de la Princeton şi Harvard a analizat înregistrările mobile a 15 milioane de utilizatori din Kenya, nu pentru a spiona oamenii, ci pentru a studia împânzirea bolilor sezoniere.

Echipa a vrut să vadă dacă mişcarea utilizatorilor de telefoane poate prezice posibilitatea prezenţei bolilor sezoniere precum rubeola, rujeolă sau varicelă. Aşadar, aceştia au folosit înregistrări din intervalul iunie 2008 – iunie 2009, inclusiv locaţii din care persoanele au iniţiat apeluri.

Apoi, aceştia au comparat datele cu zonele din ţară de unde au fost raportate cazuri de rubeolă. Rezultatul? Ei bine, se pare că mişcările subiecţilor s-au potrivit cu locaţia şi cel mai ridicat risc de rujeolă din acea prioadă.

Citeşte şi: Primul smartwatch pentru copii, cu funcţie de detectare şi urmărire

C. Jessica Metcalf, asistent-profesor şi conducător al studiului a precizat:

„Analiza noastră arată faptul că datele mobile ar putea fi folosite pentru a capta modelele sezoniere umane de circulaţie care sunt relevante pentru înţelegerea bolilor infecţioase ale copilăriei. În special, datele mobile pot descrie modelele de circulaţie la scară largă, care ar putea fi util mai ales pentru tratamentul localizat.”

În trecut, era dificil să strângi date despre indivizii cu venituri mici, în special din ţările subdezvoltate, din cauza lipsei tehnologiei. Dar utilizatorii de dispozitive mobile, în mod special din aceste zone, sunt din ce în ce mai mulţi, producând date complexe despre milioane de oameni.

Citeşte şi: Cum scoţi stylusul blocat în Samsung Galaxy Note 5

Datorită mobilităţii telefoanelor mobile, este posibil ca înregistrările mobile să prezică anumite probleme de sănătate. Lucrare scoate înevidenţă modul în care datele mobile pot fi o unealtă puternică de înţelegere a epidemiilor. Cercetătorii speră să aplice această metodologie pe boli precum maharia sau holera.

Lucrarea, „Quantifying seasonal population fluxes driving rubella transmission dynamics using mobile phone data,” a fost publicată online pe 17 august.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!