More

  Cum definim un router perfect pentru casa ta

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Am testat routerul Archer C9 AC1900 de la TP-LINK şi am ajuns la concluzia că acesta întruneşte în mare parte cerinţele fiecărui utilizator.

  Routerul ne-a atras atenţia în special prin modul în care emite semnal în toate încăperile, o problemă cu care mulţi dintre noi se confruntă, de altfel.

  CARACTERISTICI : 

  » Routerul poate atinge viteze de până la 1900 Mbps, respectiv 1300 Mbps pe banda de 5GHz şi 600 Mbps pe landa de 2.4GHz.

  Citeşte şi: Smartphone-ul pe care îl încarci o dată la 15 zile

  » Are un port USB 3.0, perfect pentru crearea unui spaţiu de stocare pe reţea sau pentru imprimantă.

  » Dispune de 4 porturi Gigabit LAN la care se pot conecta patru calculatoare cu ajutorul cablului de reţea, alături de un port Gigabit WAN prin care conectezi routerul la modem, iar dacă ai conexiune PPPoE, direct cablul de internet.

  » Dispune de un procesor ARM dual-core 1GHz care permite procesarea mai multor conexiuni, fără ca acestea să se împotmolească la un anumit punct sau să „sacadeze”.

  Citeşte şi: Samsung intră pe piaţa de maşini care se conduc singure

  » Funcţia controlului parental este o componentă care nu-i lipseşte routerului şi permite părinţilor să blocheze accesul pe anumite site-uri.

  DESIGN

  » Este unul simplu, curat, steril care te duce cu gândul la un echipament pe care îl vezi într-un spital sau poate la o uzină nucleară, în orice caz, are alura unui echipament extrem de important şi scump, de funcţionarea căruia depinde un întreg mecanism.

  » Este compus din metal si plastic, iar culoarea albă a carcasei de plastic, încadrată de cromul metalic contrastează perfect şi îi dă un aer rece, serios.

  » Momentul în care dispozitivul este conectat la sursa de energie, iar ledurile încep să se activeze, este similar cu cel în care pui contactul la maşină şi ştii că va urma o călătorie incredibilă. Comparaţia cu bordul unei maşini nu este deloc exagerată, mai ales că vorbim despre dinamică, iar dinamica undelor wireless este un subiect vital în cazul de faţă.

  Citeşte şi: Facebook funcţionează acum şi offline

  » Spatele dispozitivului dispune de un grătar de aerisire, iar în partea inferioară avem porturile USB, WAN, LAN, butonul de pornire/oprire şi portul pentru alimentare.

  » În lateral avem un port USB 3.0 şi un buton pentru pornire şi oprire a semnalului wireless. Aici am descoperit o „eroare în design”. Atunci când am încercat să accesăm spaţiul de stocare prin reţeaua wireless, am folosit un stick usb, în portul USB 3.0. Toate bune şi frumoase, până în momentul în care am decis să scoatem stick-ul din portul USB. Dacă îl scoţi folosind o singură mână, la fel cum fac 90% dintre utilizatori, fără să vrei apeşi butonul de oprire a semnalului wireless. Nu este un capăt de ţară, dar nu te înveţi din prima şi vei opri semnalul de cel puţin 5 ori până te obişnuieşti.

  INSTALAREA

  » Routerul Archer C9 AC1900 este foarte simplu de instalat. Tot ce trebuie să facă utilizatorul este să scoată dispozitivul din cutie, să conecteze routerul la o sursă de energie şi să înşurubeze cele trei antene.

  Citeşte şi: OnePlus X Ceramic este disponibil prin invitaţie începând de astăzi

  » După ce am conectat cablul de internet în portul WAN, conectăm cablul de internet în oricare dintre cele patru porturi LAN. Din browser accesăm adresa http://tplinkwifi.net, care ne va duce în panoul de comandă al routerului. Numele de utilizator şi parola sunt implicit setate cu „admin”.

  » Mai departe, interfaţa „Quick Setup” te poartă prin întreg procesul de setare a reţelei de internet. Nu trebuie să îţi faci probleme pentru parola reţelei wireless. Aceasta este deja setată şi o găseşti lipită pe dispozitiv. Nu ai cum să o uiţi sau să o pierzi.

  UTILITATE

  » Sincer, la partea de utilitate, mă interesează prea puţin performanţele şi testele de semnal care să genereze tabele frumoase şi grafice colorate din care nimeni nu prea înţelege mare lucru.

  Citeşte şi: Android 6.0.1 s-a lansat! Ce trebuie să ştii

  » La fel de inutil mi se pare o testare în redacţie, unde avem un spaţiu foarte mare, deschis şi fără multe obstacole. Cu toate că mulţi ar spune că dispune de capacităţi potrivite pentru un mediu în care există foarte mulţi utilizatori, iar preţul este unul desptul de mare încât iese din sfera rentabilităţii unei gospodării, eu spun contrariul.

  » Într-o locuinţă există un trafic diversificat, spre deosebire de locul de muncă, unde majoritatea navighează pe internet. Nu există un utilizator care să descarce un film şi altul care să vizioneze un film online, iar altul să joace un MMO sau un shooter. Este evident o diversitate de cerinţe la care routerul trebuie să se adapteze.

  TP-LINK Archer C9 AC1900 este perfect pentru locuinţa ta

  Am ales să testăm dispozitivul într-un apartament cu 3 camere. De ce este cel mai bun mediu de test? Apartamentul este tip vagon, cu foarte mulţi pereţi despărţitori, care bruiază şi limitează semnalul wireless al routerelor. Până la urmă, semnalul şi puterea routerului determină şi modul de funcţionare al acestuia, implicit şi experienţa utilizatorului.

  Citeşte şi: Lenovo Vibe S1, smartphone-ul tău ideal pentru selfie

  În prima fază, am ales să plasez routerul în camera din mijloc, pentru a acoperi suprafaţa întregii locuinţe. Din acest punct de vedere, cu toate uşile închise, semnalul reuşeşte să se păstreze la trei din patru liniuţe, prin 3 pereţi despărţitori. În ceea ce priveşte fluiditatea şi timpul de răspuns, nu a existat vreun episod de pierdere semnal sau sacadare.

  Pentru a ridica un pic miza, am mutat routerul în cea mai îndepărtată cameră, şi m-am conectat la reţea din celălalt capăt al apartamentului, cu toate uşile închise şi cu bruiaj de la două televizoare de mari dimensiuni. Vorbim despre obstacole compuse din 5 pereţi despărţitori, iar semnalul fluctua între 1 şi 2 liniuţe, dar fără a pierde semnalul în niciun moment.

  Este, fără îndoială, un echipament care merită toţi banii, chiar dacă pare a fi un preţ destul de piperat. Preţul de 550 de lei nu este tocmai mic, dar este un preţ care va scurta atât de mult timpul pe care îl petreci pentru realizarea anumitor task-uri online, încât timpul se va comprima, iar cum timpul înseamnă bani, la final de zi vei constata că ai produs mai mult cu acest router decât ai fi făcut-o cu un router mai ieftin şi mai lent.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.