More

  Manipularea îmbracă o nouă formă – Cine te va influenţa în luarea deciziilor

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Cele mai noi date indică o scădere dramatică a popularităţii aplicaţiilor mobile, iar aceasta este contabilizată prin numărul tot mai mic de aplicaţii care sunt descărcate şi folosite.

  Tot mai puţini utilizatori descarcă aplicaţii noi, iar majoritatea dintre aceştia (65%) folosesc aplicaţiile preinstalate pe dispozitiv. Acest lucru poate fi pus pe seama mai multor factori:

  – numărul mare de aplicaţii, care face foarte grea decizia şi descurajează de cele mai multe ori utilizatorul;
  – frica pentru aplicaţiile care ar putea conţine viruşi sau care ar putea să comprimită datele utilizatorului;
  – îngreunarea dispozitivului de la prea multe aplicaţii care au fost descărcate şi care rulează în fundal;
  – actualizările dese pe care aplicaţiile le primesc.

  Citeşte şi: Microsoft lansează Cortana pentru Android mai devreme

  Lista ar putea continua, dar acestea sunt argumentele contra, cel mai des întâlnite în rândul utilizatorilor. Mergând mai departe, un număr semnificativ de utilizatori (42%) folosesc o singură aplicaţie. Productivitatea dispozitivului mobil este determinată de aplicaţiile pe care le foloseşti. Cu toate acestea, aplicaţiile native pierd teren în faţa aplicaţiilor web, care devin tot mai populare.

  Aplicaţii native vs. aplicaţii web

  Odată cu evoluţia HTML5 tot mai mulţi dezvoltatori şi tot mai multe companii apelează la aplicaţiile web, în detrimentul aplicaţiilor native. Pentru a înţelege acest trend, trebuie să analizăm lista avantajelor şi a dezavantajelor cu care vine fiecare dintre aceste aplicaţii.

  Avantajele aplicaţiilor native:

  – aplicaţiile native lucrează foarte bine cu funcţionalităţile încorporate ale dispozitivului, iar viteza este foarte bună;
  – aplicaţiile sunt tot timpul optimizate şi pot fi găsite foarte uşor pe magazinul online;
  – aplicaţiile mobile trebuie să fie aprobate înainte de a fi disponibile pentru descărcare, ceea ce onferă un plus la capitolul „securitatea utilizatorului”;
  – dezvoltatorii au la dispoziţie toate instrumentele pentru a dezvolta aplicaţiile.

  Dezavantajele aplicaţiilor native:

  – dezvoltarea aplicaţiilor este mult prea costisitoare, mai ales pentru aplicaţiile care se doresc a ajunge pe mai multe dispozitive şi platforme;
  – costul de mentenanţă a aplicaţiilor este foarte ridicat, mai ales optimizarea pentru diferitele dispositive şi platforme;
  – procesul de aprobare al aplicaţiilor este unul anevoios pentru dezvoltatori, iar după aprobare, nu există nicio garanţie că va fi adoptat şi de utilizatori, mai ales când numărul de aplicaţii este foarte ridicat;
  – utilizatorii folosesc diferite versiuni ale aplicaţiei, ceea ce face dificilă furnizarea unei mentenanţe de calitate.

  Avantajele aplicaţiilor web:

  – aplicaţiile web sunt mult mai uşor de întreţinut;
  – aplicaţiilor web le pot fi “aplicate corecţii” care să genereze compatibilitatea cu versiuni mai vechi ale unor dispositive mobile;
  – aplicaţiile mobile nu trebuie să treacă prin procesul de aprobare şi nu trebuie să fie descărcate pe dispozitiv – nu ocupă spaţiu şi resurse;

  Dezavantajele aplicaţiilor web:

  –  aplicaţiile web sunt limitate în ceea ce priveşte exploatarea la maximum a tuturor funcţionalităţilor de care dispune dispozitivul mobil;
  – optimizarea aplicaţiilor web pentru mai multe browsere se poate dovedi a fi costisitoare;
  – utilizatorii descoperă foarte greu aplicaţiile web deoarece nu sunt centralizate pe un site sau un magazin online;
  – utilizatorii sunt expuşi unor riscuri de securitate din parte unor aplicaţii periculoase deoarece nu există niciun filtru care să verifice aplicaţiile respective.

  Până la urmă, totul se reduce la “ce vrei de la aplicaţie şi ce eşti dispuns să sacrifici pentru a-l obţine”. Desigur, această abordare pare a fi una asupra căreia numai dezvoltatorii şi  companiile trebuie să cugete, dar adevărul este că utilizatorul este vizat şi el în proproţie de peste 60%.

  Citeşte şi: Facebook va avea propriul asistent virtual

  Costurile ridicate de dezvoltare se reflectă în preţul aplicaţiei, iar o aplicaţie bună este una gratuită. Dar ce ne facem că reclamele în aplicaţie ne cam sâcăie. Mai mult, ce ne facem atunci când dispozitivul nostru începe să se încingă, iar bateria ne este secătuită de procesele pe care aplicaţiile le iniţiază. Suntem noi, utilizatorii, pregătiţi să sacrificăm bateria de dragul funcţionalităţii?

  Acestea ar fi premisele de la care pornim către următorul nivel al interacţiunii pe care utilizatorul îl va avea cu dispozitivul său şi, mai ales, procesul decizional prin care utilizatorul va trece pentru a-şi atinge scopul.

  Agenţii Inteligenţi şi Asistenţii Digitali: viitoarea conştiinţă comună, personalizată pentru fiecare utilizator

  Nu putem vorbi despre o dispariţie a aplicaţiilor, indiferent de forma lor, dar odată cu diminuarea interesului pentru diversitate, vedem o evoluţie în direcţia funcţionalităţilor incorporate într-o singură “entitate”.

  Când spunem entitate, ne referim la “asistentul personal digital”, care este promovat de către toţi dezvoltatorii sistemelor de operare, concretizat prin Siri, de la Apple, Google Now, dezvoltat de Google, iar nu în ultimul rând, cel mai nou asistent virtual, Cortana, dezvoltat de compania Microsoft.

  Citeşte şi: Lista Google Now de comenzi vocale

  Aceşti asistenţi digitali au rolul de a se ocupa de toate taskurile pe care orice asistent personal conventional le-ar putea derula într-o zi obişnuită. Asistentul personal poate căuta informaţii despre zboruri pentru o anumită destinaţie, informaţii despre programul de lucru al anumitor magazine, se poate ocupa de redactarea unei liste de cupărături, îţi programează şi te ţine la curent cu toate întâlnirile pe care le ai, iar asta nu se opreşte aici.

  Complexitatea taskurilor pe care un asistent personal le poate executa depăşeşte cu mult capacitatea pe care orice aplicaţie o poate avea, mai ales pentru că asistentul personal este o “funcţionalitate încorporată” a dispozitivului, care vine odată cu sistemul de operare.

  Un lucru pe care trebuie să îl înţelegem despre inteligenţa artificială este că, deşi se află la un nivel foarte avansat faţă de acum 5 ani, este totuşi într-o fază incipientă, iar dezvoltarea unei inteligenţe artificiale care să încorporeze tot spectrul de cunoştinţe este departe de a fi realizat. Asistenţii personali ca Siri, Google Now şi Cortana sunt “asistenţi de uz general”, capabili de realizarea unor taskuri uzuale, dar nu special, pe un anumit domeniu. Aici intervin agenţii inteligenţi.

  Agenţii inteligenţi vor fi “asistenţii digitali personalizaţi pentru nevoile specifice ale fiecarui utillizator”. Practic, aplicaţiile de astăzi vor fi înlocuite treptat de agenţii inteligenţi. Se astimează că aproximativ 40% din interacţiunea utilizatorului cu dispozitivul mobil va fi preluat de către agenţii inteligenţi.

  Agenţii inteligenţi şi influenţarea procesului decizional

  Dezvoltatorii preconizează o evoluţie a asistenţilor digitali şi ai agenţilor inteligenţi atât de avansată încât aceştia vor prelua sarcini foarte complexe, cum ar fi, spre exemplu, interogarea soldului din bancă. Nu va mai fi nevoie ca utilizatorul să interacţioneze cu un robot şi să răspundă diferitelor întrebări pentru autentificare. Agentul inteligent poate furniza orice fel de informaţie de care utilizatorul are nevoie.

  Citeşte şi: Cum vrea Apple să umanizeze asistentul personal SIRI

  Mai ştim şi că asistenţii personali vor fi capabili să coreleze anumite informaţii şi să ofere o soluţie. Să spunem că, la o interogare “iritaţie de culoarea roşie la nivelul gambei” asistentul personal poate sugera un cabinet medical sau o farmacie din apropiere. Este, fără îndoială, o funcţionalitate care este extrem de folositoare, dar, fără să ne dăm seama, intervine în procesul nostru decizional.

  De ce este procesul decizional foarte important şi unde trebuie să tragem linie?

  Procesul decizional este extrem de important pentru orice individ deoarece acest proces determină acţiunile noastre. Cei care au urmărit filmul “Inception” au observat care sunt efectele unei idei sugerate asupra unui individ. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi cu deciziile luate cu ajutorul asistenţilor personali, dar acest proces este unul gradual, de la un nivel mai mic, către un nivel mai înalt.

  În vânzări, sunt folosite tehnici de “sugerare”, care pot fi “sugestii sell up”, în care vânzătorul urmăreşte să vândă o cantitate cât mai mare a produsului, sau “sugestii sell”, prin care vânzătorul încearcă să îţi completeze comanda cu un produs aditional, pe care îl consideră folositor clientului (în benzinărie, când achiţi carburantul de la pompă, tot timpul vânzătoarea te întreabă dacă doreşti un odorizant de maşină). Aceste sugestii sunt în majoritatea cazurilor pertinente, iar acest lucru determină clientul să stabilească o relaţie de încredere cu vânzătorul, respectiv asistentul digital, în cazul nostru.

  Citeşte şi: Specialiştii te învaţă cum să faci ca Windows 10 să nu știe totul despre tine

  Odată ce această încredere a fost stabilită, ce facem când apar agenţii inteligenţi? Un agent inteligent, capabil să interogheze soldul contului tău şi care are acces la toate ofertele băncilor, ar putea, la un moment dat, să sugereze utilizatorului un anumit serviciu, poate chiar un plan de economii? Cu siguranţă! Şi de ce nu am avea încredere în el? La urma urmei, ştim că asistentul nostru a comparat miile de oferte din piaţă, iar aceasta este cea mai bună.

  Este o pantă periculoasă, fiind numai un singur exemplu de aplicaţie a agenţilor inteligenţi. Predarea treptată a procesului decizional pe care utilizatorul trebuie să îl întreprindă este extrem de periculos şi poate avea consecinţe grave asupra societăţii.

  Sună a scenariu SF, dar este suficient să aruncăm un ochi în online şi pe TV şi să ne dăm seama că manipularea începe să îmbrace o nouă formă, iar corporaţiile lucrează, întotdeauna, cu materialul clientului.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.