More

  STUDIU: Dietele bogate în fibre îţi afectează intestinele

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Mulţi dintre noi am avut cel puţin o dată probleme cu gazele intestinale, urmare a unor stări de stres sau a unei alimentaţii necorespunzătoare.

  Cercetătorii au condus primele studii ce au avut în prim-plan pilula care poate măsura gazele intestinale din organismul uman, cu rezultate surprinzătoare care dezvăluie moduri neaşteptate în care fribrele pot afecta intestinele.

  Gazele intestinale au fost legate de cancerul de colon, sindromul de colon iritabil sau boli inflamatorii ale intestinelor, dar rolul lor în sănătate este înţeles cu dificultate şi nu există, cel puţin pentru moment, nicio unealtă de încredere care să le depisteze în interiorul intestinelor.

  Citeşte şi: Bateria care se opreşte la temperaturi mari şi reporneşte când se răceşte

  Primele studii pe animale au fost realizate la Universitatea RMIT din Australia – care poate trimite date din intestine direct pe telefonul mobil – şi au examinat impactul dietelor sărace sau bogate în fibre asupra gazelor intestinale, oferind noi indicii pentru dezvoltarea unui tratament pentru tulburările intestinale.

  Conducătorul investigaţiei, profesorul Kourosh Kalantar-zadeh, de la Centre for Advanced Electronis and Sensors la RMIT, a spus că rezultatele anulează presupunerile pe care le-am făcut până acum cu privire la efectele fibrelor asupra intestinelor.

  „Am descoperit că o dietă săracă în fibre produce de 4 ori mai mult hidrogen în intestinul subţire decât o dietă bogată în fibre”, spune Kalantar-zadeh.

  Citeşte şi: Apple face mai uşoară trecerea de la iOS la Android

  „Aceasta a fost o surpriză foarte mare pentru că hidrogenul este produs prin fermentare, aşa încât ne-am aştepta în mod normal ca mai mult fibre să producă mai multe gaze de acest tip.

  Pilulele mici ne permit să identificăm cu precizie unde se produc gazele şi ne ajută să înţelegem activitatea microbiană din aceste zone – este primul pas către demontarea miturilor efectelor mâncării asupra organismului şi să le înlocuim cu fapte concrete.

  Sperăm ca această tehnologie să le permită în viitor cercetătorilor să creeze diete personalizate sau medicamente care pot ţinti eficient problemele din anumite zone ale intestinului, pentru a ajuta milioane de oameni din întreaga lume care sunt afectaţi de probleme digestive şi boli.”

  Citeşte şi: Gadgeturile de la CES 2016 pe care le poţi cumpăra anul acesta

  Studiul a dezvăluit că diferite niveluri de fibre din diete afectează atât cantitatea de gaz produsă într-o anumită zonă din intestin, stomacul, intestinul subţire sau cel gros.

  Pilulele mici au fost testate pe 2 grupuri de porci – al căror sistem digestiv este asemănător cu cel uman – şi au fost hrăniţi atât cu alimente bogate în fibre, cât şi sărace în fibre. Rezultatele indică faptul că tehnologia ar putea ajuta doctorii să facă diferenţa între problemele intestinale prin 3 aspecte importane:

  » dietele bogate în fibre produc mai mult gaz metan în intestinul gros decât cele sărace în fibre, sugerând faptul că retenţia dureroasă de gaze ar putea fi evitată prin reducere consumului de fibre.

  Citeşte şi: iPhone-ul tău primeşte o nouă funcţie mult aşteptată

  » dietele sărace în fibre produc de 4 ori mai multe gaze de hidrogen în intestinul subţire decât cele bogate în fibre, lucru ce indică regimul bogat în fibre este mai bun pentru persoanele cu colon iritabil, cauzat de supradezvoltarea bacteriilor în intestinul subţire.

  » raţia de dioxid de carbon şi haz metan rămâne aceeaşi atât în intestinul subţire, cât şi în cel gros pentru ambele diete, sugerând că nicio dietă nu ar fi de folos pentru persoanele efectate de colonul iritabil asociat cu excesul concentraţiei de metan.

  Studiul a fost creat în colaborare cu Departramentul de Gastroenterologie de la Spitalul Alfred, Universitatea Monash, Universitatea din Melbourne şi CSIRO şi este publicat în ediţia din ianuarie a lucrării Gastroenterology.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.