România acoperită de zăpadă! Utilaje performante de deszăpezire care nu trebuie să ne lipsească

Mădălina Gănescu
- 17.01.2016, 12:51 în Evoluţie
0

SHARES

Luna decembrie nu a fost foarte darnică atunci când a venit vorba de zăpadă. Mai exact, am avut un Crăciun fără zăpadă, cu temperaturi de primăvară.

Totuşi, era de aşteptat că iarna îşi va intra în drepturi şi la noi. Ce ne uimeşte este faptul că autorităţile au fost luate din nou pe nepregătite, străzile sunt acoperite cu zăpadă, iar cetăţenii nu pot ieşi cu maşinile din parcare, ba chiar şi mersul pe jos este o adevărată corvoadă.

A doua zi de Crăciun, maşinile de deszăpezire erau pe străzi, aruncau cu sare şi făceau simulări cu lama pentru a se pregăti de „iadul alb care urma să se dezlănţuie”, deşi afară temperaturile erau între 8 – 12 grade.

Iată că, weekend-ul acesta situaţia este destul de tristă, după numai o noapte în care a nins şi a viscolit. Zeci de drumuri sunt închise, trenurile au întârzieri sau au fost anulate, iar zborurile au întârzieri considerabile, dar încă nu au fost anulate.

Aşa cum ne-am aşteptat, prin România nu s-a schimbat nimic faţă de în ceilalţi ani, zăpezile vor ajunge din nou cât casele, iar gravidele şi bolnavii vor trebui transportaţi la spitale cu săniile sau cu şenilele.

În Bucureşti, rafalele se pare că au pus la pământ aproape 200 de stâlpi, iar peste 100 de maşini au fost afectate, ca să nu mai vorbim de străzile adiacente drumurilor principale, care sunt impracticabile.

9 drumuri naţionale, inclusiv Autostrada Soarelui sunt închise la această oră. Pentru că autorităţile nu fac faţă situaţiei, preferă să închidă soşelele pe bandă rulantă.

De codul portocaliu de viscol am fost informaţi de mai bine de o săptămână, dar se pare că autorităţile nu şi-au luat măsurile de precauţie, iar peste 130 de maşini au fost avariate după ce zeci de copaci au căzut peste ele.

img_4358_19621500

Întrebarea este una singură: De ce la alţii se poate să nu existe aceste probleme şi la noi nu? Este uimitor cum autorităţile din Rusia sau Canada lucrează pentru curăţirea străzilor, înainte să răsară soarele. Cel puţin 6 – 7 vehicule mari îşi fac treaba pe un singur bulevard.

Cu alte cuvinte, aceştia aplică o singură procedură în 6 paşi pentru a curăţa drumurile, astfel încât cetăţenii să poată să ajungă fără probleme la muncă sau să iasă cu maşinile din parcare.

Nu e de mirare că de luni şcolile vor fi din nou închise, deşi copiii abia s-au întors dintr-o vacanţă de aproape o lună de zile.

Într-o ţară civilizată, astfel de utililaje performante de deszăpezire sunt de nelipsit:

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis COD GALBEN pentru intervalul 17 ianuarie, orele 12 – 18.

În a doua parte a zilei de duminică, 17 ianuarie în estul şi în centrul Munteniei, în Dobrogea şi în sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură va continua să ningă moderat cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 55 – 65 km/h, viscolind ninsoarea.

În acelaşi interval este COD PORTOCALIU pentru judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea, Constanţa, Vrancea şi Galaţi. În aceste zone temporar viscolul va fi puternic, viteza vântului la rafală va depăşi 70 – 80 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 de metri.

De asemenea, pentru intervalul 17 ianuarie, ora 18:00 – 18 ianuarie, ora 18:00 s-au emis cod galben de ninsori şi vânt. Este COD GALBEN, în intervalul menţionat în estul şi sud-estul ţării, ninsorile vor continua, dar vor fi în diminuare, însă vântul va mai prezenta intensificări cu viteze la rafală de 50 – 70 km/h, viscolind temporar ninsoarea şi spulberând zăpada depusă anterior.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!