More

  Pericolul la care te expui dacă ai prea mulţi prieteni pe Facebook

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Creierul uman nu este capabil din punct de vedere cognitiv să păstreze mai mult decât 150 de relaţii interpersonale importante, cel puţin asta susţin oamenii de ştiinţă.

  De data aceasta, profesorul Robin Dunbar demonstrează că majoritatea prietenilor tăi de pe Facebook nu sunt interesaţi cu adevărat de persoana ta şi implicit de nevoile pe care le ai.

  Cercetarea lui Dunbar se bazează pe două studii realizate pe utilizatorii Facebook din Marea Britanie. Respondenţiilor cercetării li s-a cerut să specifice în care dintre prietenii de pe Facebook şi-ar putea pune încrederea la nevoie şi câţi dintre aceştia ar manifesta simpatie când ceva rău este împărtăşit despre tine pe platforma social media.

  Dintr-un grup de 150 de persoane, respondenţii au simţit că nu se pot baza pe mai mult de 5 persoane atunci când au probleme de ordin emoţional şi s-ar aştepta la un răspuns de încurajare de la mai puţin de 15 persoane.

  Ponderea cifrelor rămâne aproximativ constantă, chiar dacă numărul prietenilor se măreşte, susţinând astfel un studiu anterior realizat de Dunbar în care s-a demonstrat că oamenii nu sunt capabili să susţină relaţii stabile interminabile, mai ales atunci când vine vorba de social media şi tehnologie.

  Aşa cum notează profesorul Dunbar: „există o constrângere cognitivă la dimensiunea reţelelor sociale la care nici măcar avantajele comunicării din media online nu sunt capabile să le facă faţă”, adăugând că „interacţiunile faţă în faţă cel puţin ocazionale” sunt necesare pentru a menţine relaţii „reale”.

  Studiul susţine şi confirmă faptul că fiinţele umane au limite naturale care nu le permite să lege relaţii importante, din care să rezulte ceva, doar prin mărirea numărului de prieteni.

  Eşti de acord cu aceste descoperiri? Câţi prieteni „reali” poţi să numeri în lista ta de pe Facebook?

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.