More

  Inteligenţa artificială de la Google a câştigat de 5 ori în faţa compionului mondial la Go

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Mult timp omul a fost considerat inteligența superioară, dar oare inteligența artificială ne va detrona?

  UPDATE 9 martie 2016: Inteligenţa artificială de la Google a câştigat împotriva unui campion mondial uman la un joc de Go. Este pentru prima dată când un computer intră în competiţie cu un jucător uman care a obţinut cel mai mare punctaj până acum.

  AlphaGo a învins anterior campionul european Fan Hui de 5 ori la rând. Inteligenţa artificială de la Google s-a antrenat cu 30 de milioane de mişcări din jocurile jucate de experţii umani şi este, de asemenea, capabilă să înveţe noi strategii de una singură.

  Am fost învinși la jocul de Dame în 1994, șah în 1997, Jeopardy în 2011, pe 9 martie 2016 va urma jocul Go? Echipa Google DeepMind a creat programul numit AlphaGo care, după ce anul trecut a fost primul program care a bătut un jucător profesionist de Go, acum își propune să îl învingă pe unul dintre cei mai buni jucători din lume, Lee Sedol.

  Sedol și AlphaGo vor jucă o serie de partide pe parcursul a cinci zile. Dacă AlphaGo câștiga, acesta va fi considerat maestrul inteligenței artificiale în jocurile cu oamenii.

  lee sedol 002 (1)

  Deși la prima vedere Go, inventat în China acum 2500 ani, pare un joc simplu lucrurile nu stau deloc așa, acesta este de fapt extrem de complex şi rapid. Dacă în șah după primele mutări vom avea aproximativ 400 variante de a continua, la Go avem aproximativ 129.960, fiecare mutare având 250 de variante.

  Datorită nivelului de complexitate, cei de la DeepMind nu s-au putut baza pe ceea ce se numește forță brută AI, o hartă a posibilelor situații de joc. AlphaGo folosește însă două metode combinate: „Monte Carlo tree search”, care presupune alegerea unor mutări la întâmplare și apoi simularea jocului până la sfârșit pentru a găsi strategia câștigatoare și „Deep neural networks”, un strat de 12 rețele de conexiuni neurale alcătuit la rândul lui din o ” politică de rețea” care care selectează următoarea mișcare și o „rețea a valorilor” care prezice câștigătorul jocului.

  AlphaGo nu a fost programat să facă diferența între mișcări bune sau rele, însă algoritmul folosit a „studiat” o bază de date cu partide Go online care echivalează cu experiența a 80 ani de joc.

  Scopul companiei este de a crea algoritmi capabili să învețe singuri din experiența brută sau de date. În acest sens, un prim pas a fost făcut atunci când DeepMind a devenit cel mai mare jucător de Space Invaders din lume. Un următor pas va fi stăpânirea jocului Go, care până acum ceva timp părea de neatins pentru inteligență artificială.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.