More

  Cum afli ce aplicaţii îţi consumă excesiv bateria dispozitivului Android

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Dacă în ultima perioadă, dispozitivul tău are o perioadă de funcţionare din ce în ce mai scurtă, cu toate că ai schimbat bateria cu puţin timp în urmă, vinovate pentru această problemă sunt anumite aplicaţii instalate pe dispozitiv. Vestea bună este că acum poţi afla care dintre ele sunt „făptaşii”.

  Înainte de orice, în calitatea noastră de utilizatori, trebuie să înţelegem că nu toate aplicaţiile sunt create de profesionişti şi nu toate aceste aplicaţii sunt optimizate pentru consum. Multe sunt făcute cu unicul scop de promovare al produsului, fără niciun interes pentru experienţa utilizatorului şi nu este deloc important pentru aceştia dacă acesta, după ce a instalat sau a utilizat aplicaţia respectivă, mai poate sau nu folosi dispozitivul şi pentru alte activităţi.

  A trebuit să facem această precizare tocmai pentru că foarte mulţi utilizatori cad în capcana de a învinui producătorul pentru “slabele performanţe în timp” ale bateriei dispozitivelor. Dacă pentru un lucru poate fi “tras de urechi” producătorul, acela ar fi aplicaţiile preinstalate, celebrele “bloatware”, care nu sunt nici folosite şi nici nu pot fi dezinstalate.

  Revenind la tema articolului, pentru a afla care sunt aplicaţiile care pun o presiune foarte mare pe bateria dispozitivului tău, trebuie să urmăm câţiva paşi foarte simpli:

  Accesează meniul dedicat bateriei

  Meniul dedicat bateriei dispozitivului tău poate fi accesat foarte uşor din meniul „Setări” la categoria „Sistem”, în funcţie de versiunea sistemului de operare Android.

  Setari » Baterie

  Ecranul de meniu al bateriei va afişa consumul de la ultimul ciclu de încărcare până în prezent. Dacă abia ai scos telefonul de la încărcat, informaţiile pe care le găseşti aici nu îţi vor fi de prea mult ajutor.

  Momentul cel mai bun pentru a consulta aceste informaţii este atunci când dispozitivul a stat la încărcat până la 100% din baterie şi a consumat un ciclu întreg de funcţionare, respectiv atunci când bateria a scăzut la aproximativ 10% din capacitatea totală.

  Screenshot_2016-03-15-14-08-33

  În acest fel, vei putea avea o informaţie relevantă a consumului pe care îl solicită aplicaţiile şi componente dispozitivului pe un ciclu întreg de utilizare. Pentru informaţii suplimentare despre o aplicaţie sau un serviciu, tot ce trebuie să faci este să apeşi pe iconiţa respectivă.

  Ce reprezintă fiecare aplicaţie şi serviciu?

  Fiecare serviciu si aplicaţie cu impact major asupra consumului bateriei vor apărea aici, cu un procentaj al consumului în dreptul fiecăruia. Unele aplicaţii nu necesită prea multe informaţii, dar altele, în schimb, pentru utilizatorul normal, neavizat, pot fi un mister. Este de reţinut şi faptul că multe dintre aceste aplicaţii şi servicii au un consum ridicat deoarece rulează pe fundal, cu toate că ele nu sunt folosite de utilizator.

  Screenshot_2016-03-15-14-50-39

  Mai departe vom trece în revistă principalele aplicaţii cu impact major asupra bateriei, pe care le putem observa şi mai sus în captura de ecran:

  ECRAN » procentajul afişat aici indică nivelul de consum al ecranului şi al backlight-ului. Ecranul este cel care consumă cel mai mult din bateria dispozitivului, atunci când este aprins.

  OPTIMIZAREA CONSUMULUI » Pentru a economisi energie şi implicit pentru a spori durata de funcţionare, utilizatorii pot diminua din luminozitatea ecranului şi pot configura ecranul să se închidă atunci când nu este utilizat.

  SISTEM ANDROID » Aici se contorizează întreg consumul de energie ale componentelor sistemului de operare Android, care cuprinde de la gestionarea proceselor şi a interfeţei hardware, până la procesele mai mici.

  OPTIMIZAREA CONSUMULUI » Trebuie reţinut faptul că în procesele Android regăsim şi conexiunea Wi-Fi, care consumă o cantitate importantă de energie, atunci când este utilizată. Cu toţii ne conectăm la reţeaua wireless, atunci când ajungem acasă, iar până să mergem la somn, teşefonul rămâne conectat. Pentru a limita acest consum, este indicat să deconectezi dispozitivul de la reţeaua wireless atunci când nu utilizezi dispozitivul mobil.

  STARE DE VEGHE TELEFON » Dispozitivul tău foloseşte conexiunea celulară, iar această conexiune celulară este tot timpul funcţională, lucru care are un anumit impact asupra bateriei. Un consum ridicat apare atunci când semnalul mobil este foarte slab, iar dispozitivul trebuie să compenseze.

  DISPOZITIV ÎN REPAUS »  Cu toate că, dispozitivul nu este folosit de utilizator, acesta va consuma o cantitate minimă de energie, pentru a fi pregătit să lanseze rapid orice procese pe care utilizatorul le-ar solicita.

  Cum să sporeşti durata de funcţionare a dispozitivului Android

  Sunt reguli de bun simţ, pe care le-am amintit şi mai sus, care pot contribui la sporirea perioadei de funcţionare a dispozitivului. Micşorarea luminozităţii sau deconectarea de la reţeaua wireless sunt numai câteva dintre lucrurile pe care le putem face.

  Sistemele Android mai noi au integrate “moduri de economisire a bateriei”, prin care toate aceste setări, de care utilizatorul trebuie să ţină cont, sunt prestabilite, atunci când funcţia este activată. Este un mod de avarie pentru a prelungi perioada de funcţionare a bateriei, atunci când ai nevoie.

  Samsung Galaxy S6 Edge Plus, cât şi noile Samsung Galaxy S7 şi S7 Edge au o funcţie special numită “Modul de economisire maximă a energiei”. Practic, dispozitivul tău va funcţiona cu ecran alb-negru, iar funcţiile vor fi reduse la minimum. Vei mai putea utiliza datele mobile şi reţelele wireless, dar accesarea acestor funcţii nu va mai fi la fel de rapidă, ci va trebui să treci prin mai mulţi paşi. Cu toate acestea, dispozitivul poate ajunge la o perioadă de funcţionare de până la 4 zile.

  econ-max-energie

  Dar, mai multe despre Samsung Galaxy S7 Edge puteţi citi în secţiunea #OST8.

  Odată ce toate măsurile care vizează procesele de sistem ale dispozitivului au fost luate, acum putem să contabilizăm toate aplicaţiile care se dovedesc a fi un „parazit care seacă bateria”.

  După ce am identificat aplicaţiile problemă, primul pas este să găsim o aplicaţie alternativă, care oferă acelaşi lucru, dar care are un consum mai mic. Este posibil ca nu toate aplicaţiile să aibă un corespondent. Este evident că acele aplicaţii nu vor fi şterse. Un bun exemplu este aplicaţia Facebook, care, cu toate că are un consum foarte ridicat, nu o văd dispărând prea curând din smartphone-ul cuiva, indiferent cât ar consuma.

  Este foarte important ca dispozitivul să fie cât mai puţin încărcat cu aplicaţii. Este bine să te limitezi la aplicaţiile pe care le foloseşti cel mai des, iar restul să le instalezi atunci când le utilizezi, după care să le dezinstalezi.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.