Cum afli dacă email-ul tău a fost furat şi folosit fără permisiunea ta

Mădălina Gănescu
de - acum 2 ani în Aplicaţii

De câte ori nu ţi s-a întâmplat ca un prieten să îţi spună că nu înţelege de ce dai like la anumite pagini pe Facebook.

Sau, cât de tare te enervezi când primeşti email-uri de la companii care nu prezintă interes pentru tine sau care nu ţi-au solicitat niciodată datele personale şi, mai ales, permisiunea de a le utiliza vreodată în diferite scopuri.

Există un website care îţi oferă posibilitatea de a verifica dacă la un moment dat email-ul tău a fost luat de pe un site spart de un hacker şi folosit în anumite campanii sau dacă a ajuns într-o bază de date fără ca cineva să îţi fi cerut vreodată aprobarea să îl utilizeze.

Probabil, te întrebi cât de sigur este acest site şi mai ales, dacă nu cumva vrea să intre în posesia email-ului tău, ca mai apoi să îl utilizeze în anumite scopuri. Ei bine, la secţiunea de întrebări şi răspunsuri de pe platformă ţi se răspunde cu privire la orice aspect care nu-ţi inspiră siguranţă.

Spre exemplu, îţi este explicat întreg procesul de preluare de date, pe care de regulă anumiţi hackeri îl pun în aplicare, dacă ţi-a fost compromisă parola de email şi mai ales cât de sigur este serviciul pe care iniţiatorii îl pun la dispoziţia utilizatorilor. Dacă ai nevoie de mai multe detalii, verifică secţiunea aceasta a site-ului.

Până una alta, dacă vrei să afli când ţi-a fost furată adresa de email şi mai exact din ce bază de date, intră pe HaveIBeenPwned.com, introdu adresa ta de e-mail şi apasă enter. „Parola mea de yahoo a fost dintre cele luate de pe trenta pizza.ro”, este mesajul pe care ni l-a transmis un utilizator, care ne-a şi sugerat să aruncăm o privire pe website-ul cu pricina.

Aici găseşti lista completă cu site-urile care au fost sparte şi de unde au fost furate email-urile utilizatorilor.

Comentarii

comentarii