Tarifele roaming din Uniunea Europeană vor creşte după Brexit? | NOOBZ.RO

Tarifele roaming din Uniunea Europeană vor creşte după Brexit?

Mădălina Gănescu
- 24.06.2016, 12:19 în Smart
0

SHARES

Acum că votanţii britanici au ales să părăsească Uniunea Europeană în urma referendumului din 23 iunie, una dintre cele mai afectate zone de Brexit este costul pe care consumatorii britanici îl vor avea de suportat pentru folosirea telefoanelor pe continent.

Se pare că, în perioada următoare, nu ştim exact cât de repede, tarifele pentru apeluri, mesaje text şi date, vor creşte considerabil.

În prezent, reţelele din Regatul Unit al Marii Britanii sunt legate de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte preţurile roaming. Începând cu 30 aprilie 2016, potrivit Android Central, apelurile costă nu mai mult de 0.05 euro, mesajele nu mai mult de 0.02 euro şi datele nu mai mult de 0.05 per megabyte. Ar fi trebuit ca Marea Britanie să rămână în UE? Rămâne de văzut ce se va întâmpla pe perioada următorilor 2 ani, timp în care se va negocia modalitatea de ieşire din Uniunea Europeană.

Cu alte cuvinte, ieşirea Marii Britanii din UE atrage după ea costuri pentru roaming la care nimeni nu s-ar fi gândit până acum. O dată cu plecarea din UE a Angliei, reţelele britanice ar putea să stabilească tarife cât de mari doresc pentru roamingul pe continent. În acelaşi timp, subscriberii la reţelele Uniunii Europene vor fi nevoite din nou să plătească taxe roaming atunci când vizitează Marea Britanie.

Totuşi, aceste schimbări nu vor avea loc peste noapte. Articolul 50 cu privire la Tratatul Uniunii Europene presupune o perioadă de 2 ani de zile de negocieri pentru statele membre care îşi doresc să părăsească Uniunea. În tot acest timp, Marea Britanie va rămâne subiectul tratatelor şi legilor Uniunii Europene, incluzând eliminarea planificată a tarifelor de roaming în iunie 2017. Articolul 50 nu va fi invocat până când succesorul lui David Cameron la funcţia de prim-ministru, va prelua locul, aşa că s-ar putea ca „Brexit” să aibă o concluzie abia spre finalul anului 2018.

Acest lucru ar putea plasa operatorii şi clienţii lor într-o poziţie precară în care roamingul European este gratuit pentru o vreme, urmând ca taxele de roaming să fie introduse 18 luni mai târziu.

Pentru moment, niciun operator din Marea Britanie nu a comentat cu privire la schimbările legate de roaming în urma referendumului Brexit. Aşadar, va trebui ca toţi clienţii să aştepte şi să vadă ce se va întâmpla cu adevărat în cele din urmă.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!