Oamenii de ştiinţă au găsit o planetă care ar putea fi populată în cel mai apropiat sistem stelar extraterestru de Pământ

Mădălina Gănescu
- 24.08.2016, 22:26 în Cultura
0

SHARES

Această nou planetă extraterestră sau exoplanetă ar putea avea atmosferă pentru a sprijini viaţa sau ar putea pur şi simplu să fie doar o piatră difuză nu prea departe de sistemul nostru solar.

Oricum ar fi, planeta cunoscută drept Proxima b este cea mai aproape descoperită în afara sistemului nostru solar.

Un nou studiu publicat miercuri în Nature detaliază descoperirea planetei asemănătoare Pământului, care orbitează steaua Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de soarele nostru, care ar putea fi parte din sistemul de stele Alpha Centauri.

„Dacă următoarele cercetări vor concluziona că aceste condiţii atmosferice ale planetei asemănătoare Pământului este potrivită pentru a susţine viaţa, aceasta este fără doar şi poate cea mai importantă descoperire ştiinţifică pe care le vom face vreodată”, a declarat într-un comunicat co-autorul studiului John Barnes.

Oamenii de ştiinţă au descoperit planeta candidat prin folosirea a două telescoape operate de European Southern Observatory, ca de altfel şi de ultimele observaţii ale Proxima Centauri.

Aceste telescoape au depistat mici trepidaţii ale stelei, în urma cărora s-a tras concluzia că ar fi fost cel mai probabil din cauza gravitaţiei Proxima. Autorii studiului au văzut că steaua pare să se mişte într-un ritm constant, care le permite efectiv să măsoare o orbitare de aproximativ 11 zile în jurul stelei.

Acest lucru ar putea reprezenta o orbită foarte apropiată, luând în considerare că orbita Pământului în jurul Soarelui durează mai mult, până la 365 de zile.

Totuşi, din cauza dimensiunii Proxima Centauri, Proxima b, despre care se consideră a avea o masă de aproximativ 1.3 ori mai mare decât a Pământului, ar putea fi considerată în continuare un loc ce ar putea fi locuibil.

Steaua, cunoscută ca M-dwarf, este mult mai rece şi mai întunecată decât Soarele, însemnând că suprafaţa „locuibilă” a stelei, orbita în care o planetă ar putea oferi suport pentru apă lichidă pe suprafaţa sa, este chiar aproape de stea.

„Ca om, mi-aş dori ca această planetă care are atmosferă să poată să aibă apă lichidă şi posibil ar putea avea un anumit tip de viaţă”, a declarat într-un intervoi Steve Howell de la NASA pentru Mashable. „Ca om de ştiinţă, ştii, este una dintre numărul de planete pe care trebuie să le studiem în amănunt.”

Ani la rând, oamenii de ştiinţă au căutat planete asemeni Pămntului care orbitează o stea precum Soarele nostru, o lume către care ar putea arăta şi ar putea spune „aceasta este cea mai bună alehere pentru a găsi semne de viaţă posibil avansate din sistemul solar.”

Oamenii de ştiinţă nu ştiu cu siguranţă încă dacă planeta are un câmp magnetic, care ar ajuta la protejarea sa de atacurile violente ale Proxima Centauri.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!