More

  evoMAG şi cel.ro vând şi ei telefoane cu sigiliile originale tăiate

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  În urma unei sesizări din partea unui client eMAG şi PC Garage care a achiziţionat un smartphone Samsung Galaxy S7 ca fiind nou, dar produsul i-a fost livrat cu sigiliul original rupt (povestea pe larg aici), au mai apărut şi alte sesizări din partea altor clienţi, de data aceasta cu privire la cel.ro şi evomag.ro.

  Înainte de a prezenta poveştile celor doi clienţi care au returnat de îndată produsele când au descoperit că acestea avea sigiliile originale rupte, vreau să trec puţin în revistă un subiect vast dezbătut în mediul online:

  Cum îmi dau seama că telefonul meu Android este recondiţionat/secondhand sau este nou?

  Potrivit lui Sairam Krishna, jurnalist pe tehnologie, care a tratat subiectul pe quora.com în urmă cu un an de zile, primul lucru care ar putea să îţi răspundă la întrebare este site-ul pe care plasezi comanda. Există retaileri online care menţionează că telefoanele sunt recondiţionate şi prezintă clienţilor toate informaţiile necesare procesului de cumpărare, aşa cum impune legislaţia pentru produse secondhand, dar avem de-a face şi cu retaileri care nu vorbesc sub nicio formă despre acest tip de produse, toate telefoanele din stocul lor fiind vândute ca noi.

  Sairam spune că, există două tipuri de telefoane recondiţionate:
  » Recondiţionate de producător
  » Recondiţionate de retailer

  Telefoanele recondiţionate de producător sunt telefoane care pot fi cumpărate în aceleaşi condiţii ca şi când produsul ar fi nou, iar dacă apar probleme, service-ul autorizat al companiei se ocupă de asta, neexistând riscuri să nu se aplice garanţia, iar telefoanele fiind vândute la preţuri cu până la 40% mai mici decât preţul unui telefon nou.

  Telefoanele recondiţionate de retailer ar putea fi telefoane importate sau telefoane folosite pentru care retailerul oferă garanţie de la 7 zile la un an, iar recomandarea este ca utilizatorii să nu cumpere astfel de produse decât dacă nu există chiar nicio altă opţiune.

  Cum îţi dai seama dacă un telefon este recondiţionat

  Poţi verifica dacă telefonul este recondiţionat sau este nou prin verificare sigiliului original aplicat pe cutie. Dacă sigiliul este deschis şi telefonul are urme de zgârieturi (amintim cazul telefonului Galaxy S7 de la PC Garage cu urme de şoc mecanic, vândut ca nou), iar atunci cu siguranţă este vorba despre un telefon recondiţionat.

  evoMAG comercializează telefoane livrate în cutii cu sigiliul original tăiat, peste care este aplicat un alt sigiliu intact – produsul pare să fie destinat Asiei

  Uneori, folia aplicată pe display-ul telefonului ar putea avea bule de aer în urma aplicării necorespunzătoare, iar accesoriile care vin la pachet se pot vedea clar că nu sunt originale.

  samsung-j5-1

  Aici aş vrea să aduc în discuţie unul dintre noile cazurile semnalate astăzi pe e-mail şi anume un client care a achiziţionat de Black Friday de la evoMAG un smartphone Samsung Galaxy J5 ca nou, dar a primit acasă un telefon cu folie aplicată pe display într-o limbă asiatică, încărcător care este destinal altei pieţe decât Europa şi sigiliul originat rupt, ca de altfel şi ţipla de plastic care sigila ambalajul original este ruptă.

  j5-asia-evomag

  Se vede de la o poştă că nu vorbim despre un telefon pentru care Samsung România asigură garanţia şi din păcate, nu este pentru prima dată când aflăm că evoMAG comercializează astfel de produse. Aşteptăm din partea clientului răspunsul oficial în urma verificării IMEI-ului pentru a putea spune cu certitudine dacă vorbim sau nu despre un telefon recondiţionat de retailerul evoMAG şi vândut ca nou în România.

  incarcator-asia-evomag

  Cel.ro comercializează telefoane livrate în cutii cu sigiliul original tăiat, peste care este aplicat un alt sigiliu intact – vorbim despre un caz Huawei

  Un alt aspect care dă de gol un telefon recondiţionat de retailer sunt etichetele aplicate pe ambalajele originale. Tot astăzi, după publicarea articolului de ieri: De ce vând eMAG şi PC Garage telefoane Samsung Galaxy S7 cu sigilii tăiate, o clientă cel.ro ne-a trimis un set de fotografii în care ne prezintă starea în care i-a fost livrat un Huawei P8 lite de către retailerul online. Este vorba despre un telefon într-un ambalaj cu sigiliul original tăiat şi peste el aplicat un alt sigiliu intact, de data aceasta mai mare şi uşor de dezlipit. Clienta a preferat nici să nu verifice conţinutul pachetului şi să returneze cel.ro telefonul, pentru a primi banii înapoi.

  15387549_1151860471529256_2071190153_o

  Aflăm tot de la clientă că telefonul Huawei P8 lite nu era introdus într-o folie sigilată, aşa cum m-am obişnuit să primesc toate telefoanele pentru teste de la Huawei România, lucru ce garantează că telefonul este original şi nu s-a umblat niciodată la el. Considerentul pentru care clienta a ales cel.ro a fost oferta de preţ mai bună decât a altor retaileri şi operatori, dar acesta nu a fost pentru niciun moment informată că va primi un telefon recondiţionat ca fiind nou sau un colet care a fost desigilat la un moment dat din anumite motive. Astfel, cel.ro a comis o contravenţie, pentru care ANPC ar trebui să sancţioneze retailerul.

  15368888_1151878234860813_1921805965_o

  Ar mai fi de menţionat că, tot pe cutia Huawei P8 lite, undeva pe o etichetă scrie că telefonul este importat de Vodafone România şi preluat de cel.ro. Din câte avem la cunoştinţă, operatorul Vodafone România are ca furnizor filiala Huawei România, motiv pentru care nu importă produsele acestei mărci, mai ales pentru că telefoanele trebuie să respecte termenii şi condiţiile comercializării pe pieţele din Europa. Am trimis o solicitare către Huawei România pentru a primi mai multe lămuriri cu privire la astfel de situaţii şi urmează să ne adresăm şi Vodafone România pentru o poziţie oficială. Solicităm oficial pe această cale şi cel.ro, ca de altfel şi evoMAG.ro, să ofere clienţilor lămuriri cu privire la produsele livrate cu sigiliul original tăiat, peste care este aplicat un alt sigiliu intact, care nu aduce deloc cu sigiliul original Huawei.

  15397767_1151892971526006_823387861_o

  Problema telefoanelor comercializată cu două sigilii, unul tăiat şi altul intact, este cusută cu aţă albă şi undeva, ceva nu se pupă. ANPC ne-a informat ieri că orice produs cu sigiliul original tăiat intră la categoria produse recondiţionate/secondhand, care se supun unei alte legislaţii decât produsele noi şi care obligă retailerul să informeze clientul că este pe punctul de a da banii pe un produs secondhand, la suma la care este vândut un telefon nou.

  Continuăm să urmărim această situaţie şi vom reveni cu răspunsurile companiilor eMAG, PC Garage, Samsung România, Huawei România, Vodafone România, cel.ro şi evoMAG, pe măsură ce le vom primi. Până atunci, continuaţi să ne scrieţi în secţiunea de comentarii de mai jos, pe pagina de Facebook Noobz şi pe e-mail la redactie@noobz.ro, unde să ne împărtăşiţi din experienţele voastre cu retailerii online, dacă aţi achiziţionat vreodată un telefon care a fost livrat într-o cutie cu sigiliul original rupt şi ce vi s-a spus de către retailer.

  *Nu am divulgat identitatea clienţilor pentru că avem de-a face cu persoane private care au dreptul la intimitate, iar orice informaţie va fi furnizată la cerere părţilor implicate.

  Articole similare

  De ce vând eMAG şi PC Garage telefoane Samsung Galaxy S7 cu sigilii tăiate

  QuickMobile atacă Huawei România şi ceartă clienţii pe Facebook

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.