More

  ŢEAPĂ marca evoMAG de Black Friday 2016

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Scriam săptămâna trecută pentru prima dată despre dispozitivele mobile destinate pieţei din China, pe care evoMAG le vinde în România ca noi şi destinate spaţiului european, deşi s-a umblat la ambalajul original, sigiliul producătorului fiind tăiat, iar peste acesta fiind aplicat un sigiliu intact, lucru ce potrivit ANPC semnifică intervenţia asupra coletului şi încadrarea telefonului în categoria de telefoane secondhand, care se supun unei legislaţii speciale.

  La acel moment, doar presupuneam că dispozitivul Samsung Galaxy J5 comandat de clientul care ne-a sesizat problema era destinat pieţei din China, aşa cum sugerau detaliile vizibile, precum logo-ul operatorului de telefonie mobilă din China înscris pe spatele dispozitivului, încărcătorul telefonului care nu corespundea cu normele de utilizare pentru piaţa din România, ca de altfel şi instrucţiunile de utilizare scrise în chineză. Astăzi, evoMAG, prin operatorul service Roxana Pătraşcu, ne confirmă piaţa căreia este destinat produsul şi nu numai:

  „Produsul nu a fost resigilat. Aceste modele sunt destinate pieţei din China şi există doar un singur importator pentru acest model, momentan. Informaţiile de retur sunt afişate pe site la politica de returnare.”.

  Folosim termenul „ţepuit” cu sensul de înşelat. Clientul evoMAG a comandat cu bună ştiinţă un smartphone Samsung Galaxy J5 care, potrivit prezentării de pe site-ul retailerului, nu semnala niciun moment că produsul pe care urma să îl achiziţioneze era destinat pieţei din China, nu pieţelor din Europa.

  Abia după ce clientul a returnat telefonul Galaxy J5 şi a transmis prin e-mail o serie de întrebări reprezentanţilor evoMAG, i s-a răspuns simplu cu mesajul citat mai sus, e-mail-ul integral fiind anexat la finalul articolului. Legislaţia impune, tot potrivit Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, ca orice retailer care comercializează online produse asupra cărora s-a intervenit la un moment dat înaintea achiziţionării de către client, să semnaleze clientului modificările aduse coletului şi mai ales dacă produsul face sau nu parte din categoria second hand.

  china2

  Puţini consumatori de dispozitive mobile din România au la cunoştinţă riscurile la care se supun atunci când achiziţionează de la un retailer online un produs destinat altei pieţe decât Europa şi aproape niciodată aceştia nu sunt informaţi înainte de achiziţionare cu privire la cine este importatorul produsului şi dacă acasă vor primi un telefon supus normelor de utilizare europene.

  Astfel, aceştia cumpără produse de la retaileri precum evoMAG, cel.ro şi nu numai, iar acasă primesc în cazuri nefericite telefoane destinate altor pieţe decât Europa şi au parte de situaţii extrem de neplăcute, cum ar fi neaplicarea garanţiei producătorului pentru o problemă de fabricaţie, pentru că produsul nu apare în evidenţa filialei producătorului din România. Un caz concret este chiar problema de fabricaţie boot loop LG G4, pentru care producătorul îşi asumă reparaţia în garanţie, dar care nu poate fi reparată atunci când IMEI-ul telefonului tău (achiziţionat de la retaileri din România care au ca furnizor alte companii decât filialele oficiale ale producătorului) este destinat altei pieţe decât Europa.

  china-1

  evoMAG nu vinde de azi de ieri telefoane destinate altei pieţe decât Europa fără să îşi informeze anterior achiziţionării produselor clienţii, ştim cu toţii acest lucru, iar reclamaţiile şi nemulţumirile consumatorilor nu sunt deloc puţine la număr.

  În urmă cu doar câteva luni aduceam în atenţia utilizatorilor LG G4 problema de fabricaţie boot loop, iar un client evoMAG ne-a trimis un e-mail în care ne-a explicat în detaliu exprienţa avută cu retailerul online, care a neglijat cât s-a putut de mult cazul său. Abia după ce am făcut publică neglijenţa evoMAG şi s-a înţeles cât de gravă este cu adevărat situaţia, mai exact la două luni de zile de la instalarea defectului boot loop, retailerul a decis să îşi asume repararea în garanţie. Telefonul despre care vorbim face parte tot din stocul de telefoane destinate altei pieţe decât Europa, mai exact, este destinat pieţei din Shanghai, asupra căreia LG România nu avea cum să intervină pentru că nu apărea în evidenţa dispozitivelor destinate pieţei din Europa şi nu putea vedea „trecutul” produsului sau ce alte modificări i s-au mai adus acestuia, pe baza IMEI-ului.

  cutie-j5

  evoMAG nu îi răspunde clientului la întrebarea: „De ce am primit un telefon destinat pieţei din China, cu accesorii din China?”, aşa cum impune legislaţia, ci pur şi simplu îi aduce la cunoştinţă termenii de retur care sunt publici la secţiunea Politica de returnare. Clientul nu doar că a fost înşelat cu privire la produsul pe care l-a achiziţionat, ci i s-a transmis că după întreaga situaţie extrem de neplăcută, mai are de aşteptat încă 14 zile să îţi recupereze banii pe telefonul pe care nu şi l-a comandat şi nu şi-l dorea.

  evoMAG nu ştiu dacă are la cunoştinţă, dar a comis o contravenţie, şi nu este prima dată, iar ANPC ar trebui să se autosesizeze nu doar în acest caz, ci în toate cazurile de comercializare a produselor destinate altor pieţe decât Europa, care sunt livrate clientului spre achiziţionare, fără informarea în prealabil că va urma să investească o sumă de bani într-un produs care nu vine pe filieră Europeană, aşadar nu se supune garanţiei producătorului în România. De asemenea, poate că evoMAG ar dori să ne informeze care este service-ul autorizat care se ocupă de repararea în garanţie a acestor telefoane destinate altor pieţe decât Europa şi care sunt datele de contact pe care clienţii ar trebui să le aibă la cunoştinţă. Vedem că deşi pe certificatul de garanţie există semnătura unui service numit Telpur SRL, reprezentanta evoMAG are însemnătura e-mail-ului „Operator Service” şi logo-ul, împreună cu adresa evoMAG.

  garantie-j5

  Există voci care declară că „multă lume achiziţionează astfel de produse şi ne-am obişnuit cu asta, nu mai e nimic de făcut”, dar dacă lucrurile au devenit deja o obişnuinţă, asta nu înseamnă că se desfăşoară normal, potrivit legii şi nu ar trebui să fie sancţionate de organele competente şi de fiecare dintre noi. Este absurd să ştii cu certitudine că produsul pe care îl comanzi şi care este promovat cu specificaţii pentru piaţele din Europa pe site, să fie livrat în colet cu specificaţii de China, piaţă care din foarte multe puncte de vedere, de la reţele mobile, până la aplicaţii şi accesorii, nu este compatibilă cu Europa.

  Înţelegem că retailerii aleg furnizorii care le oferă produsele cele mai ieftine pentru ca pe site să fie disponibile pentru achiziţionare telefonele la cele mai mici preţuri de pe piaţă, dar credem cu tărie că trebuie respectată legea şi dreptul la informare a clientului să nu fie sub niciun fel suprimat, nici măcar pentru că „a fost o perioadă aglomerată” sau pentru că ne putem „acoperi” de un cu termen de soluţionare de retur de 14 zile.

  Clientul trebuie informat despre toate detaliile cu privire la produsul pe care îl va achiziţiona ÎNAINTE ca dispozitivul să fie transmis prin curier cu plata ramburs şi înainte să fie efectuată o plată cu cardul. Ar trebui să existe undeva pe site-ul retailerului specificat clar din ce stoc face parte produsul, care este importatorul şi cum s-a intervenit asupra acestuia înainte să fie pus în vânzare. De altfel, ar trebui să ştie clienţii şi dacă produsele pe care urmează să le cumpere sunt din categoria resigilate de producător sau resigilate de retailer şi dacă există vreoun defect pe care ar trebui să îl ia în seamă înainte de a da banul.

  incarcator-j5

  Sunt foarte multe nereguli în cazul retailerilor online, iar un control amănunţit din partea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor este imperios necesar, altminteri numărul clienţilor afectaţi va creşte exponenţial şi lucrurile vor scăpa de sub control. Nu spunem că este ilegal ceea ce fac retailerii, ci pur şi simplu că informarea clienţilor cu privire la produsele pe care urmează să le achiziţioneze nu este făcută corespunzător şi cu siguranţă sunt efectuate contravenţii repetate, pe care retailerii care nu îşi exercită obligaţiile faţă de client ar trebui să le plătească.

  Aşteptăm un punct de vedere oficial al ANPC cu privire la aceste cazuri de produse de pe piaţa gri şi asupra modului în care clienţii sunt neglijaţi şi afectaţi de către retaileri, cum de altfel aşteptăm o explicaţie oficială şi din partea evoMAG, sperând ca de această dată să nu se mai apeleze la constrângeri sau alte numere de telefon decât cele ale redacţiei noastre.

  sigiliu-original-taiat-j5

  Ce spune Samsung România cu privire la telefoanele Samsung vândute cu sigiliul original tăiat de către retailerii online din România: „Fiind o piață liberă, retailerii pot cumpăra produse Samsung de oriunde, atât timp cât respectă legislația privind comercializarea produselor pe piața din România cu privire la conformitatea produselor, garanție etc. În ceea ce privește produsele comercializate de Samsung Electronics România, acestea sunt marcate corespunzător, printr-o etichetă prezentă pe cutia produsului, care menționează importatorul.” Din păcate, în cazul Galaxy J5 comercializat menţionat de clientul evoMAG, cred că lucrurile sunt cât de poate de vagi, nici măcar nu se transmite cine este furnizorul, şi rămâne de văzut dacă se va face lumină în cele din urmă sau după ce clientul îşi va primi banii înapoi, practicile evoMAG îşi vor urma cursul ca şi până acum.

  Ce părere ai despre practicile evoMAG şi ale celorlalţi retaileri online din România? Cum crezi că ar trebui să acţioneze ANPC şi ce crezi că ar trebui să se schimbe pe site-urile acestor retailer pentru ca niciun client să nu mai fie ţepuit? Lasă-ne opinia ta în secţiunea de comentarii de mai jos, scrie-ne pe pagina de Facebook Noobz sau pe e-mail la redactie@noobz.ro.

  E-mail evoMAG:

  1

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.