REVIEW: Orbi Home WiFi, un sistem dedicat locuințelor cu suprafețe generoase

Cristian Gănescu
- 27.12.2016, 23:35 în Review
0

SHARES

Netgear ne uimește, din nou, de această dată cu un sistem: Orbi Home WiFi.

Sistemul Orbi este alcătuit din două unități, respectiv un router și un satelit. Cele două dispozitive sunt similare în ceea ce privește aspectul. Ele se deosebesc prin inscripția de pe spatele fiecăruia, dar și după portul de Internet, care este în plus pe unitatea routerului.

Instalare și configurare

Instalarea și configurarea sistemului Orbi este foarte simplă și rapidă, ba chiar o poate face oricine, choar dacă nu excelează în acest domeniu al „rețelisticii”. Primul pas este de a conecta unitatea router, a sistemului Orbi, la o sursă de internet.

Conectare directă prin modem

Aici trebuie să menționez un aspect care ține de configurarea accesului la internet. Dacă unitatea router este conectată la un modem de internet, tot ce trebuie să faci este să pornești routerul. După ce routerul a fost pornit, trebuie pornit și satelitul si amplasat la o distanță apropiată de router, până când se face sincronizarea între cele două.

Dacă lumina routerului este albastră, înseamnă că sincronizarea a fost realizată cu succes, iar semnalul este bun. Dacă lumina este de culoare magenta înseamnă că satelitul nu se poate conecta la router, iar lumina de culoare ambră indică o conexiune destul de slabă între router și satelit, caz în care satelitul ar trebui adus mai aproape de router.

Conectare prin configurarea conexiunii PPPoE

Cei care au abonament la RCS & RDS, înainte de a instala un router, trebuie să realizeze o configurare suplimentară a routerului, respectiv stabilirea unei conexiuni de tip PPPoE.

Pentru a configura acest tip de conexiune, trebuie conectat cablul de internet la routerul Orbi. Următorul pas este să deschizi browserul și să introduci adresa orbilogin.com. Va apărea o fereastră de login care va cere un nume de utilizator și o parolă. Numele de utilizator este admin, iar parola este password.

Mai departe trebuie accessat meniul  ADVANCED > Advanced Setup > IPv6. Din meniul Internet Connection Type trebuie ales PPPoE. Mai departe trebuie completate cu informațiile oferite de operatorul RCS & RDS.

Cele două dispozitive sunt făcute să comunice între ele, iar unitatea satelit va replica setările realizate pe router. Singura provocare cu care se poate confrunta utilizatorul, în ceea ce privește acest sistem, este distanța optimă dintre cele două.

Dacă cele două sunt la o distanță prea mare, semnalul nu va fi unul de bună calitate, iar dacă cele două sunt prea apropiate, nu va exista o acoperire optimă a întregului spațiu.

Aplicația Orbi

Netgear a creat și o aplicație de mobil cu care utilizatorii pot configura foarte ușor o conexiune pentru locuință sau spațiul de lucru. După cum se poate observa, există și posibiliatatea de a lega mai mult de un singur satelit. Aplicația oferă mai multe beneficii în ceea ce privește configurarea sistemului Orbi.

Performanță

Orbi este un sistem WiFI cu trei benzi de conectare. Netgear a creat Orbi special pentru ca utilizatorul să beneficieze de cea mai bună acoperire și fără a întâmpina episoade nedorite în care semnalul se întrerupe, mai ales într-un moment crucial. Acest tip de scenariu îl întâlnim cel mai des atunci când suntem în mișare.

La fel ca un router care oferă două benzi de conectare, Orbi folosește standardul 802.11ac care oferă viteze de până la 3Gbps, pe benzile de 2.4GHz și 5GHz. Sistemul comută dispozitivele automat între cele două benzi, pentru a oferi cel mai bun semnal.

Cea de-a treia bandă este tot de 5GHz, dar pe această bandă se pot conecta numai alte routere Orbi, pentru a oferi posibitatea creării unui sistem complex. În acest fel, routerele nu vor mai încărca banda de 5GHz care este folosită de dispozitive.

Test de stres trecut cu brio de sistemul Netgear Orbi

Din păcate nu am dispus de o locuință cu etaj, care să ofere o suprafață suficient de mare pentru a testa acest sistem, dar am avut „the next best thing”: biroul de lucru.

Am instalat rapid sistemul Orbi, cu acceptul sceptic al colegilor, care se plang tot timpul de conexiunea slabă al internet, iar eu sunt unul dintre ei.

În momentul de față suntem 24 de oameni care stau pe 2 rețele de internet, furnizate de două routere diferite. Evident, routerele au aceeași sursă de internet. După instalarea și configurarea sistemului, toți am trecut pe o singură rețea, fără a mai fi necesară comutarea dispozitivului de pe o rețea pe cealaltă, dacă treceai de jumătatea spațiului de lucru, deoarece Orbi face trecerea fără întreruperi.

Ce am putut observat față de celelalte routere pe care le aveam înainte a fost semnalul foarte bun și fără fluctuații său căderi în momente în care aveai mai mare nevoie de internet.

Specificul muncii nu necesită descărcarea unui volum mare de fișiere, dar fiind un număr foarte mare de utilizatori, lățimea de bandă este destul de solicitată. Faptul că Orbi reușește să jongleze cu dispozitivele pe cele două lățimi de bandă oferă o conexiune stabilă, pe care te poți baza.

Preț și disponibilitate

Momentan Netgear nu a lansat Orbi oficial în România, dar acesta poate fi găsit la anumiți retaileri online, la prețuri care variază între 2150 RON și 2199 RON.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!