More

  REVIEW Seagate IronWolf NAS 10TB: Un HDD pentru soluțiile NAS care își merită toți banii

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Seagate Ironwolf NAS este un HDD special creat pentru soluțiile de tip NAS (Network Attached Storage), iar pentru a-l testa am folosit un Synology DiskStation DS216play care oferă o interfață excelentă și foarte multe funcționalități pentru orice acțiune ai avea nevoie.

  Network Attached Storage este un mediu de stocare al datelor prin intermediul unui server, care oferă acces la datele stocate unui grup mai mare de oameni, pe diferite niveluri de acces și drepturi.

  În general, NAS-urile sunt produse sub forma unui computer specializat, care funcționează indepedent, dar care necesită un alt calculator pentru a putea accesa interfata de administrare. Aceste dispozitive pot acomoda unul sau mai multe medii de stocare (HDD – hard disk drives), dispuse în RAID (redundant array of independent disks – ceea ce pesupune stocarea aceluiași tip de date în locuri diferite).

  Atunci când vorbim despre Network Attached Storage este foarte important să alegem mediul de stocare potrivit. Cu toate acestea, atunci când dorești să achiziționezi un HDD pentru NAS, este bine să de documentezi temeinic pe acest subiect.

  HDD vs. HDD NAS

  Hard Drive Disk-urile care au termenul de “NAS” în denumirea lor funcționează ca orice alt HDD, în termeni de mod de stocare și de viteză, dar vin cu o serie de îmbunătățiri considerabile, dintre care enumerăm firmware-ul diferit, toleranța sporită la vibrații, cât și a pierderii de energie, ceea ce le recomandă pentru RAID.

  Un HDD NAS poate fi folosit ca mediu de stocare într-un desktop, iar acesta funcționează fără probleme pentru task-urile care i se atribuie pe parcursul utilizării, dar utilizarea unui HDD care nu este special creat pentru NAS nu este indicată. Dacă eşti de părere că poți monta pe un dispozitiv NAS un SSD, pentru că este mai rapid, s-ar putea să te confrunți cu niște probleme foarte mari, ce țin de erori pe care un HDD NAS le poate gestiona foarte simplu.

  Spre exemplu, unele versiuni de HDD NAS oferă suport pentru o extensie care permite dezactivarea erorilor de recuperare. Pentru un HDD sau SSD care nu are suport pentru acest lucru, citirea acestei erori poate presupune secunde bune, ceea ce blochează întreg HDD. Mai mult, pot exista situații în care astfel de erori, care nu sunt gestionate de funcționalitățile unui HDD NAS, mediul de stocare să fie marcat ca fiind picat sau offline.

  Acestea sunt doar câteva argumente pentru a achiziționa un HDD NAS în locul unui HDD normal sau chiar SSD.

  Revenind la SEAGATE IRONWOLF NAS 10TB, prima întrebare pe care am adresat-o a fost: 10 TB nu sunt suficienţi? Ei bine, 10TB nu sunt nici pe departe suficienţi, atunci când vorbim de un NAS, menit să fie folosit de mai multe persoane. Dacă stăm să analizăm, 10 TB este compromisul, înainte de a realiza că ai nevoie de 60TB.

  Pentru cei care sunt de părere că 10TB sunt prea mulţi, trebuie să reținem faptul că odată cu sporirea capacității de stocare al acestor Hard Disk Drives, a crescut și dimensiunea fișierelor pe care vrem să le stocam. Pentru a înțelege pe deplin acest fenomen al “dimensiunii”, un film în format blu-ray poate avea o dimensiune cuprinsă între 8 GB și 40 GB. În acest context, 10TB nu mai pare un stațiu atât de mare.

  SEAGATE IRONWOLF NAS 10TB – Funcționalități și specificații

  După cum am menționat mai devreme, IronWolf este creat special pentru dispozitivele NAS și vine cu o serie de funcționalități care nu se regăsesc pe alte HDD. Aceste funcționalități permit IronWolf să ruleze fără întrerupere, 24 de ore din 24, cu un transfer foarte mare de date, menținând un consum de energie redus.

  IronWolf poate fi integrat în dispozitive NAS și poate fi integrat în setup-uri de la 1 la 8-bay. Este optimizat pentru RAID, fiind dotat cu tehnologie Seagate denumită “AgileArray”, cu senzori care detectează vibrația de la rotație și care reduc vibrația în dispozitivele NAS echipate cu mai multe disk-uri.

  Error recovery control este o funcționalitate esențială, dacă alegi să stochezi pe HDD IronWolf documente importante pe care nu îți permiți să le pierzi. Seagate spune că, IronWolf poate gestiona un volum de 180 TB pe an, ceea ce reprezintă echivalentul unui flux pe care l-ar avea un birou de aproximativ 20 de persoane. Cei care îl utilizează pentru uz domestic, nu vor avea un asemenea volum.

  Ca specificații, IronWolf funcționează pe interfața SATA cu o rata de transfer de 6 GB/s, iar rata maximă de transfer de date de 210MB/s. IronWolf are un cahe de 256MB. Mai mult decât atât, IronWolf are o capacitate atât de mare datorită celor 7 discuri PMR (Perpendicular Magnetic Recording), iar Heliul a înlocuit aerul dintre plăci, acest gaz reducând forța de frecare exercitată asupra discurilor.

  SEAGATE IRONWOLF NAS 10TB – PREȚ ȘI DISPONIBILITATE

  Seagate IronWolf NAS 10TB poate fi găsit în oferta marilor retaileri online din România, iar prețul de achiziţie variază între 1.950 lei și 2.100 lei.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here