More

  evoMAG nu recunoaşte că a vândut telefoane resigilate ca fiind noi în campanii

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  În urmă cu 2 săptămâni scriam pe Noobz.ro despre ţeapa pe care evoMAG i-a dat-o unui client în cadrul campaniei Black Friday 2016. Spuneam la acel moment că, un client evoMAG a comandat cu bună credinţă din magazinul online un Samsung Galaxy J5, dar ceea ce a primit acasă a fost o reală surpriză neplăcută.

  La momentul lansării comenzii telefonului Samsung Galaxy J5 de pe site-ul evoMAG, produsul nu era semnalat ca fiind resigilat sau destinat altei pieţe decât Europa. Clientul a putut afla de pe pagina de prezentare a produsului că urma să achiziţioneze la o reducere considerabilă de Black Friday 2016 un Samsung Galaxy J5 (Auriu), cod: [SAMJ5GLD], cu procesor Quad-Core 1.2 GHz, display Super AMOLED de 5 inchi, 1.5 GB de RAM, 8 GB mediu de stocare, cameră pe spate de 13 MP, suport 4G, Wi-Fi, sistem de operare Android v5.1 Lollipop.

  Aşa cum se poate observa şi din pagina de prezentare a telefonului, încă existent în stocul evoMAG la acest moment, nicăieri nu este menţionat importatorul acestor produse, dacă sigiliu original este tăiat, iar peste acesta este aplicat un alt sigiliu intact şi mai ales că în cutia în care vine ambalat produsul, accesoriile existente sunt de fapt destinate pieţei din China, nu pieţelor din Europa.

  De asemenea, nu era menţionat nicăieri pe pagina de prezentare a produsului nici că era vorba despre un smartphone resigilat din diferite motive, fie pentru că acesta era destinat altei pieţe decât Europa şi era necesară o verificare pentru a stabili compatibilitatea cu piaţa din România, fie că produsul a fost transportat în condiţii neprielnice sau că acesta a stat în showroom-ul magazinului pentru demonstraţie, cum spune evoMAG că sunt împărţite pe categorii produsele resigilate prin intermediul unui Episod Special publicat astăzi pe canalul de YouTube al retailerului.

  Astfel, clientul evoMAG, deşi a aşteptat să primească un smartphone care să poată fi utilizat în România la fel ca oricare alt produs destinat acestei pieţe, a primit acasă un colet de la retailer cu ambalajul original desfăcut, cu sigiliul original tăiat, iar în cutie a găsit un smartphone Galaxy J5 cu inscripţii în limba chineză şi, incredibil, acumulator pentru piaţa din China. Mai mult decât atât, instrucţiunile de utilizare sau altfel spus manualul de utilizare era inscripţionat pe o coală A4, fără sigla producătorului.

  De ce Certificatul de Garanţie al telefonului este semnat şi ştampilat în alb

  Certificatul de garanţie se pare că era ştampilat de Societatea Comercială TELPUR SRL cu sediul în Bucureşti, România, dar aşa cum se poate observa şi în imagini, acesta nu era completat cu datele dispozitivului mobil, aşa cum este corect şi cum se întâmplă în orice magazin autorizat să comercializeze smartphone-uri în România. Nu este menţionat pe Certificatul de Garanţie care este numele/marca produsului, despre ce model este vorba, care este seria unităţii sau IMEI-ul, ce model de baterie există pe telefon şi culmea, care este modelul încărcătorului şi ce serie are acesta.

  Dacă clientul ar fi avut toate informaţiile enumerate mai sus inscripţionate pe certificatul de garanţie care trebuia să însoţească produsul, ar fi putut să apeleze numărul de Customer Support Samsung România pentru a verifica dacă produsul achiziţionat este sau nu unul destinat pieţei din România, dacă importatorul este Samsung România şi dacă există sau nu riscul ca garanţia să nu poată fi aplicată.

  Cazul clientului evoMAG nu este unic în România, sunt destule alte situaţii în care acest certificat de garanţie nu vine completat, iar clienţii nu au altă opţiune decât să umble în ambalajul desigilat al produsului pentru a primi informaţiile necesare, ca ulterior să returneze retailerilor coletul în intervalul de timp impus de lege, indiferent că acesta este un foarte mare deranj şi creează o experienţă neplăcută pentru client. De cele mai multe ori, pentru că aceste smartphone-uri sunt livrate de firmele de curierat care au încheiat contracte cu retailerii, nu ai cui să ceri explicaţii atunci când intri în posesia coletului şi nici măcar nu poţi afla dacă urmează să plăteşti un telefon resigilat sau unul nou, aşa cum spune legislaţia în vigoare şi cum a comunicat şi Directorul ANPC Paul Anghel.

  Cu alte cuvinte, evoMAG a comis o contravenţie şi a păcălit un client să cumpere un produs resigilat ca fiind unul nou, ba mai mult decât atât, i-a ştampilat şi semnat acestuia un certificat de garanţie în alb. Imediat după publicarea articolului: „ŢEAPĂ marca evoMAG de Black Friday 2016” am fost contactaţi pe Facebook de un reprezentant evoMAG care a spus că doreşte să ne contacteze telefonic pentru lămuriri pe marginea acestui subiect, dar după ce i-am oferit numărul de contact nu ne-a mai apelat nici până la momentul redactării materialului de astăzi.

  evoMAG ne oferă un răspuns parţial la întrebările pe care le aveam de adresat

  În schimb, astăzi, 28 decembrie 2016, putem considera că am primit un răspuns parţial la întrebările pe care le-am fi avut de adresat retailerului evoMAG, acestea fiind făcute publice prin intermediul unui „Episod special – Despre Produsele Resigilate”, disponibil pe YouTube evoMAG şi Facebook evoMAG.

  Marian de la evoMAG ne spune în videoclipul de pe YouTube că „În ultima perioadă pe adresele de contact ale evoMAG.ro au sosit o sumedenie de întrebări în ceea ce priveşte produsele resigilate. Întrebări ca, starea produselor, cât au garanţie sau cum se poate proceda pentru plata lor sunt la ordinea zilei, aşa că profit de această ocazie pentru a răspunde la aceste întrebări prin intermediul clipului de astăzi cu intenţia de a oferi toate informaţiile necesare luării unei decizii bine informate.”

  Până aici, toate bune! Reprezentantul evoMAG începe prin a ne răspunde la întrebarea: „De ce aş vrea să cumpăr un produs resigilat?”. Marian ne spune că este „Simplu! Pentru că sunt de cele mai multe ori în aceeaşi stare de funcţionare, dar şi din punct de vedere estetic ca şi un produs nou.”

  Mai aflăm faptul că, „resigilatele sunt produse care sunt comercializate în mod normal de evoMAG.ro ale căror ambalaje au fost desigilate în cea mai mare parte sau mai rar, deteriorate la transport. Mai mult, produsele de tipul acesta sunt provenite din retururi din partea clienţilor sau au fost expuse în showroom-urile evoMAG pentru a fi prezentate ca şi noutăţi imediat după lansarea lor.”

  Aceste produse se pot împărţi în mai multe categorii conform provenienţei lor astfel: „Produse care au ambalajul original deschis, dar care nu au fost utilizate, iar accesoriile lor sunt sigilate sau neutilizate, produse ale căror ambalaje au fost rupte, lovite sau deteriorate prin alte metode, dar produsul din interior este intact şi perfect funcţional, produse care prezintă uşoare urme de folosire cum ar fi amprente sau zgârieturi uşoare, acestea fiind probabil expuse în showroom sau utilizate vreme de câteva zile înainte de returnarea lor de către clienţi şi produse bulk sau produse care nu mai beneficiază de ambalaj, acestea fiind prea deteriorate pentru a putea fi reutilizate.”

  Mai departe în video, evoMAG ne spune „Ce se întâmplă cu produsele acestea odată ce sunt returnate?” sau care sunt condiţiile de garanţie şi retur, aşa că dacă eşti interesat să afli mai multe, dă play video-ului de mai jos şi vezi dacă ţi se răspunde la întrebări.

  Samsung Galaxy J5 comandat de Black Friday 2016 intră în categoria resigilate, potrivit explicaţiilor evoMAG, de unde rezultă că retailerul a vândut un produs resigilat ca fiind nou, aşa cum bănuiam încă de acum două săptămâni

  Noi am dori să ne oprim doar asupra primei întrebări la care răspunde Mihai de la evoMAG şi mai ales la răspunsurile oferite de acesta. Potrivit explicaţiilor pe care le primim în materialul video realizat de retailer, se pare că produsul Samsung Galaxy J5 despre care am vorbit mai sus şi în articolul publicat în urmă cu două săptămâni se încadrează perfect la capitolul resigilate, ceea ce ne confirmă faptul că evoMAG a comis o contravenţie pentru care ar fi trebuit să fie sancţionat de către ANPC în cazul în care ar fi fost depusă o petiţie cu privire la această problemă.

  Ce NU ne spune retailerul online evoMAG

  Ceea ce nu se spune retailerul evoMAG este: „Care sunt motivele pentru care produsele au ambalajul original deschis şi dacă este vorba despre acele produse destinate altor pieţe decât Europa?”, „De ce clientul nu este informat în prealabil cu privire la starea ambalajului, a produsului şi a accesoriilor, ci ajunge să afle datele necesare abia când produsul îi este livrat acasă de curier şi apucă să efectueze plata?” (scurta descriere de pe site nu este suficientă), „De ce nu se vorbeşte deloc despre produsele aduse în România prin alţi importatori decât filialele producătorilor, pe aşa zis-a piaţă gri?” şi „De ce certificatele de garanţie sunt livrate în alb, fără a avea datele esenţiale ale produsului inscripţionate pentru o mai uşoară verificare de către client la momentul primirii coletului?”.

  Acestea sunt doar puţinele dintre întrebările la care evoMAG ar face bine să le mai răspundă clienţilor în descrierea produselor de pe magazinul online, printr-un newsletter, printr-un video pe Facebook sau YouTube sau oricare altă metodă doreşte retailerul să o adopte, pentru că suntem de părere că există suficient de mulţi clienţi afectaţi care merită lămuriri, fie că vorbim despre clienţii ţepuiţi la o comandă de Samsung Galaxy J5 sau de clienţi în cazul cărora nu s-a aplicat garanţia pentru o problemă de fabricaţie boot loop în cazul LG G4, pentru că produsul era de fapt destinat altei pieţe decât Europa (dar clientul nu a fost în niciun moment informat cu privire la acest aspect).

  evoMAG ne spune că în descrierea produsului resigilat de pe site, înainte de a lansa comanda, clientul are posibilitatea să afle care este starea acestuia. Totuşi, faptul că avem de-a face cu un „Ambalaj original desigilat. Accesorii desfăcute. Prezintă zgârieturi superficiale (fine) pe suprafeţele lucioase.” (descrierea mai prezintă mici greşeli gramaticale pe care am fost nevoiţi să le corectăm), nu face decât să ne ofere o „SCURTĂ DESCRIERE”, aşa cum spune şi retailerul, dar nu aflăm nimic cu privire la istoricul utilizării, pe ce filieră a ajuns pe piaţa din România, dacă produsul face parte din categoria telefoanelor destinate altor pieţe, iar lista întrebărilor poate continua.

  Este de lăudat iniţiativa evoMAG de a informa clienţii cu privire la produsele pe care acesta le comercializează, dar în acelaşi timp trebuie să menţionăm că ceea ce primim prin intermediul acestui material video pe care îl puteţi viziona mai jos este doar cireaşa de pe tortul industriei produselor resigilate, cu privire la care clienţii sunt destul de vag informaţi. Pentru că nu credem în coincidenţe, am putea crede că evoMAG nu a făcut decât să vândă de Black Friday 2016 produse resigilate ca fiind noi, asta dacă este să luăm în calcul informaţiile oferite de reprezentantul companiei şi coletele pe care le-au primit clienţii la câteva zile de la lansarea comenzilor în data de 18 noiembrie 2016. Destul de mulţi clienţi îşi pun întrebarea, pe bună dreptate, cum reuşesc retailerii să ofere reduceri atât de mari pentru produsele noi? Ei bine, răspunsurile ar putea varia, dar cu siguranţă acestea le-am putea primi tot de la retailer.

  Rămâne de văzut dacă evoMAG va dori să comenteze şi să ne răspundă la întrebările pe care le-am enumerat mai sus, după publicarea acestui material sau va considera în continuare că nu are rost să se scuze şi să găsească explicaţii, aşa cum ni s-a sugerat în urmă cu două săptămâni. Singurii care au de pierdut în această situaţie sunt nimeni alţii decât clienţii evoMAG care ne contactează periodic şi ne cer sfaturi, ne prezintă poveştile lor şi spun că retailerul nu îşi asumă niciodată nimic.

  Dacă vrei să ne împărtăşeşti povestea ta cu evoMAG sau cu oricare alt retaileri din România, nu ezita să ne scrii în secţiunea de comentarii de mai jos, pe adresa de e-mail la redactie@noobz.ro  sau pe Facebook Noobz, iar noi îţi vom răspunde cât de repede cu putinţă.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.