More

  Pilotul automat este mai sigur decât oamenii, arată o investigaţie

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Pilotul automat este mai sigur decât oamenii. Cel puţin asta sugerează rezultatele unei investigaţii realizate în urma unui accident fatal în care a fost implicat un autoturism Tesla.

  După ce un şofer Tesla a murit într-un accident auto, după ce a intrat cu maşina într-un camion în luna mai a anului trecut, în timp ce folosea funcţia de pilot automat a maşinii sale, o investigaţie federală a determinat că pilotul automat este sigur în continuare. Deşi iniţial s-a discutat despre faptul că o retragere a acestor maşini de pe piaţă ar fi iminentă, investigaţia a ajuns la concluzia că nu este necesar un astfel de proces.

  Într-adevăr, pierderea unei vieţi omeneşti în urma accidentului în care a fost implicată o maşină Tesla autonomă nu poate decât să fie tragică. Dar, raportul de 13 pagini realizat de National Highway Safety Administration (NHTSA) pare să sugereze că vehiculele sunt în continuare sigure întocmai pentru că deţin această funcţie.

  Cine s-ar fi gândit că un computer poate fi mai bun la condus decât omul. Un argument important în raport este acela că sistemul de frânare automată de urgenţă Tesla (AEB), dar şi cele ale altor companii, nu sunt concepute pentru a evita toate tipurile de accidente.

  În mod special, niciunul dintre vehiculele studiate de administraţie nu au fost construite pentru a preveni coliziunile în care un alt vehicul trece perpendicular prin faţa ta. Raportul arată că „frânarea pentru coliziuni laterale, precum cea prezentată în accidentul fatal din Florida, sunt în afara capacităţilor de performanţă aşteptate ale sistemului.”

  Raportul diferenţiază, de asemenea, modul Pilot Automat, care are rolul de a oferi o călătorie cu viteză de croazieră de AEB, care este un sistem separat care funcţionează indiferent dacă Pilotul Automat este oprit sau pornit.

  Datele din investigaţie arată că sistemul de frânare de urgenţă de la Tesla nu s-a activat tocmai pentru că nu a fost creat pentru aceste tipuri de coliziuni, dar şi pentru că şoferul a avut la dispoziţie „cel puţin şapte secunde” pentru a vedea camionul în care a intrat. Raportul mai sugerează că majoritatea şoferilor ar încerca să apese pedala de frână sau chiar să evite impactul, dar în cazul accidentului din Florida, şoferul „nu a frânat, nu a tras de volan şi nu a avut nicio altă reacţie” pentru a preveni accidentul fatal.

  Şoferul camionului în care a intrat maşina Tesla spune că bărbatul care se afla la volan şi a decedat se uita la un film Harry Potter, dar nu a existat nicio dovadă care să indice acest lucru. Deşi unii şoferi au sperat că vor putea ajunge la destinaţie fără să fie nevoiţi să conducă, ba chiar ca maşina autonomă să îi transporte la spital în siguranţă dacă sunt răniţi, adevărul este că funcţia de Pilot Automat are doar rolul de a ajuta, nu de a înlocui modul de şofare tradiţional.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here