More

  Cercetătorii NASA au dovedit că microbii ar putea supravieţui pe Marte

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Un grup de microorganisme numite metanogene au supravieţuit unor condiţii extreme de laborator, asemeni celor de pe Marte. Se pare că, microbii pot supravieţui pe Marte în ciuda mediului dur, cel puţin asta o arată un experiment condus de o echipă de astrobiologi de la Universitatea din Arkansas.

  Vreme de un an de zile, microorganismele numite metanogene au supravieţuit unor condiţii extreme în laborator. Desigur, acest lucru nu demonstrează că există viaţă pe Marte sau că oamenii ar putea să trăiască la un moment dat pe planeta roşie.

  Oamenii de ştiinţă au început studiul după ce Curiosity a depistat prezenţa de metan pe Marte. Cea mai mare cantitate de metan de pe Pământ este produsă de organisme vii, iar Rebecca Mickol, team leader al în domeniul cercetării, a spus că „acelaşi lucru ar putea fi valabil şi pentru Marte”.

  Un grup de microorganisme numite metanogene găsite în mlaştini şi intestine de bovine produc gazele naturale de pe planeta noastră. Metanogenele nu necesită oxigen sau fotosinteză pentru a trăi, aşa că modalitate prin care pot trăi pe Marte este dacă ar fi găsite sub suprafaţă, protejate de nivelurile foarte mari de radiaţii ultraviolete de pe planeta roşie.

  Cercetătorii au crescut microbi în eprubete pentru teste cu lichide ce reprezintă fluide care ar fi putut curge sub suprafaţa planetei Marte cu mult timp în urmă. De asemenea, aceştia au replicat presiunea atmosferică foarte scăzută de sub suprafaţa Marte în fiecare eprubetă de test. Mai mult decât atât, au supus organismele la temperaturi de îngheţ pentru a imita condiţiile de pe planetă.

  După aproximativ un an de zile de experienţe pe patru specii diferite de microorganisme, oamenii de ştiinţă au aflat că toate acestea au reuşit să supravieţuiască în condiţii extreme timp de 3 până la 21 de zile. Mickol a avertizat, totuşi, că metanul pe Marte ar fi putut fi un produs al vulcanismului şi altor factori. Studiul acestora nu face decât să exploreze posibilitatea experienţei vieţii – bacteriei sau microorganismelor – şi în alte zone ale Universului.

  Sursa: Astrobiology at NASA

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.