More

  WhatsApp devine una dintre cele mai importante surse de ştiri

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Facebook pierde pe zi ce trece titulatura de „principala sursă de ştiri”, iar locul se pare că îi este luat chiar de aplicaţia de mesagerie WhatsApp. Reuters Institute for the Study of Journalism a publicat recent un studiu la care au participat 71805 respondenţi din 36 de ţări diferite.

  Studiul a demonstrat că în mai mult de jumătate dintre cele 36 de ţări, procentul de oameni care se bazează pe Facebook ca sursă de ştiri a scăzut. Mai exact, 47% dintre respondenţi se orientează încă spre Facebook pentru a afla ce se întâmplă în lume şi la nivel local. La prima vedere, 15% dintre participanţii la studiu pare o cifră nesemnificativă, dar când cifrele sunt împărţite pe ţări, situaţia se vede cu totul diferit: 51% dintre aceştia provin din Malaezia, 46% din Brazilia şi 39% din Chille. Toţi aceştia folosesc ca principală sursă de informare WhatsApp.

  Cine ar fi zis că o aplicaţie de mesagerie ar putea fi o importantă sursă de ştiri. Totuşi, în unele ţări unde structurile guvernamentale te pot trimite la închisoare sau pot aplica pedeapsa cu moartea, o aplicaţie de mesagerie criptată end-to-end pare să fie cea mai sigură modalitate prin care te poţi informa şi îţi poţi exprima opiniile cu privire la ceea ce se întâmplă în jurul tău.

  Studiul Reuters mai arată că în SUA numărul persoanelor care se bazează pe presa scrisă ca sursă de ştiri a scăzut la jumătate din 2013 până în 2017. Există o legătură clară între vârsta persoanelor şi de unde îşi iau acestea ştirile. Spre exemplu, în toate pieţele, 33% din cei cu vârste cuprinse între 18-24 ani depind de social media pentru a afla ce se întâmplă. Reţeaua socială depăşeşte site-urile de ştiri (31%), televiziunile (24%) şi ziarele (5%). Pe de altă parte, cei trecuţi de vârsta de 55 de ani se bazează pe televiziune (51%), site-uri de ştiri (28%) şi ziare (11%) pentru majoritatea ştirilor. Doar 7% din această categorie de vârstă se orientează către social media pentru a se documenta.

  Dacă acest trend va fi unul ascendent, există şanse majore ca WhatsApp să devină în curând principala sursă de ştiri din lume. Acest lucru se va putea întâmpla cât mai curând în SUA dacă administraţia prezindenţială continuă să excludă reprezentanţii presei de la conferinţe şi alte întâlniri generatoare de ştiri care permit de regulă accesul doar cu acreditări de presă.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.