SHARES

Mozilla Firefox se pregătește pentru update-ul Firefox 57

NoobZ
- acum 10 luni în Homepage

Cei mai mulți dintre noi au ales încă de acum câțiva ani să utilizeze browser-ul Chrome, în loc de o alternativă la acesta, asta după ce foarte mult timp am folosit Firefox sau Internet Explorer. Chrome a reușit la acel moment să iasă în evidență prin viteză și simplitate îndeosebi într-un moment în care Firefox era din ce în ce mai lent și mai greoi cu fiecare update.

Mozilla Firefox se pare că se pregătește, totuși, să revină în forță. Zilele trecute, Mozilla, organizația non-profit din spatele Firefox, a lansat prima beta a Firefox 57. Nu pare a fi mare lucru, dar versiunea 57 este cea mai importantă din câte a lansat Firefox în ultimii ani. Acest update reprezintă rezultatul a ani de muncă și a multor piese care s-au mișcat și pe care utilizatorul nu le-a observat niciodată, dar care permită browser-ului să afișeze rapid inbox-ul Gmail sau video-uri YouTube. Mozilla a numit această lansare ”Firefox Quantum”.

Mozilla a consumat mult timp și multă energie pe diferite proiecte care nu au ajuns nicăieri (precum sistemul de operare pentru mobil, servicii IoT, crearea unui serviciu de chat video integrat, etc.). Organizația s-a implicat, de asemenea, într-o serie de turbulențe politice și a durat o vreme până să se recupereze după acestea. Dar, tot ce contează este că Mozilla și-a găsit traiectoria și concentrarea din nou, iar acest lucru începe să se vadă.

De-a lungul anilor, inginerii Mozilla au lucrat intens la o serie de proiecte care în sfârșit dau rezultate. Construirea acestor proiecte a durat mai mult decât se așteptat sau era necesar, dar cu Quantum, Mozilla oferă acum un browser care merită instalat. Multe dintre update-urile din Quantum vin de la browser-ul și motorul experimental Servo, produs a cărui lansare nu s-a dorit niciodată ca proiect de sine stătător, dar a fost de fapt o cameră de incubare pentru viitorul Firefox. Respectivul motor a fost scris în Rust, un limbaj de programare dezvoltat de Mozilla pentru fix aceste tipuri de situații.

Spre deosebire de restul versiunilor Firefox, Quantum se poate bucura de multiplele avantaje ale nucleelor CPU, îndeosebi când vine vorba de motorul CSS, care joacă un rol major în cât de repede se randează o pagină web. Echipa s-a folosit, de asemenea, de aceasta lansare să introducă o nouă interfață. Astfel, dispar tab-urile rotunde, iar interfața este mult mai concentrată pe simplitate și viteză. Așa cum ne-am obișnuit cu vechiul Firefox, putem modifica în continuare interfața după cum dictează inima, dar de acum respectiva interfață va arăta bine pe ecranele mari și va funcționa mai bine pe laptopurile cu touchscreen.

Dacă Firefox Quantum este mai bun decât Chrome, rămâne de văzut. Totuși, ceea ce știm cu siguranță este că Firefox 57 este programat pentru lansare în data de 14 noiembrie. Sursa: Tech Crunch

COMENTARII

Comentarii

comentarii

loading...