SHARES

WhatsApp extrage date intime din aplicație și le oferă la terți

NoobZ
- acum 10 luni în Aplicaţii

WhatsApp, aplicația de mesagerie deținută de Facebook, suferă de o vulnerabilitate care poate fi exploatată pentru a spiona tiparele de somn și pentru a afla precis la ce oră mergi la somn, când te trezești sau ci cine vorbești.

Destul de deranjant este faptul că oricine deține noțiuni tehnice minime și un laptop poate abuza de acest punct slab. Problema derivă din funcțiile ”last seen” și ”online status” din WhatsApp care fac posibilă verificarea continuă a contactelor pentru ultima dată când au fost online.

Partea cea mai neplăcută este totuși aceea că nu poți face nimic pentru a împiedica atacatorii din a-ți monitoriza activitatea. În vreme ce WhatsApp are o opțiune pentru a arăta statusul tău ”last seen” pentru oricine, doar pentru contactele tale sau pentru nimeni, nu există nicio modalitate prin care să dezactivezi funcția de status online care dezvăluie că utilizezi activ serviciul.

La o primă vedere, acest lucru ar putea arăta inofensiv, dar încărcarea tuturor acestor date pentru o analiză ulterioară ar putea dezvălui câteva informații foarte importante despre modul în care îți petreci timpul și în mod special când și cât de mult dormi.

Rob Heaton este un inginer software care a descoperit în trecut o serie de informații de securitate prin exploatarea unei funcții similare celei despre care am vorbit mai sus. Pentru a demonstra cum poate cineva să abuzeze în scopuri rău-intenționate de o astfel de funcție, cercetătorul își imaginează un scenariu în care construiește o extensie Chrome cu scopul de a viziona și înregistra activitatea online a contactelor sale WhatsApp folosind aplicația web a serviciului.

Acest lucru ar face posibilă estimarea orei la care o persoană se trezește sau merge la somn, ca de altfel și cât anume doarme în mod normal. Lucrurile devin și mai interesante pe măsură ce compari rezultatele modelului de activitate al unei persoane cu al altei persoane. Din aproape în aproape, la un moment dat ai putea descoperi chiar și când anume vorbesc două contacte între ele.

Heaton avertizează că aceste date pot fi, de asemenea, colectate cu ușurință la scară largă și apoi pot fi vândute la companii terțe în scop publicitar. Spre exemplu, persoanele care au un tipar de somn neregulat sunt clienții potriviți pentru producătorii de medicamente pentru pastile de somn.

Sursa: The Next Web

COMENTARII

Comentarii

comentarii

loading...