More

  Facebook lovește în Cambridge Analytica, compania care te ține în lesa emoțională

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  ”Datele conduc tot ce facem” este sloganul după care își ghidează Cambridge Analytica afacerile, fie că vorbim despre divizia comercială sau cea politică. Iar tot datele au dus acum la suspendarea activității companiei de către Facebook, cel mai mare gigant social media.

  Dacă mai sunt unii dintre voi care au impresia că iau alegeri comerciale sau politice în mod deliberat, vă sugerez să investigați nu doar cazul Cambridge Analytica, care a ținut primele pagini ale publicațiilor online în acest weekend, ci a tuturor agențiilor și companiilor care vând servicii bazate pe date. În fond și la urma urmei, nu degeaba se instaurează GDPR și Senatul României a anunțat noi reglementări la acest capitol săptămâna ce tocmai a trecut.

  Facebook a suspendat compania Cambridge Analytica după ce a recoltat informații private de la mai mult de 50 de milioane de utilizatori Facebook, cu scopul de a dezvolta tehnici de susținere în campania electorală a președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, în 2016, potrivit informațiilor susținute de publicațiile New York Times, Observer din Londra, Financial Times și The Guardian.

  Facebook a anunțat vineri, 16 martie 2018, că suspendă Cambridge Analytica, atât divizia comercială, cât și cea politică, după ce a descoperit faptul că au fost încălcate reglementările cu privire la confidențialitatea datelor utilizatorilor platformei social media:

  ”Protejarea informațiilor oamenilor se află în centrul a tot ce facem și solicităm același lucru de la persoanele care operează aplicații pe Facebook. În 2015, am descoperit că un profesor de psihologie de la Universitatea din Cambridge, pe nume Dr. Aleksandr Kogan, ne-a mințit și a încălcat Politicile Platformei noastre prin oferirea datelor dintr-o aplicație care utiliza sistemul de conectare Facebook Login către SCL/Cambridge Analytica, o firmă care desfășoară activități pentru sistemul politic, guvernamental și militar din întreaga lume. Acesta a oferit date inclusiv lui Christopher Wylie de la Eunoia Technologies, Inc.”, se arată într-un pasaj din comunicatul Facebook pe care îl puteți consulta integral pe blogul oficial.

  Mai mult decât atât, Kogan, la fel ca toți dezvoltatorii de aplicații, a cerut acces la informații despre oameni, după ce aceștia au ales să descarce această aplicație. Este vorba despre aplicația ”thisisyourdigitallife”, care oferea o predicție a personalității și era listată pe Facebook drept ”o aplicație de cercetare folosită de psihologie”.

  Încă nu v-ați convins că în urma aplicațiilor de divertisment la care cedați benevol datele personale, stau interese mari? Aflați că, aproximativ 270.000 de persoane au descărcat respectiva aplicație, iar prin această tehnică, Kogan a primit acces la informații legate de orașele de proveniență ale utilizatorilor, conținut la care au dat like, ca de altfel și mai multe informații limitate cu privire la prieteni care aveau aceleași setări de intimitate.

  Toate aceste informații par la prima vedere a fi banale și lipsite de substanță și importanță. Mulți dintre voi veți spune: ”bine, bine, dar ce e atât de greu să culeagă aceste informații direct de pe profilul meu, fără să-mi dau acordul?” sau ”nu au ce să facă cu datele astea, doar nu mi-au luat CNP-ul”. Dar, la o analiză amănunțită și cu puțin background în marketing digital și campanii online, vei înțelege că toate datele acestea confidențiale pe care le dai gratuit și benevol prin aplicații distractive pe Facebook, îți influențează sub o formă sau alta libertatea decizională.

  Știm cu toții ce este manipularea, dar întrebare este câți dintre noi știu în câte forme se desfășoară aceasta. Poate că, 270.000 de conturi Facebook care au descărcat o aplicație și au oferit datele personale nu par atât de multe, dar cum ar fi să înmulțim această sumă cu sutele de mii sau milioanele de aplicații de tipul celei de psihologie, dezvoltate de Kogan?

  Cum vă explicați că unele reclame vă sunt servite în News Feed pe Facebook sau pe site-urile pe care le accesați, deși doar v-ați gândit la un moment dat la respectivele produse, servicii sau persoane publice? E simplu, campaniile de marketing online se fac pe baza unor criterii precum interese, look-alike, pagini la care ai dat LIKE sau ai comentat la un moment dat, grad de rudenie cu un alt utilizator care și-a oferit datele printr-o aplicație care recoltează date personale, iar lista poate continua.

  Nu este suficientă legea GDPR (Regulamentul General privind Protecția Datelor). În sprijinul acesteia trebuie să vină și giganții online, organele statului sau experții în industrie. Dar ce ne facem cu oamenii politici care au un interese în a susține companiile precum Cambridge Analytica, tocmai pentru a beneficia de roadele recoltării de date private. Primul pas în ceea ce privește activitatea uneia dintre cele mai mari companii din lume care manevrează date cu scopuri politice a fost făcut de Facebook, iar în perioada următoare cu siguranță vom mai vedea reacții și noi reglementării.

  Până atunci, ar mai trebui să rămâneți în minte cu informația care arată că 50 de milioane de profile Facebook, recoltate de Cambridge Analytica pentru campania pentru președenție a lui Donald Trump, au reprezentat o treime din utilizatorii Facebook activi din America de Nord și aproximativ un sfert din potențialii votanți din Statele Unite ale Americii la acel moment, potrivit Observer. Cât de grav înseamnă acest sfert? Urmăriți ceea ce se întâmplă pe scena politică americană și veți înțelege.

  Christopher Wylie, fost angajat Cambridge Analytica, a dezvăluit într-un interviu publicat în acest weekend de ziarul The Guardian, că au fost exploatate și recoltate milioane de profiluri de utilizatori, după care au fost construite modele de exploatare a ceea ce știa compania despre ei, ca în final să targeteze ceea ce aveau ca scop. De fapt, la baza Cambridge Analytica stătea exclusiv această activitate.

  Este interesant de urmărit interviul integral care are doar 13 minute. De asemenea, ați putea asculta și ce spune CEO-ul Cambridge Analytica în prezentarea activității companiei de recoltare și exploatare a datelor cu interese meschine, în cadrul Concordia SUMMIT.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.