More

  ”Huawei spionează!” Între paranoia și fapte

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Nu știu dacă sunteți la curent cu scandalul în care se adâncește Huawei peste tot în lume. Gigantul chinez este acuzat de spionaj în SUA și Polonia. Din Australia și Noua Zeelandă deja a fost exclus. Așa că, să nu vă mire dacă vedeți tot mai des titluri cu afirmația ”Huawei spionează!”. Sigur o să tot fie!

  Subiectul este unul mai serios decât ne-am imagina. Așa că am luat presa străină la mână să înțeleg mai bine situația și să vă explic și vouă pe larg totul.

  A început în 2012

  House Intelligence Committee a transmis la acel moment guvernului SUA că Huawei a fost ”o amenințare la adresa securității naționale”. În 6 ani de atunci nu au existat dovezi clare în acest sens. Totuși, raportul a fost folosit ca temelie la sentimentele negative întreptate spre China și Huawei.

  Raportul, investigat ani la rând de comitet arată că Huawei și ZTE erau o amenințare la securitatea națională. Acestea extrăgeau informații sensibile de la companiile americane și erau loiale guvernului chinez.

  Raportul conține documente interne de la foști angajați Huawei. Aceștia sugerează că au furnizat servicii unei unități de ”război cibernetic” în Armata Populară de Eliberare. Dovezile nu au ajuns niciodată la public.

  Guvernul SUA versus China

  Dacă ați citit presa în ultimele 2 luni, vedeți că SUA face întrecere cu China la arestări. Pe de o parte SUA arestează reprezentanți Huawei pentru spionaj. Pe cealaltă parte China arestează canadieni pentru trafic de droguri și spionaj. Dar ce e la mijloc de fapt?

  CFO-ul Huawei, Meng Wanzhou, a fost reținută în decembrie de autoritățile canadiene. Totul la cererea Statelor Unite ale Americii. Potrivit The New York Times, acuzațiile sunt legate de ”modul în care Meng ar fi putut participa la o schemă pentru a păcăli instituțiile financiare în efectuarea de tranzacții care au încălcat sancțiunile Statelor Unite împotriva Iranului”. Meng Wanzhou urmează să fie extrădată SUA pentru judecare.

  Pentru eliberarea CFO-ului Huawei se intervine din China

  Miliardarul Ren Zhengfei, fondatorul Huawei a ieșit în presă după 4 ani de absență. Meng este și fiica cea mare a fondatorului Huawei, Ren Zhengfei, nu doar CFO-ul companiei. Tatăl acesteia  a negat acuzațiile de spionaj pentru guvernul Chinez aduse companiei sale. În același timp, îl ridică în slăvi pe Donald Trump.

  ”Îmi iubesc țara, susțin Partidul Comunist. Dar nu voi face nimic să rănesc planeta.”, spune Ren. ”Nu văd o legătură între crezul politic personal și afacerile Huawei”, adaugă fostul ofițer al Armatei Populare de Eliberare.

  Ren nu a mai intervenit în presă de ani de zile. Ultima dată a vorbit în 2015. Acest lucru ilustrează criza majoră în care a intrat Huawei.

  Potrivit Bloomberg, Ren spune că așteaptă să vadă dacă Trump va interveni în cazul lui Meng. De asemenea, a subliniat importanța Huawei în disputa comercială între SUA și China.

  ”Trump este un președinte puternic. Îndrăznește să reducă masiv taxele, un avantaj pentru afaceri”, spune Ren. ”Dar trebuie să tratezi bine companiile și țările. Asta pentru ca acestea să fie dispuse să investească în SUA. Iar guvernul să poată să colecteze suficiente taxe.”

  Associated Press titrează: ”Arestarea angajatului Huawei este un semn proaspăt că disputa SUA – China se revarsă asupra Europei. Cea mai mare piață străină pe care se află Huawei la acest moment. Unele guverne europene și companii de telecomunicații urmează SUA. Acestea pun la îndoială infrastructura Huawei pentru rețele mobile. Asta pentru că se ia în calcul o sensibilitate în fața guvernului chinez.”

  huawei spioneaza

  La o lună de atunci, un angajat Huawei a fost arestat în Polonia

  Acuzațiile au fost tot de spionaj, potrivit presei locale. ”Autoritățile poloneze au reținut și acuzat directorul local de vânzări Huawei Technologies Co.. Un cetățean chinez, care a efectuat spionaj la nivel înalt în numele Chinei”. Asta titra The Wall Street Journal zilele trecute.

  Huawei a concediat angajatul. În tot acest timp, CFO-ul Huawei Meng Wanzhou este extrădată în SUA.

  Polonia cere sprijin de la Uniunea Europeană și NATO pentru a decide dacă să excludă Huawei de pe piață. În curs de investigare este și afacerea Huawei cu panouri solare. Politicienii americani spun că panourile ”pot reprezenta o amenințare pentru infrastructura națiunii noastre.”

  După arestarea lui Meng Wanzhou în decembrie 2018, cel puțin 13 canadieni au fost reținuți în China. Cei mai mulți dintre aceștia au fost deportați.

  Nu e prima dată când Beijing acționează astfel. În 2014, Canada a arestat un om de afaceri chinez pentru extradare în SUA sub acuzații de hacking. Ca răspuns, poliția din China a arestat un cuplu canadian care derula o afacere (un restaurant) în țară din 1980. Acuzațiile aduse acestora au fost de spionaj.

  Nu este exclus să vedem un caz similar și acum!

  ”Huawei spionează!” – China condamnă la moarte un canadian

  China condamnă la moarte un canadian, care inițial avea de executat 15 ani de detenție. Luni, pedeapsa lui Robert Schellenberg a fost schimbată la ”sentința cu moartea”. Canadianul se pare că a jucat ”un rol cheie” în scoaterea a 222 kg de metamfetamină din China în Australia în 2014.

  Verdictul ridică semne de întrebare. Se pune problema dacă nu cumva Beijingul vrea să pună presiune după reținerea lui Meng Wanzhou.

  Schellenberg are la dispoziție 10 zile să facă apel la pedeapsa cu moartea. Dacă apelul este respins, verdictul merge la Instanța Supremă a Poporului. Dacă acolo este aprobată, execuția poate avea loc în 7 zile.

  condamnare la moarte

  Alți 2 canadieni sunt reținuți în China. Este vorba despre fostul diplomat Michael Kovrig și omul de afaceri Michael Spavor. Acuzațiile au legătură tot cu siguranța națională.

  Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau acuză Beijingul de aplicare arbitrară a pedepsei cu moartea în cazul lui Schellenberg. De asemenea, a emis un avertisment de călătorie cetățenilor canadieni.

  ”Huawei spionează!” SUA interzice companiei accesul în țară. Ce alte țări fac asta

  Huawei poate fi apreciat de consumatori, dar politicienii nu pun preț pe asta. După SUA, Japonia, Australia, Noua Zeelandă și Polonia, Franța se întreabă dacă este spionată.

  Franța ia în serios situația și studiază ipoteza că ”Huawei spionează!”. Încă nu a luat o decizie finală, dar vom auzi mai multe zilele acestea.

  Huawei este acuzată că folosește infrastructura de internet să spioneze utilizatorii. ”Gigantul chinez furnizează achipament la 45 din 50 cei mai mari operatori din lume.”, scrie Le Monde. Acest lucru îi permite să acceseze datele.

  Ziarul menționează și că nu există dovezi clare că ”Huawei spionează”. Dar presiunea din SUA și mediatizarea contribuie destul de mult la starea de tensiune.

  În Marea Britanie, BT a declarat în decembrie că a eliminat echipamentele Huawei. Șeful MI6 a declarat că e timpul ca Anglia să decidă dacă este ”confortabil cu proprietatea chineză asupra acestor platforme”. Huawei s-a angajat să investească 2 miliarde de dolari să atenueze problemele de securitate. Momentan, lucrurile nu par prea roz nici aici.

  Fanii Huawei scriu pe internet că gigantul este doar un pion în jocul Americii. Ei susțin că SUA vrea să discrediteze compania. Dar, părerea fanilor e prea puțin importantă când la mijloc e siguranța națională.

  China și SUA: O relație complexă

  Huawei nu produce doar telefoane. Este un gigant producător de echipamente de telecomunicații. Implicat activ în determinarea standardelor 5G la nivel global.

  Reprezentantul republican SUA, Michael Conway din Texas a propus un proiect de lege – H.R. 4747. Dacă acesta trece, orice agenție guvernamentală americană nu mai are voie să facă afaceri cu Huawei și firme asemănătoare, cum ar fi ZTE.

  Proiectul de lege pretinde că Huawei și ZTE au furnizat informații sensibile Chinei. Mai mult decât atât, că agențiile de securitate chineze pot accesa comunicațiile americane chineze. Asta prin echipamentele Huawei și ZTE.

  Huawei și ZTE au negat în mod repetat, desigur, acuzațiile! De luat în calcul e că nu există încă dovezi semnificative de spionaj. Nici din partea Chinezi, nici din partea Huawei sau ZTE pentru China.

  Administrația Trump a obligat ZTE să se închidă. Aceasta a fost sancționată în mai 2018. Compania a fost redeschisă după o înțelegere care a culminat cu 1 miliard de dolari amendă. De asemenea, a fost schimbată conducerea. Huawei a pierdut contracte cu operatorii de telefonie din SUA și Best Buy.

  huawei spioneaza
  disputa china SUA

  Realitatea economică bate siguranța națională

  Este o soluție să nu se mai cumpere echipament din China? Sau să nu se mai facă afaceri cu China? Răspunsul este firesc – NU! Acest lucru este practic imposibil din punct de vedere financiar.

  În 2016, exportul SUA către China era de 115 miliarde de dolari. În vreme ce exportul Chinei în SUA era de 463 miliarde de dolari. Deficitul comercial al acestui an fiind de 347 miliarde de dolari.

  Datoria SUA față de China este de 1.2 trilioane de dolari, arată notele Trezoreriei SUA.

  Dacă China nu ar mai face nicio înțelegere cu Trezoreria SUA? Ratele de interes ar crește și ar putea arunca întreaga lume într-o recesiune globală. Nu ar fi în interesul Chinei, pentru că cumpărătorii ar cumpăra mai puțin export chinez.

  În plus, firmele din China nu doar asamblează, produc și livrează produse extern. Ele creează mare parte din componentele din lanțul de producție a electronicelor din întreaga lume.

  Vorbim nu doar de smartphone-uri și dispozitive mobile. Ci și de Internet of Things. Sau, aparatură de mari dimensiuni, dispozitive medicale, automobile și aerospațiale.

  Semiconductorii din dispozitive sunt în mare parte din China. Mai sunt și Japonia, Taiwan, Singapore, Vietnam, Malaezia și națiunile europene și americane.

  Dar chiar și acestea folosesc companii din China. Nu doar pentru furnizare de componente, ci și pentru asamblare. De ce? Pentru că e mai ieftin acolo.

  Ecluderea Chinei e o soluție?

  Nu! Nu poți interzice companiilor să facă afaceri cu companiile din China sau alte țări. Decât dacă ai un motiv solid și dovezi puternice. Dacă ”Huawei spionează” sau dacă ”ZTE spionează”, doar dovezile pot vorbi.

  Legislația SUA nu prevede ca produsele din China să fie scoase de pe piață. Iar astfel de eforturi ar fi contraproductive.

  Acestea fiind spuse! Posibilitatea ca dispozitivele voastre să vă spioneze este cât se poate de reală. Dar, e discutabil dacă China e sau nu un motiv de îngrijorare. Sau cel puțin dacă ar trebui să îngrijoreze până la izolarea ei de restul lumii.

  E necesar un efort internațional de monitorizare și certificare a produselor electronice de larg consum. Doar așa pot fi înțelese amenințările și se poate acționa în consecință.

  Cât despre faptul că ”Huawei spionează!”

  Cred în principiul ”nu iese fum fără foc”. În același timp, nu cred în coincidențe. Dar deloc! Categoric e ceva la mijloc. Dacă e spionaj pentru China, dacă Meng vrea să fenteze taxele în SUA, aici e discutabil.

  Cert este că, Huawei nu este doar despre smartphone-uri. Compania a avansat furios peste tot în lume. Investește masiv în marketing, este peste tot în mentalul colectiv. A acaparat congrese mari de tehnologie din Europa și țintește și America. De unde în urmă cu 5-6 ani dacă recomandai un telefon Huawei la cineva, ridica din spânceană.

  Sper că v-au fost utile informațiile din acest articol. Dacă vă e mai clar acum dacă ”Huawei spionează”, scrieți-ne în comentarii ce părere aveți. Ce ar mai fi de spus despre toată situația SUA-China, SUA-Huawei?

  Surse: The Guardian, Android Pit, ARS Technica, ZDNet, The Verge, Telecoms.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.