Saga cu ANAF Ilfov continuă – Episodul 2

Mădălina Gănescu
- 16.04.2019, 18:15 în Servicii
22

SHARES
Saga cu ANAF Ilfov

Credeți în coincidențe? Eu, niciodată! În spatele fiecărei acțiuni trebuie să fie o minte care a programat ce urmează să se întâmple. Da, unii oameni pot lua decizii impulsiv. Dar, tot sunt responsabili de propriile fapte. Mai știți articolul în care vă spuneam că ANAF este o rușine de instituție pe bani publici? Ei bine, Saga cu ANAF Ilfov continuă – Astăzi avem episodul 2.

Cel mai probabil, mulți dintre voi v-ați trezit cu popriri pe conturile bancare sau la angajator. Am citit destul de multe postări pe Facebook, despre asta, în ultima vreme. Unii, alegeți să respirați adânc și să lăsați problema să treacă, în vreme ce alții procedează ca mine. Nu cred că nu vă pasă. Pur și simplu, probabil, aveți suficiente pe cap încât să mai alocați din energia voastră pentru unii funcționari publici incompetenți.

Din fire, prefer să nu trec cu vederea ce se întâmplă

Fie că e vorba de instituțiile statului sau de domeniul privat. Consider că în societate, cetățeanul este cel mai important. Interesul public primează. Iar dacă nu am fi noi, plătitorii de impozite și taxe, nimic nu ar exista.

Mă omoară lent, dar sigur, când cel care e plătit să îmi apere interesul, mă persiflează. Când într-o eră digitală mi se cere să depun o cerere scrisă pentru a fi emisă electronic o decizie de ridicare de poprire. Când cel de la capătul firului nu se prezintă, iar la final nu știu pe cine să trag la răspundere pentru timpul irosit.

Personal, înregistrez fiecare convorbire telefonică. Fac asta de ani de zile. Folosesc Call Recorder. Nu fac publice înregistrările, dar le păstrez pe cele care mă pot apăra atunci când e cazul. Și, slavă Domnului, au fost ceva situații în care mi se spunea că mint și am demonstrat contrariul. Dacă-mi spui că e ilegal să fac asta, te întreb: pe mine cine mă protejează?

În Poliția Română nu mai am de multă vreme încredere. Cu Jandarmeria Română știți și voi cum stă treaba. ANAF îmi ia bani cu nemiluita, pentru că toți angajații spun ”nu e treaba mea”. Cu fiecare zi ce trece, apare câte o nouă instituție care dezamăgește.

Dar, să vă spun Saga cu ANAF Ilfov – Episodul 2

Pe 15 martie am mers și am plătit impozit pentru un PFA mai vechi deținut de Cristi. Am lăsat la ANAF 5500 lei. I-am plătit pe toți o dată și nu ne-a întrebat nimeni dacă avem ce să mănâncăm după asta.

Am făcut cerere de ridicare de poprire și de restituire a unei sume de peste 200 lei, pe care ANAF ni-i datora. ATENȚIE! ANAF Ilfov ne datora bani, dar popririle încă nu au fost ridicate și automat, lunar erau extrași bani din cont.

De pe 2017, Cristi avea de plătit un rest de puțin peste 400 lei la ANAF. Ori de câte ori încerca să facă asta online, spațiul virtual nu funcționa. Nu funcționează nici acum, dacă vă întrebați.

Pentru suma asta, au pus o poprire din februarie 2019 și au ridicat-o abia la mijlocul lunii aprilie, după mult scandal. Asta în condițiile în care pe 15 martie ne-am asigurat că suntem pe 0 la capitolul datorii ANAF. Au retras bani din cont de 3 ori, iar pe 15 aprilie aveau în plan să mai retragă o dată de la angajator.

Cristi are un contract de drepturi de autor cu o instituție de presă din România. Așa se face că, a existat și o poprire la angajator. Nu trăim din banii de acolo. E o sumă destul de mică, dar e a noastră. Nu are dreptul nici ANAF, nici nimeni, să facă ce vrea funcționarul iresponsabil.

Pentru cei care nu știu

Decizia de poprire către bănci se trimite automat online. Decizia de poprire la angajator se trimite prin Poșta Română. Ridicarea de poprire la bănci se trimite online. Ridicarea de poprire la angajator se trimite prin Poșta Română.

Normal, Poșta Română are termen de livrare de 2 zile. Lucrez periodic cu instituția și, culmea, în jumătate de an nu am avut nicio întârziere la livrare. ANAF Ilfov spunea că a trimis decizia de ridicare de poprire la angajator de o lună de zile. Cum, necum, s-a pierdut pe drum. Așa se face că, în ziua în care se făceau plățile salariale, Cristi a fost anunțat că peste 400 lei vor fi trimiși la ANAF.

Din principiu, nu am vrut să lăsăm să se întâmple asta. Puteam să trecem încă o lună cu vederea, apoi să mergem la ANAF Ilfov să depunem cereri și să ne recuperăm banii.

Dar, de ce să las ANAF să se folosească de banii mei. De ce să las să mi se ducă iar banii într-un cont din care incompetenții de la ANAF nu știu să atribuie sumele? Dacă auziți declarațiile unor angajați ANAF cu privire la ce se întâmplă în departamentul de colectare taxe și impozite, vă luați de cap.

Așa a început Saga cu ANAF Ilfov – Episodul 2

Cristi a sunat calm la ANAF Ilfov să solicite încă o dată ridicarea popririi de la angajator. La bănci era ridicată din data de 15 martie. La angajator, nu.

A fost întâmpinat cu răspunsul: ”Dar știți că nu eu mă ocup de asta?”

Iar de acolo s-a declanșat furia și frustrarea în mine. Am cerut numele funcționarului public, funcția lui și departamentul în care lucrează. Deși toate aceste date trebuia omul să le ofere imediat ce a răspuns la telefon. În orice instituție privată suni, ți se răspunde cu: ”Bună ziua! Numele meu este X, sunt Y la Z. Cu ce vă pot ajuta!”. La stat, la sfântul așteaptă afli cu cine vorbești. Dacă ești și mai slab de înger, s-ar putea să finalizezi convorbirea/ întâlnirea plângând.

Am fost repartizați la un moment dat la o doamnă care a decis să ne sune de pe telefonul personal. Deși, era în timpul programului și ANAF plătește lunar facturi de telefonie fixă și mobilă. A ținut chiar să ne atenționeze că ”vorbește pe minutele ei”. Probabil, are nelimitat, că în 2019 conceptul de minute limitate nu mai există la niciun operator. Am fi sunat-o de pe minutele noastre, dar a refuzat să ne răspundă.

Ne-a cerut să mergem la ANAF Ilfov (aflat la o oră distanță de mers cu mașina). De ce? Păi, să completăm în scris o cerere de ridicare de poprire. Asta pentru ca ANAF să ne poată da online un duplicat la decizia de ridicare de poprire, pe care să o putem duce la angajator. Noaptea minții, vă zic! Numai la noi se poate întâmpla asta.

Pe un ton arogant, ne spunea că nu poate face nimic. În timp ce, de pe fundal, de la ”șefa”, cum își numea aceasta managerul, se auzea doar ”asta e procedura”.

Am încercat să găsim alternative

Am încercat să fim înțelegători. Până la momentul în care doamna i-a spus lui Cristi: ”încercați să nu vă enervați și să nu ridicați tonul.” După peste 40 de minute de încercat de găsit soluții care să nu presupună un nou drum inutil la ANAF Ilfov. Am luat foc și am început să ameninț că la ANAF Ilfov merg doar cu televiziunea și vin blindată de camere. Că va vedea toată țara ce bătaie de joc e acolo și că m-am săturat să își bată statul joc de mine.

Doamna, la fel de arogantă, ne-a spus să îi dăm pe mail adresa angajatorului și ne-a reamintit că vorbește de pe telefonul personal. Completând apoi că ”Este ora 13:00, nu cred că se mai poate face ceva. Astăzi, sigur nu se poate ridica poprirea.

Am cerut numele ei și al ”șefei”. Doamna a refuzat să spună cine este. Cu atât mai mult, la ”șefa” s-a făcut că nici nu aude. Ne-a spus să îi dăm pe mail tot și că ne dă ea un sms cu adresa de email. După care, a închis telefonul.

După 20 de minute

Nu am primit nicio adresă de email de la ea. Așa că, i-am scris un sms prin care îi aduceam la cunoștință că vin la ANAF doar cu televiziunea.

Coincidență, sau nu, în 2 ore s-a ridicat poprirea de la angajator. Coincidență, sau nu, în 3 zile i-au fost restituiți banii lui Cristi.

Nici în ziua de azi, nu știu cu cine am stat de vorbă de la ANAF. Dacă vreau să aflu, o fac. Am numărul de telefon al doamnei. E clar că aflu din două întrebări și cine e ”șefa”.

Iar când fac asta, le fac reclamație și le dau și în judecată. Pentru că, ocupă niște funcții într-o instituție publică pentru care nu sunt pregătite.

Saga cu ANAF Ilfov continuă – Aștept să rezolv problema cu spațiul virtual

Mi-am făcut spațiu virtual de pe 15 martie. În 2 zile trebuia să primesc confirmarea, să pot să depun declarații, cereri și înscrieri în audiență. Coincidență, sau nu, nici în ziua de azi nu mi-a fost confirmat contul. Mai am la dispoziție puțin peste 2 luni de zile să declar veniturile pe 2018.

Am sunat de 5 ori la ANAF Ilfov și am cerut să mă ajute cineva cu spațiul virtual. Nu am primit niciun nume de la nimeni. Nu știu cu cine am vorbit și cine este responsabil de asta. Am fost direcționată de fiecare dată de la centrală – nu știu unde! Nu mi-a răspuns nimeni.

Urmează să mă deplasez la ANAF Ilfov. Dar, o voi face, după cum am spus mai sus – cu televiziunea. Sau, mai simplu, îmi pun 2 GoPro pe mine și filmez toată interacțiunea cu funcționarii din această instituție care își bate joc de oameni. La final, fac un video, pe care sigur voi o să îl distribuiți mai mult decât orice televiziune.

Sper din suflet ca aceste experiențe nefaste cu lipitorile de la stat să ne scoată la VOT pe 26 mai 2019. M-am săturat să își bată pușii politic joc de mine. Nu accept să fiu măciuca nimănui. Sper să faceți și voi la fel.

Dacă aveți nevoie de suport din partea mea pe interacțiunea cu instituțiile statului, apelați cu încredere. Am început să mă perfecționez. Saga cu ANAF Ilfov continuă! Vă aștept în comentarii să găsim împreună soluții. Dacă nu, dați un share la acest articol. Cu cât află mai multă lume, cu atât vor știi oamenii cum să își apere drepturile.

Foto Adria Berrocal Forcada pe Unsplash

Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!