More

  Vom muri din cauza tehnologiei 5G? Avantaje și dezavantaje

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Astăzi vorbim despre tehnologia viitorului, care a creat o mulțime de controverse în ultimii ani. După apariția noastră la Observator Antena 1, am primit solicitări din partea voastră să aprofundăm subiectul 5G. Să vorbim și despre riscuri, nu doar despre beneficii. Așa că, ne conformăm, ca de fiecare dată. Vom muri din cauza tehnologiei 5G?

  În prima parte, vorbim despre ce este tehnologia 5G, cu ce este diferită de 2G, 3G și 4G. Apoi, discutăm despre implicațiile acesteia în dezvoltarea caselor și orașelor inteligente. Ca la final să vedem dacă tehnologia 5G este mai degrabă un pericol pentru oameni și mediul înconjurător, decât un avantaj care ne va ajuta să evoluăm.

  Să luăm tehnologia 5G pas cu pas

  Dacă la final vreți să completați informațiile oferite de noi, lăsați link-uri în comentarii sau scrieți-ne pe redactie@noobz.ro. Dacă e necesar, cu siguranță vom filma și partea a 2-a.

  Tehnologia 5G se presupune că este cu aproximativ 100 de ori mai rapidă decât 4G. Ceea ce înseamnă că un  film de două ore se va descărca în telefonul tău în cel mult două minute. Această tehnologie de rețea va face posibilă conducerea mașinilor autonome de la distanță. Cum vedem deja camioanele Volvo sau Einride T-Pod în Suedia, testate pe distanțe mici, în parcuri industriale. În vreme ce, realitatea virtuală va deveni realitate.

  Viteza joacă un rol critic în experiența de navigare pe telefon

  Dacă vrei să transmiți conținut în high-definition, o conexiune 3G îți oferă suficientă viteză. În vreme ce, cu 4G poți transmite cu ușurință video la 1080 pixeli. În teorie, 5G poate oferi viteze cu până la 100 de ori mai mari decât 4G. Practic, cu o acoperire bună, poți transmite video 4K de pe telefon sau să ai o lățime de bandă de 100 Gb pe secundă.

  5G folosește frecvențe care nu sunt aglomerate de dispozitive disponibile la această oră pe piață. Lucru care nu se aplică și la dispozitivele 4G și 3G deoarece folosesc același spectru, provocând interferențe sau zgomote.

  5G evită aglomerarea rețelei prin folosirea frecvențelor diferite care rămân neaccesate. Lucru ce ajută rețeaua să atingă viteze mai bune, precum și distorsiuni și zgomote foarte scăzute. Spre deosebire de turnurile 4G care proiectează semnal la 360 de grade, antenele 5G sunt uni-direcționale. Lucru care, încă o dată duce la o interferență scăzută cu alte semnale prezente în aceeași zonă.

  Cu 5G ne putem aștepta la răspunsuri între dispozitive la o latență de 1 milisecundă

  În vreme ce, 4G este la 50 de milisecunde. Acest nivel de latență aduce avantaje majore diferitelor industrii, cum ar fi sănătatea sau aviația, unde rata de răspuns este primordială. 5G oferă o latență mult mai scăzută decât 4G. Dar, doar valorile din scenariile din viața reală ar trebui luate în calcul. Așa că, să vedem 5G la lucru, zic.

  5G are mai multă lățime de bandă decât 4G. Lucru ce îți permite să te conectezi cu mai multe dispozitive la un singur port de internet, cum ar fi un router. Asta înseamnă că, nu vor mai exista probleme cu supraîncărcarea. Acest factor va fi extrem de avantajos pentru casele inteligente, care necesită multe dispozitive care să aibă acces la internet.

  5G ar putea însemna o revoluție în modul în care comunicăm?

  Ei bine, da! Comparat cu 4G, rețeaua 5G este semnificativ mai bună atunci când vine vorba despre lista de specificații. Utilizatorii vor beneficia de viteze mai bune. Tot ce se va face online se va întâmpla la viteze foarte rapide. Dacă vrei să renunți la conexiunea prin cablu, din nou, 5G va fi cea mai bună alternativă.

  În materie de smartphone-uri, ca să beneficiezi de 5G trebuie să știi că telefonul tău trebuie să ofere suport pentru această rețea. Iar la această oră, doar telefoane cu tehnologie 5G sunt disponibile pe piață. Dintre care unele nici nu au fost lansate pentru că întâmpină provocări cu privire la alte tehnologii, cum sunt cele ale ecranelor.

  Telefoanele 5G nu sunt atât de comune cum sunt cele 4G. În plus, integrarea 5G presupune costuri mai mari în comparație cu 4G. Asta înseamnă că va mai dura o vreme până când tehnologia 5G va fi accesibilă pentru utilizatorii de smartphone-uri.

  Dar să vorbim un pic și despre rețeaua 5G, casele și orașele inteligente

  Suntem în fază incipientă la capitolul smart city în România. Da, operatorii de telefonie mobilă Orange și Telekom au dezvoltat o serie de parteneriate în acest sens. Dar tot nu este suficient. Mai avem de făcut pași mulți pentru a putea afirma că România deține cel puțin un oraș cu adevărat inteligent. La această oră, avem doar câteva orașe care beneficiază de o serie de tehnologii și dispozitive și cam atât.

  De asemenea, la capitolul smart home, mulți consumatori încă nu înțeleg conceptul. Interesul pentru dispozitive interconectate nu pare să fie prea ridicat. Utilizatorii preferă să recurgă încă la metode tradiționale de siguranță, monitorizare și interacțiune cu casele lor. Desigur, asta nu înseamnă că în următorii ani nu se pot schimba lucrurile considerabil. Vedem deja consumatori care folosesc aspiratoare inteligente, termostat pentru centrala termică, senzori de mișcare și camere de supraveghere. Cu siguranță toate acestea se vor perfecționa în timp, iar rata de adopție va crește.

  În România, provocarea e la capitolul rețea de internet sau ”semnal la internet”, cum îi spunem clasic. În multe zone, trebuie să folosim conexiunea 2G, deși dispozitivele noastră oferă suport 4G. Probabil, v-ați aflat și voi în situații în care de pe un telefon de 5000 lei nu puteați accesa internetul inclusiv în orașele mari, cum e București.

  Dar, revenim la 5G și cum ar putea această tehnologie să schimbe casele și orașele

  5G permite comunicarea fără efort între dispozitive, în timp ce asigură o latență foarte scăzută.

  Rețelele de comunicații 5G vor deveni principala platformă pentru senzori și alte utilități smart din oraș. Pe măsură ce orașele se dezvoltă și adoptă tehnologii, e necesară o platformă de comunicare puternică. Pentru ca semnalul să fie transmis fără eroare dintr-un punct al orașului în altul, cât mai repede, de preferat cu o latență foarte mică. Din nou, cum vor sta de fapt lucrurile în România, vom vedea.

  Vodafone se laudă că a lansat 5G în România. Dar să fim serioși, există zone în care să ai semnal la internet de pe telefonul cumpărat la abonament de la operator e un vis. Nu zic că la alți operatori e mai bine. Dar cea mai neplăcută experiență cu rețeaua de telefonie am avut-o cu Vodafone, care la un moment dat promitea internet SuperNet 4G+ și abia dacă puteam comunica folosind 3G în unele orașe din Moldova.

  Mi s-a transmis de către reprezențanții Vodafone România că totul ține de aprobările de instalare a antenelor. Aprobări pe care trebuie să le dea ANCOM, dar le amână. Că dacă nu sunt în raza de acțiune a semnalului, nu pot accesa rețeaua. Corect, dar, de ce faci reclamă că ai o rețea în peste 40 de orașe din România, când ea nu e accesibilă? Marketing, nu?

  Mai vorbim despre asta cu alte ocazii. Puteți să ne scrieți despre experiența voastră cu operatorii de telefonie din România. Dacă vreți să abordăm un anumit subiect, să aflați anumite informații de la reprezentanții companiilor, scrieți-ne!

  Vom muri din cauza tehnologiei 5G?

  Cât de sigură este tehnologia 5G pentru oameni și mediu înconjurător.

  Asta e ce ne interesează mai presus de evoluția tehnologică. Cât de riscant va fi să folosim tehnologia 5G. Și, dacă nu cumva, timpul economisit în sarcinile online va fi pierdut prin bolile dezvoltate din cauza radiațiilor. Haideți să vedem!

  Peste 215 oameni de știință, din 40 de țări diferite au apelat la Națiunile Unite să ia măsuri urgente pentru a reduce expunerea la câmpul electromagnetic emis de sursele wireless. Acești specialiști au depus inclusiv o scrisoare la Comisia Federală de Comunicare. Prin aceasta cer să se ia în considerare riscurile cu privire la sănătate și la mediul înconjurător, înainte să fie implementată infrastructura pentru 5G.

  Dr. Martin Pall, profesor în biochimie la Washington State University spune că:

  În urma implementării 5G pot fi dezvoltate boli precum orbire, pierderea auzului, cancer de piele, infertilitate la bărbați și probleme cu tiroida.

  Sunt destul de mulți cercetători care prezintă dovezi cu privire la efectele nocive în urma expunerii la semnale de joasă intensitate. Nu doar pentru oameni, ci și pentru animale.

  Provocarea ține de faptul că undele pe care 5G le folosește pot călători doar pe distanțe scurte. Astfel, 5G va avea nevoie de multe antene, câte una la fiecare 10 – 12 case. Cel puțin, aceste informații sunt susținute de mai bine de 200 de oameni de știință și medici din Statele Unite, care au semnat o petiție prin care cer interzicerea 5G.

  Radiațiile ce vin de la antene vreme de 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, sunt cele care îi îngrijorează pe semnatarii petiției. Aceștia solicită o dovadă că nivelul de radiație total produs de 5G, 4G, 3G, 2G și WiFi nu vor fi dăunătoare pentru oameni. În special pentru bebeluși, copii și gravide, ca de altfel și pentru mediul înconjurător.

  Vom muri din cauza tehnologiei 5G?

  Riscurile cu privire la sănătate sunt principalele îngrijorări ale oamenilor de știință și medicilor.

  Întrucât, nu există studii independente care să demonstreze că radiațiile sunt sigure. Specialiștii susțin că, pentru a reduce riscurile, mai degrabă ar fi instalate cabluri, decât semnale wireless.

  Un studiu realizat de US National Toxicology Program în martie 2018 arată că:

  Există ”dovezi clare” de creștere a riscului de cancer la șobolani de sex masculin din cauza expunerii la frecvențe la nivel scăzut. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că radiațiile wireless în general pot fi „posibil cancerigene pentru oameni”. Un lucru susținut și de Instututele Naționale de Sănătate printr-un alt studiu.

  Alte studii sugerează că, expunerile tipice la radiații de tipul celor emise de 5G pot provoca întreruperea dezvoltării normale a creierului la făt și la dizabilități de învățare, anomalii ale inimii și electro-hipersensibilitate.

  Acum, ce mă nedumerește pe mine? Niciun specialist dintre cei care au discutat cu noi despre rețeaua 5G și expunerea la radiații emise de rețelele de telefonie în general. De asemenea, nu a dorit să intre în detalii cu privire la riscuri care vizează sănătatea și mediul înconjurător.

  Toată lumea vorbește despre beneficii, toată lumea indică spre o viață ideală cu ajutorul tehnologiei.

  Puțini iau în calcul și riscurile

  Desigur, nici noi nu deținem adevărul absolul. În mod cert, undeva la mijloc este și un sâmbure de adevăr legat de posibilele probleme de sănătate ce se pot dezvolta din cauza expunerii la radiațiile 5G. Spre exemplu, anul trecut scriam un articol pe Noobz.ro despre sute de păsări care au murit, se pare, în timpul unui experiment 5G. Materialul a fost distribuit de peste 240 de ori. De unde reiese că există interes pentru subiectele despre 5G și riscurile pe care le aduce la pachet rețeaua.

  Au mai existat subiecte legate de 5G care prezentau vaci moarte în urma unui experiement. Desigur, informațiile oferite de diferite ONG-uri sunt respinse de operatorii de telefonie mobilă. Mai mult, sunt prezentate drept fabulații și minciuni pentru interesele diferitelor companii care nu pot evolua.

  Concluziile, ca de fiecare dată, vă las pe voi să le trageți. Vom muri din cauza tehnologiei 5G? Probabil, nu. Dar, nu e exclus ca radiațiile să ne afecteze din anumite puncte de vedere și să ne influențeze starea de sănătate. Cel puțin, asta susțin destul de mulți medici și oameni de știință.

  Aștept să ne scrieți în comentarii părerea voastră. Dacă aveți întrebări sau completări, nu ezitați să ne scrieți.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  4 Comments

  1. pentru a ne dumiri exact asupra riscurilor expunerii oamenilor tehnologiei 5g, te rog , fii o supereroina si expune-te timp de trei luni, 24/7 acestor radiatii.
   Daca scapi fara vatamari, ….ne-ai convins.
   Ca esti super!

  2. Salut! Cel mai probabil, fără să știi sau să conștientizezi, chiar tu te-ai expus acestor „radiații”. Asta presupunând că ai un router wireless în casă. Transferul de date al routerului se realizează pe frecvențe de 2,4GHz, respectiv 5GHz. Cred că avem deja 10 ani de când ne expunem acestor radiații. Doar că, de acum, radiațiile de la router vor exista și afară. Cam aceasta ar fi explicația simplă a tehnologiei 5G.

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.