More

  Modul de noapte al telefonului este mai dăunător pentru somn

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Modul de noapte al telefonului este și mai dăunător decât modul standard al acestuia. Cel puțin, asta arată un studiu realizat la Universitatea din Manchester. Cercetătorii au descoperit că nuanța gălbuie a modului nu te ajută să dormi mai bine.

  De altfel, studiul este unul de observație și nu vorbim despre o testare la nivel microbiologic.

  Pe ce se bazează modul de noapte

  Argumentația care stă la baza studiului este, de fapt, un principiu științific. O proteină a ochiului numită melanopsină răspunde la intensitatea luminii. Aceasta răspunde mai bine la lumina aflată pe o lungime de undă mai scurtă. Așadar, lungimea de undă a luminii este responsabilă de felul în care ochiul percepe culoarea.

  Pe ecranul telefonului există 3 „subpixeli” care luminează fiecare pixel de pe afișajul telefonului. Pixelii sunt luminați în roșu, verde și albastru. Subpixelul albastru are cea mai scurtă undă, astfel că modul de noapte se reduce considerabil sau oprește în totalitate luminozitatea subpixel-ului albastru, moment în care ecranul devine galben.

  Conform studiului Universității din Manchester, beneficiul oferit de creșterea mediei lungimii de undă a luminii emisă de afișajul telefonului nu este, de fapt, problema. Este posibil ca un alt factor să fie responsabil de modul în care ochii afectează ceasul biologic al utilizatorilor.

  Ce au arătat studiile

  Cercetările care au fost făcute pe șoarecii de laborator au arătat că celulele conice care afectează culoarea din ochii utilizatorilor sunt mult mai sensibile la nuanța de gaben. Așadar, atunci când modul de noapte este activat, ochii nu devin mai liniștiți.

  Prin urmare, prezența luminii albastre este necesară ca ochii să transmită creierului semnale care să indice dacă este noapte sau zi.

  Concluziile au fost trase în urma expunerii șoarecilor le diferite culori cu aceeași luminozitate. În timpul zilei, utilizatorii sunt expuși la o intensitate mai mare de tonuri de galben și de alb. Rezultatul acestui studiu sugerează doar care sunt culorile cu un impact mărit asupra somnului.

  Una peste alta, studiul arătă că primul factor care ne împiedică să dormim liniștiți este însuși telefonul. Ecranul acestuia este luminos, ne captează atenția și trimite creierului semnale care sugerează că nu este încă timpul de culcare.

  În mod deloc surprinzător, soluția pentru a avea un somn liniștit este să nu utilizăm telefoanele înainte de culcare.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.