More

  Revoluția 5G: Nimic nu va mai fi la fel

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Revoluția 5G: Un nou capitol în istoria dispozitivelor mobile! Interviu exclusiv cu Tiberiu Dobre, Head of IM Division Samsung Electronics Romania & Bulgaria.

  2019 a fost un an special pentru Samsung Electronics. 50 de ani de existență, 10 ani de smartphone-uri Galaxy S, lansarea comercială a primului smartphone pliabil de pe piață, lansarea primelor smartphone-uri 5G, Galaxy S10 și Note10+, dar și deschiderea de noi Experience Store-uri în mai multe locații din România.

  Astfel încât, nu vrem să trecem în 2020 fără să aflăm direct de la sursă cifre, provocări, realizări și planuri de viitor. Îl am alături de mine pe Tiberiu Dobre, Head of IT and Mobile Samsung România pentru a face un Rewind Samsung 2019.

  Mădălina Gănescu: Așadar, Tiberiu, ce a însemnat anul 2019 pentru Samsung România?

  Tiberiu Dobre, Head of IM Division Samsung Electronics Romania & Bulgaria

  Tiberiu Dobre: Bună dimineața! 2019 a fost un an bun, într-o călătorie frumoasă în care am pornit acum ceva vreme. Am aniversat anul acesta 10 ani de Samsung Galaxy S, tot anul acesta aniversăm 50 de ani de când compania a fost înființată.

  Este un an jubiliar în care, inclusiv din punct de vedere comercial am avut o performanță foarte bună.

  MG: Ce determină Samsung să aibă încredere în piața din România? În contextul în care, primul magazin Samsung din Europa de Est a fost deschis în România, nu într-o altă țară, în urmă cu 7 ani de zile.

  TD: Da, este adevărat! Aș spune că, Samsung este dintotdeauna foarte aproape de consumatori, iar între clientul din România și Samsung a fost dintotdeauna o relație specială (Mădălina: ”o chimie”). O chimie, dacă vrei, da!

  Inclusiv în ceea ce privește rezultatele comerciale de care îți spuneam că suntem mândri și foarte fericiți cu ce am înregistrat în 2019.

  În România, Samsung are cea mai mare cotă de piață din Europa. Și, asta cred că spune multe despre această chimie despre care vorbeai mai devreme.

  Publicul din România, clienții din România, sunt foarte apropiați de tehnologie în mod principal și de brandul Samsung în mod special.

  MG: Putem să spunem că publicul din România este early-adopter?

  Sau pur și simplu preferă un anumit produs pentru că este dintr-o categorie foarte bine văzută în lume?

  TD: Este câte puțin din fiecare. Da, există un segment, aș spune consistent, de early-adopters, de clienți care sunt foarte interesați de tot ce înseamnă tehnologie de vârf, tot ce înseamnă inovație în industria telecomunicațiilor.

  Dar, în egală măsură, există și public care este interesat de calitatea produselor pe care le folosește. Fie că nu sunt parte dintr-o gamă de vârf a portofoliului nostru, de exemplu.

  Gama entry de la Samsung este cu mult îmbunătățită

  MG: Samsung a renunțat la gama entry și promovează acum mid-range și high-end. Care este succesul gamei mid-range în România? Pentru că, vorbim despre o gamă extrem de variată. Avem chiar pentru toți utilizatorii câte un telefon.

  TD: Mă bucur că îmi adresezi această întrebare. Trebuie să fac o mică, dacă vrei, corecție. Samsung nu a renunțat la gama entry. Pentru că, noi avem un portofoliu larg și adresăm cu câte un produs în parte fiecare nevoie a consumatorilor din România.

  Cu alte cuvinte, avem atât telefoane în zona entry, cât și medium și premium.

  Însă, percepția despre, pentru că este o percepție și mă bucură percepția ta, că Samsung a renunțat la gama entry este pentru că în această gamă entry deja vorbim despre specificații pe care le întâlnim adesea în zona de gamă mediu a portofoliului și chiar high-end. Vorbim despre o calitate a componentelor.

  Fie că vorbim despre display sau despre cameră video sau despre procesoarele care se găsesc în echipamente, cu specificații foarte, foarte bune. Nu mai suntem în măsură să vorbim despre acele entry cu specificații reduse pe care în urmă cu câțiva ani le întâlneam.

  Cum s-a schimbat piața de telecom în ultimii 7 – 8 ani

  MG: Oricum, piața a evoluat extraordinar de mult. Ne întoarcem un pic la ideea că anul acesta Samsung sărbătorește 10 ani de Galaxy S.

  Chiar la începtul anului la Mobile World Congress am făcut și noi în Barcelona un mic video cu o (TD: ”evoluția, da”) recapitulare a lansărilor. Și, da, este chiar revoluționar modul în care a evoluat piața de mobile.

  În urmă cu 7 – 8 ani, cum era piața de telecom și mobile? Cum e acum? Dar și cum prevezi că o să fie în viitorul mediu spre îndepărtat?

  TD: Industria noastră evoluează într-un ritm extrem de rapid. Și, dacă ai făcut referire la ceea ce se întâmpla acum 7 – 8 ani, mă gândesc că un ecran tactil era un lucru cu totul și cu totul deosebit.

  Visam la ziua în care eranele tactile să fie un lucru absolut comun și iată-ne astăzi acolo.

  La momentul respectiv, ne gândeam când o să avem, oare, un smartphone cu un ecran care este de dimensiunea fizică a telefonului. Și, iată că suntem azi acolo.

  Ne întrebam când puterea de procesare a unui smartphone va putea să egaleze puterea de procesare a unui desktop sau notebook. Și, suntem astăzi acolo. Cu siguranță, viitorul ne va oferi încă multe, multe alte surprize. Vorbim astăzi despre ecrane pliabile, pe care Samsung tocmai le-a lansat pe piață.

  Ele cu siguranță fac parte din viitorul experienței multimedia pe care îl oferim clienților. Dar evident că inovația nu se oprește aici.

  Nu pot să spune mai multe, deocamdată. Dar, dincolo de aceste telefoane pliabile, producători precum Samsung lucrează deja la noi inovații în materie de telefonie mobilă și experiențe pe care ne dorim să le oferim în viitor clienților noștri.

  Cum se prezintă vânzările Galaxy Fold în România

  MG: Acum, că mi-ai ridicat mingea la fileu legat de telefoanele pliabile, vreau să te întreb cum sunt vânzările în primele zile de la lansarea FOLD în România? Pentru că, am văzut ceva rapoarte în străinătate și la nivel global arată destul de bine. La noi cum e? Dacă ai cifre.

  TD: La noi este foarte bine. În sensul în care am avut un anumit nivel de așteptare care a fost depășită în cele câteva zile câte au trecut de la lansare acestui terminal Galaxy Fold.

  Așa că, suntem optimiști că acei early-adopters despre care vorbeam mai devreme au reacționat chiar mai bine decât ne așteptam. Suntem, de asemenea, încrezători că până de Crăciun, dar și după, vânzările se vor păstra în ritmul pe care îl înregistrăm astăzi.

  Câți utilizatori au cumpărat Galaxy Fold fără să pună înainte mâna pe telefon

  MG: Stau și mă întreb, dacă ai informațiile în direcția asta, câți au comandat online, fără să pună mâna pe dispozitiv și câți au mers în magazine, să interacționeze cu produsul, după care să îl cumpere?

  Pentru că, îl găsim în Afi Cotroceni, îl găsim și în Megamall de astăzi, că astăzi se deschide încă un Experience Store, în Băneasa și peste tot.

  TD: Îl găsim și în magazinele partenerilor noștri retaileri tradiționali, dar și în magazinele partenerilor noștri operatori. Cu alte cuvinte, avem o acoperire bună în ceea ce privește Galaxy Fold. Clienții îl pot găsi în nenumărate puncte de prezență.

  Revenind la întrebarea ta, nu am cifre exacte. Dar pot să spun că undeva la 50% – 50% este procesul de cumpărare a lui Galaxy Fold online, respectiv offline sau retail.

  Cui se adresează Galaxy Fold

  MG: Cui i se adresează acest dispozitiv? Pentru că eu am avut nenumărate discuții cu cei care ne urmăresc  pe Noobz și de fiecare dată sunt cei pro și cei contra.

  De ce să îmi cumpăr eu telefon dintr-ăsta care e foarte scump, chiar dacă este el pliabil, dacă eu mă descurc la fel de bine cu un smartphone oarecare. Și, alții sunt, da, eu vreau inovație, vreau să fiu early-adopter. Cui i se adresează telefonul acesta?

  TD: Așa cum îl gândim noi, în România cel puțin, pentru că nu trebuie să facem abstracție de zona geografică în care ne aflăm, această latinitate într-o zonă balcanică generează un comportament și automat unul dintre segmentul publicului țintă sunt aceia care își doresc să aibă acest telefon ca un element de status pentru nivelul în societate.

  Atunci când vorbesc la telefon, să aibă cel mai bun telefon de pe piață.

  Pe de altă parte, există evident zona de oameni pasionați de tehnologie care își doresc să utilizeze, să aibă acces la ultimele inovații în materie de ecran, de procesor, de camere foto. Pentru că este un instrument desăvârșit atunci când vine vorba de creare de conținut și de consum de conținut.

  Experiența multimedia cu un asemenea telefon este deosebită. Și îți spun în cunoștință de cauză, pentru că îl folosesc de ceva vreme și e cu totul și cu totul diferit. Este o încântare să te uiți pe o pagină de Instagram.

  MG: Arată ca o mini-tabletă sau ca un mini-laptop.

  TD: Cu siguranță, da și este extrem de portabil. În buzunar se potrivește mai bine decât telefonul clasic, smartphone.

  Cum ajută tehnologia Samsung creatorii de conținut

  MG: Este mai îngust, da. Ai spus de conținut și de creare de conținut. O să rămân în zona asta. Tehnologia 3G ne-a adus smartphone-urile. Tehnologia 4G ne-a adus posibilitatea să intrăm LIVE și să vorbim LIVE pe toate canalele social media.

  Creatorii de conținut sunt nou veniți în piață, o nouă meserie, dacă putem să îi spunem așa (TD: ”de acord”). Cum a reușit Samsung să vină în întâmpinarea utilizatorilor de acest tip și cum are de gând să rămână alături de ei?

  TD: Relativ simplu. Pentru că atunci când vorbim de conținut digital, sunt 3 etape determinante. Pe de o parte este crearea de conținut, pe de altă parte este transportul conținutului și nu în ultimul rând, este consumul acestui conținut digital.

  Ei bine, pe noi ne preocupă să acoperim cât mai bine cele 3 zone

  Pentru că orice creare de conținut presupune camere de foarte bună calitate, presupune să folosim un S Pen din gama Note care să poată ajuta la editarea acestui conținut digital.

  Vorbeam de partea de transport. Suntem printre puținele companii care au produs atât echipamente de rețea, soluții radio, chipset-uri 5G, dar și integrarea acestui chipset într-un telefon mobil 5G.

  Cu alte cuvinte, tehnologia de transport a conținutului digital este foarte importantă și acolo suntem unii dintre jucătorii cei mai importanți. Aducem tehnologie permanent în această zonă.

  Și, nu în ultimul rând, consumul digital care este în esență asigurat de display-uri de foarte bună calitate, generoase, cu multă inovație.

  Tocmai vorbeam mai devreme despre Galaxy Fold. În felul acesta ne îngrijim să ducem toată această industrie mai departe până la urmă. Pentru că, trăim într-o lume din ce în ce mai digitală, iar conținutul digital este extrem de important în viața noastră.

  MG: Și vrei să ai acces la el aici și acum! Nu contează unde te afli.

  TD: Și în mod continuu!

  De la 3G, 4G la revoluția 5G! Când cumperi un terminal 5G

  MG: De la 3G, 4G, ajungem la 5G. Și e absolut normal. Samsung a lansat două dispozitive 5G, din gama S – S10 5G și din gama Note – Note10+ 5G.

  TD: Așa este, da!

  MG: Noi deja le testăm la Noobz și umează să vă spunem mai multe despre ele. Ideea e, pentru cine sunt dispozitivele 5G? Nu se adresează oricui, asta e clar.

  Când le cumperi? Și, în contextul în care se aud zvonuri că din 2020 deja toate dispozitivele care vor fi lansate vor avea suport 5G, ce trebuie să facă utilizatorii? E momentul să cumpere acum terminale 5G? Să se pregătească pentru ceea ce urmează să se lanseze în primăvară, în toamna viitoare?

  TD: 5G reprezintă inovația în tehnologia de transport a conținutului digital astăzi

  Da, este prezentă și în România. Suntem mândri că suntem printre primele țări în Europa care au lansat rețele 5G. Nu există un singur operator, ci 3 operatori care deja au lansat această tehnologie 5G.

  Consumatorul are deja acces la ce înseamnă beneficiile unei astfel de tehnologii. Înseamnă o rată mare de transfer.

  Practic, poți descărca un serial întreg de pe Netflix în doar câteva secunde. Există o latență foarte, foarte mult diminuată. Comparată, dacă vrei, cu performanța unei fibre optice, care asigură pentru tot ce înseamnă interacțiuni dinamice în cloud – pentru comunitatea de gameri, spre exemplu.

  Un beneficiu major, un real pas înainte, pentru că nu mai vorbim de niciun pic de  – stai, cum spune fiu-miu – (Cristi: ”latență, lag”) da, lag-uri.

  Fiul meu este, la 12 ani, câți are, un utilizator de astfel de jocuri. De multe ori, este nefericit că există acele lag-uri. Ei bine, cu tehnologia 5G lucrurile acestea țin de domeniul trecutului.

  Practic, 5G este o tehnologie care se va dezvolta și va crește în acoperire în perioada imediat următoare. Așa s-a întâmplat și cu 3G, așa s-a întâmplat și cu 4G.

  Suntem acum la început. Este foarte bine ca utilizatorii, mai ales acei early-adopters să testeze  ce înseamnă o rețea 5G, să înțeleagă beneficiile reale și să fie formatori de opinie pentru cei din jurul lor. În felul ăsta, sigur că tehnologia va din ce în ce mai utilizată.

  Este drept că Samsung are terminale 5G în portofoliu. Dar, un rol important în dezvoltarea acestei tehnologii o au și operatorii de telecomunicații. Ei trebuie să îmbunătățească acoperirea cu servicii 5G din ce în ce mai mult, astfel încât utilizatorul să se poată bucura în orice moment și în orice loc de beneficiile acestei tehnologii.

  Revoluția 5G: 5G este și despre evoluția sistemului medical

  MG: Deci, tehnologia 5G nu e un moft. Va fi o necesitate cât de curând, pentru că vom avea noi experiențe, o dată pe partea de divertisment, pe de altă parte pe partea de creare de conținut – că vorbeam de ”meseria nouă”. Dar, nu e vorba numai despre asta când vorbim despre 5G.

  Este vorba și de a avansa în medicină și în industrie. Nu intru foarte adânc acolo. Vreau să le spunem oamenilor de 5G și dincolo de divertisment.

  Anume că poți să ajungi, cel puțin așa se vehiculează, ca medic să faci intervenții chirurgicale de la distanță. Să comunici cu pacientul tău de la distanță cu ajutorul tehnologiei 5G și cu partenerii tăi din restul lumii.

  TD: Este adevărat. Tehnologia 5G este despre conectivitate, realitate virtuală, despre IoT și toate lucrurile acestea sunt legate de industrie și de știință.

  În privința medicinei, cu ajutorul realității virtuale, într-adevăr, mai mulți medici pot să asiste sau să intervină chirurgical cu ajutorul roboticii, dar și cu ajutorul telecomunicațiilor, care practic desființează distanțele și care creează acel mediu virtual propice oricărei intervenții chirurgicale de mare precizie, fără să ne mai gândim la tehnologie ca la un stopper, ci ca la un facilitator al avansului tehnologic și dezvoltarea actului medical în sine.

  Revoluția 5G este și despre IoT

  Asta înseamnă, dincolo de telefoane mobile, un ecosistem de echipamente conectate, ce ne fac, până la urmă, viața mai ușoară.

  Fie că vorbim despre echipamente la noi acasă, fie că vorbim despre mașini care circulă pe stradă. Tot acest ecosistem de echipamente conectate, cu răspuns în timp real, ne va schimba mult în bine viața.

  Și spun asta pentru că, evident, cu binele te obișnuiești foarte repede. Vom vedea din ce în ce mai mult beneficiile tehnologiei 5G pe măsură ce vom începe să o folosim și ne vom uita retrospectiv să vedem cum era.

  Așa cum ne gândim acum la tehnologia 3G, când era doar despre partajare sau împărtășirea unor poze de o calitate mai bună sau mai slabă. Ei bine, în viitor 5G va fi despre realitate virtuală și echipamente conectate.

  MG: Mă reîntorc la IoT acasă. Pentru că ai spus și de acasă. Recent noi ne-am cumpărat o mașină de spălat Samsung cu AddWash și cu uscător.

  TD: Ok. Felicitări.

  MG: Mulțumim. Aveam nevoie senzațional de ea și ne bucurăm. Chiar am făcut o achiziție foarte bună. Și o să facem un review, o să vedeți pe canal.

  Vreau să le spunem un pic oamenilor ce alte dispozitive are Samsung pentru acasă și cum pot fi ele interconectate. Spre exemplu, mașina de spălat eu o controlez prin aplicație și sunt foarte fericită.

  Smart Things de la Samsung

  TD: Toate echipamentele pe care Samsung le produce pot fi conectate în cloud-ul Smart Things. Fie că vorbim despre un televizor sau fie că vorbim despre un frigider, fie că vorbim despre un aparat cu microunde sau un aspirator.

  Toate aceste elemente pot să fie controlate, dar Smart Home nu înseamnă doar atât. În HUB-ul nostru Smart Things pot fi conectate și interconectate multe alte echipamente ale producătorilor de echipamente inteligente.

  Fie că vorbim despre lumini inteligente, fie că vorbim despre alarmă inteligentă, fie că vorbim despre diverși senzori de fum, umididate, temperatură și așa mai departe.

  Cu alte cuvinte, creăm un mediu sau un HUB în care, printr-o simplă comandă vocală, atunci când ajungem acasă ni se schimbă întreaga senzație despre casa noastră. O casă inteligentă este cu totul și cu totul altceva și creează o cu totul altă imagine decât imaginea clasică pe care o știm astăzi, să spunem.

  Pe de altă parte, această casă inteligentă nu este doar despre tehnologie și beneficii senzoriale. Este și despre beneficii materiale. O casă inteligentă are și un consum energetic calibrat pe nevoile din timpul zilei ale fiecărui utilizator.

  Înseamnă multă atenție în ceea ce privește intensitatea și calitatea luminii în casă și, la sfârșitul zilei asta înseamnă economii substanțiale la factura lunară.

  MG: Și noi avem acasă un sistem, la fel, cu comandă vocală. Nu am ajuns la nivelul la care să fim 100% tehnologizați, în schimb, da, luminile le comandăm vocal, mașina de spălat prin aplicație.

  TD: Foarte frumos.

  MG: Și acum aș vrea să ne adresăm celor care spun:

  “Ok, foarte multă tehnologie, dar cum facem cu planeta?”

  Pentru că vorbim de încălzire globală și toată lumea spune că tehnologia aduce și dezavantaje existenței noastre pe pământ. Vreau să le spunem celor care ne urmăresc cum ajută Samsung planeta?

  TD: Samsung în primul rând se îngrijește în tot ceea ce face. Să folosească tehnologii care poluează puțin sau foarte puțin planeta. Materialele pe care le folosește sunt biodegradabile, cu un foarte mic coeficient de poluare.

  Cu alte cuvinte, toată aceasată inovație în materie de tehnologie pe care noi o aducem este susținută și de politici prietenoase cu mediul înconjurător.

  MG: Așa că trebuie să stăm un pic mai calmi și să adoptăm tehnologia pentru că, noi o spunem de fiecare dată la Noobz, tehnologia face bine dacă știi să o folosești. Cam despre asta este vorba, nu?

  TD: Perfect adevărat!

  MG: Și un gând de încheiere, pentru cei care ne urmăresc, dar se tem de tehnologia 5G

  Pentru că avem persoane care ne întreabă de fiecare dată dacă 5G este periculoasă și dacă o să murim de la ea. Vreau să ne adresăm cât se poate de serios, pentru că foarte multe persoane în mediul online, în special, iau foarte în râs totul. Dar există persoane care efectiv nu înțeleg ce înseamnă 5G și lor, în mod special, vrem să le adresăm un mesaj.

  TD: Este foarte bine să vorbim despre lucrul acesta, pentru că cu toții și publicul trebuie să înțeleagă despre pericolele sau lipsa pericolelor. Odată ce elucidăm acest mister, lucrurile se vor așeza.

  Dar orice inovație tehnologică aduce cu ea și multe semne de întrebare. Este exact ceea ce avem acum în privința noii tehnologii 5G. Cred că și atunci când a fost inventat curentul electric sau primul aparat de zbor au existat foarte multe semne de întrebare. Au existat foarte multe temeri vis-à-vis de securitatea vieții, până la urmă.

  Ei bine, pe măsură ce am cunoscut aceste tehnologii am văzut că nu este despre așa ceva, este mai degrabă despre beneficii în viața noastră de zi cu zi. La fel și cu tehnologia 5G. Nu este o tehnologie pe care unul sau altul dintre jucătorii importanți din tehnologie o promovează necondiționat.

  Sunt forumuri internaționale care stabilesc standarde pentru aceste noi tehnologii

  Standarde care au și elemente de Securitate încorporate. Atâta timp cât ești compatibil cu aceste norme de securitate, lucrurile nu pot scăpa de sub control.

  Cu alte cuvinte, tehnologia 5G este compatibilă cu toate aceste norme de securitate emise atât de Uniunea Europeană și de forurile internaționale, astfel încât să nu producă niciun inconvenient sau vreo amenințare la adresa sănătății publice.

  MG: Tiberiu Dobre, Head of IT & Mobile la Samsung România și Bulgaria, îți mulțumim tare mult pentru toate informațiile la final de 2019 și așteptăm de la Samsung cât mai multe informații pentru 2020. Pentru că se anunță un an foarte promițător.

  TD: Mulțumesc și eu, a fost o plăcere să stăm de vorbă despre tehnologie și îi asigur pe consumatorii din România că Samsung pregătește multe alte surprize frumoase în anul 2020.

  MG: Suntem cu ochii pe Samsung.

  TD: Abia aștept să se întâmple toate lucrurile acelea. Mulțumim

  Dragii mei, concluziile, ca de fiecare dată, vă las să le trageți singuri. Tehnologia 5G este la început de drum în România și în lume, iar de aici încolo vom tot vorbi despre ea și vom lucra cu ea.

  Rămâneți alături de noi și abonați-vă. Distribuiți, dacă informațiile vă sunt utile.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.