More

  Facebook dă în judecată o companie pentru că a colectat, în secret, date

  Facebook dă în judecată o companie pentru că a colectat, în secret, date. OneAudience, o firmă de analiză a datelor din New Jersey, este acuzată că ar fi colectat în secret datele utilizatorilor Facebook.

  Facebook dă în judecată OneAudience – Cum a făcut firma rost de datele utilizatorilor

  OneAudience este acuzată că ar fi plătit dezvoltatorii de aplicații să instaleze kit-ul de dezvoltare software (SDK) în aplicațiile lor, ca mai apoi să aibă acces la datele utilizatorilor Facebook.

  Potrivit documentelor juridice obținute de ZDNet, SDK-ul a fost încorporat în aplicații de cumpărături, de utilități și în jocuri. Câteva dintre acestea fiind disponibile inclusiv în magazinul oficial Google Play.

  După ce utilizatorul a instalat una dintre aceste aplicații, SDK-ul îi permite companiei să colecteze informații de pe dispozitivul acestuia și de pe conturile sale de Facebook, Twitter și Google, în cazul în care acesta s-a conectat la aplicație cu ajutorul conturilor.„, se arată în plângerea depusă de Facebook.

  Plângerea Facebook vine în urma unei anchete derulată în prealabil de companie. Facebook declară pentru ZDNet că a aflat despre comportamentul ciudat al SDK-ului OneAudience dintr-un raport întocmit în urma unui bug. Raportul a fost realizat de programul Data Abuse Bounty.

  Data Abuse Bounty a fost lansat în luna aprilie a anului 2018, în urma scandalului de colectare a datelor de către Cambdridge Analytica.

  Cum reacționează OneAudience la aceste acuzații

  OneAudience a publicat o declarație pe website-ul companiei, prin care susține că niciodată nu a intenționat să colecteze date despre utilizatori. „Nu am intenționat niciodată să colectăm aceste date, să le adăugăm sau să le utilizăm pentru baza noastră de date.„, spune OneAudience, adăugând faptul că SDK-ul lor a primit o actualizare pentru a preveni colectarea datelor.

  Pe de altă parte, Facebook a dezactivat aplicațiile care foloseau acest SDK. Mai mult, a trimis și solicitări către OneAudience prin care îi cere să participe la un audit. De asemenea, Facebook îi cere unui judecător ca OneAudience să respecte cererea pentru audit.

  Cererea de audit este folosită pentru ca inginerii companiei Facebook să poată verifica dacă firma de analiză mai păstrează date despre utilizatorii platformei. Facebook cere și un ordin judecătoresc împotriva OneAudience. Ordinul presupune ca accesul firmei să fie interzis pe oricare dintre serverele rețelei sau pentru crearea de noi conturi.

  Twitter a fost prima companie care a dezvăluit practicile secrete OneAudience de colectare a datelor. O postare pe blogul Twitter confirma că practicile vizau și alte companii, precum Apple și Google, anul trecut în luna noiembrie.

  Facebook luptă constant împotriva colectării de date ale utilizatorilor săi

  Procesul împotriva OneAudience este al 5-lea pe care Facebook îl intentează unor terți care abuzează de platforma de socializare. „Procesul acesta este cel mai recent dintre eforturile noastre de a proteja utilizatorii. Dar și de a spori răspunderea pe care o au cei care abuzează de industria de tehnologie și de utilizatori.” spune Jessica Romero, directorul de Sancțiuni și Litigii de la Facebook.

  Celelalte procese pe care le are Facebook în derulare:

  • Martie 2019 – Facebook dă în judecată 2 producători ucraineni de extensii pentru browsere. Cei 2, Gleb Sluchesky și Andrey Gorbachov sunt acuzați de colectarea datelor;
  • – August 2019 – Compania dă în judecată LionMobi și JediMobi, 2 dezvoltatori de aplicații Android. Aceștia sunt acuzați de fraudă prin click-uri publicitare;
  • – Octombrie 2019 – Facebook deschide un proces împotriva furnizorului de supraveghere israelian NSO Group. Acesta a fost acuzat de dezvoltarea și vânzarea unei vulnerabilități WhatsApp, folosită în mai 2019 pentru a ataca avocații, jurnaliștii și oficialii guvernamentali;
  • Decembrie 2019 – Platforma acuză ILikeAd și 2 chinezi că au utilizat reclame Facebook pentru a păcăli utilizatorii să descarce malware.

  Prin aceste procese vom continua să transmitem un mesaj tuturor celor care încearcă să abuzeze de serviciile noastre. Facebook ia în serios aplicarea politicilor. Ca de altfel și obligarea dezvoltatorilor de a coopera la investigații și la avansarea legilor când vine vorba de folosirea abuzivă a datelor și a intimității.„, spune Facebook.

  Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru ZDNet că Facebook încă cercetează cazul MobiBurn. Această platformă de monetizare ar fi aplicat aceleași metode de colectare de date concomitent cu OneAudience. Încă nu este sigur dacă ancheta va duce la un nou proces al companiei Facebook.

  URMĂREȘTE-NE

  16,068FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  12,649AbonațiAbonați-vă

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here