More

  ANCOM este câine de pază în vreme de fake news

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  ANCOM este instituția publică desemnată de Ministerul Afacerilor Interne pentru a păzi cetățenii din fața tunurilor cu informații false. ANCOM este câine de pază în vreme de fake news. Asta s-a decis ca urmare a intrării în vigoare a Decretului privind instituirea stări de urgență pe teritoriul României.

  Acesta stabilește în sarcina ANCOM atribuții specifice în vederea înlăturării sau limitării accesului la:
  – conținutul știrilor false cu privire la evoluția COVID-19
  – măsurile de protecție și prevenire
  ANCOM va pune în aplicare măsurile din decretul prezidențial în strânsă colaborare cu instituțiile abilitate.

  ANCOM este câine de pază în vreme de pandemie COVID-19

  Dacă ANCOM depistează informații false, poate să oblige, prin decizie în urma dispozițiilor MAI, următoarele:
  – să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocare conținutului, prin eliminare acestuia la sursă. Asta dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.

  Ce se întâmplă cu știrile false care nu au furnizori de conținut în România

  ANCOM poate obliga furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului să blocheze, imediat, accesul utilizatorilor din România la respectivul conținut.

  Nu ANCOM identifică și stabilește caracterul de știre falsă. De asemenea, nu ANCOM stabilește măsurile de protecție și prevenție. Acestea intră în responsabilitatea Grupului de Comunicare Strategică și Ministerului Afacerilor Interne.

  Precizare MAI cu privire la știrile false

  – Analiza referitoare la publicațiile care difuzează în mod sistematic și deliberat informații false, ignorând apelul pentru o informare corectă și obiectivă, va fi realizată la nivelul Grupului de Comunicare Strategică.
  – Dispoziția referitoare la eventuala dezactivare a publicației online este emisă de Ministrul Afacerilor Interne. Asta în baza analizei Grupului de Comunicare Strategică.
  – Dispoziția Ministrului Afacerilor Interne este implementată prin decizie a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

  Această reglementare nu privește instituțiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice. Instituțiile a căror identitate este cunoscută, și cu care autoritățile se află într-un raport de colaborare și dialog permanent, nu sunt vizate.

  Acest instrument privește combaterea acțiunilor de dezinformare a căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicații fără identitate ori a unor publicații care în mod sistematic prezintă informații fără bază reală.

  Analiza se va realiza asupra fiecărui caz în parte și va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanții publicației (dacă pot fi identificați) care ar putea face obiectul unei asemenea analize.

  Aici găsiți informările COVID-19.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.