More

  Cum economisești bani chiar și în criză

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  În articolul de astăzi vreau să vorbim despre cum economisești bani chiar și în criză. Pare un subiect greu de crezut, dar nu imposibil. De mic copil, mama m-a învățat să pun bani de-oparte pentru zile negre. Ori de câte ori îmi dădea 5 sau 10 lei, mă lăsa câteva zile și mă întreba câți bani mai am. Desigur, în primii ani terminam tot ce aveam din primele două zile. Apoi, mă rugam să mai rămână ceva rest când mă trimitea să fac cumpărăturile.

  Treptat, am ajuns la liceu, am stat în chirie, să nu fac naveta, și sumele pe care le primeam săptămânal sau lunar au crescut. Învățătura era aceeași de fiecare dată: ”cum ții de ei, așa îi ai”.

  Pentru că tentațiile erau foarte mari, uneori intram inclusiv în banii de utilități și amânam plata acestora pentru luna următoare. Aceeași greșeală am făcut-o și atunci când am ajuns la facultate. Ba mai mult, am ajuns să folosesc din banii de chirie pentru a-mi cumpăra lucruri de care, de fapt, nu aveam nevoie.

  Nu are rost să aduc în discuție certurile pe care le-am iscat împreună cu sora mea pe tema asta. Cu siguranță, cei mai mulți dintre voi ați trecut prin asta. În schimb, vreau să vă spun în minutele ce urmează cum am învățat să economisesc bani. De ce criza nu m-a luat pe nepregătite. Înainte să vă pripiți să spuneți că trebuie să ai salariu mare să poți pune deoparte, o să discut despre economii în diferite perioade din viață.

  Acesta este un proiect realizat în colaborare cu Orange Money. Sper să vă fie util, iar la final nu ezitați să ne spuneți în comentarii cum vă administrați voi resursele financiare și ce sfaturi aveți pentru ceilalți.

  Descarcă aplicația Orange Money din Play Store
  Descarcă aplicația Orange Money din App Store

  Cum economisești bani când ești student

  Știm bine că studenția vine la pachet cu multe tentații. Aceste tentații generează cheltuieli care duc la irosirea bugetului disponibil înainte de vreme. Cum am putea să ”ținem de bani”, cum spunea mama?

  Ei bine, având întotdeauna o evidență a lor. Când eram în facultate, aveam un card de student pe care îmi punea mama lunar banii necesari. Însă, drumurile la bancomat nu erau cele mai plăcute, așa că preferam să scot banii de pe card imediat ce avea loc transferul.

  Astfel, scoteam toți banii de pe card, mergeam acasă, iar în agenda de cheltuieli îmi făceam coloanele în care împărțeam fiecare leuț. Desigur, ultima coloană era întotdeauna cea a economiilor. Pentru că, așa mi-a spus mama: ”cum ții de ei, așa îi ai”.

  Nu am economisit din primul an de facultate

  Au fost necesari vreo doi ani de București și multe certuri cu părinții, să constat că nu m-au învățat niciodată de rău.

  Am economisit de pe vremea când banii de buzunar erau 300 lei. Cu mențiunea că banii de chirie, întreținere și mâncare erau separați. Da, acei bani în care la început mai intram inconștient, fără să țin seamă de urmări. Știam că, și dacă pun deoparte 20 lei, banii respectivi pot face diferența când în următoarele luni se adună cu alți 20 lei și alți 20 lei.

  Îmi aduc aminte cum într-un an m-au întrebat părinții: ”câți bani economisiți ai?”

  Nu mai știu exact ce îmi doream mult de tot să-mi cumpere. Desigur, nu aveam niciun ban pus deoparte. Iar lecția a fost: ”când o să ai bani puși deoparte, cât ai, atât îți dăm și noi și vezi dacă te descurci să îți cumperi ce îți dorești.”

  Asta am simțit eu că a declanșat ceva în mine și m-a determinat să încep să economisesc. Aveam nevoie de un declanșator. Nu mai știu ziua, anul, dar știu că eram nervoasă pe mine că nu aveam economii și că ar fost atât de simplu să primesc bani de la părinți pentru ce îmi doream.

  Astfel, lecția pentru elevi și studenți este să puneți de-oparte cât de puțin aveți din ce primiți de la părinți. Dacă 10 lei este suma pe care o primiți zilnic pentru mâncare la școală, un leu puneți-l deoparte. Într-o lună de zile veți avea 20 lei pe care îi puteți folosi într-un moment în care întâmpinați o problemă.

  Dacă 300 lei este suma pe care o aveți de buzunar lunar la facultate, 10% dați-o deoparte. În 12 luni, veți avea 360 lei pe care îi veți putea folosi pentru ceva de care aveți mare nevoie. Sau, în cazul fericit în care părinții aplică aceeași lecție care a declanșat în mine dorința de a economisi, 360 lei se vor face 720 lei și veți avea banii necesari să dați o fugă un weekend la mare.

  Cum economisești bani când ești angajat

  Să economisești, nu înseamnă să te îmbogățești. Dacă vă așteptați la formule minune prin care să vi se înmulțească banii, vă spun din capul locului că ele nu există. Însă, există metode prin care poți cheltui banii ”cu cap”, iar pe cele pe care le prezint în acest material le aplic de peste 10 ani și dau roade.

  Sunt conștientă de faptul că salariul minim pe economie net la acestă oră este de 1346 lei. Sunt conștientă și de faptul că unele familii trăiesc dintr-un astfel de salariu câte două, poate chiar trei sau patru persoane. Din păcate, aceasta este realitatea zilelor noastre. Nu ne rămâne decât să căutăm noi surse de venit, locuri de muncă mai bine plătite și să dăm uneori și 200% din ce putem. Ar fi fost ideal să avem un trai ca în Elveția, dar din păcate, suntem aici, în România și totul depinde doar de noi.

  De aceea, pot să vă prezint cum am economisit eu bani pe vremea când eram un angajat cu 1300 lei salariu. De altfel, un model pe care îl aplic și acum, când sunt antreprenor și îl aplicam și atunci când aveam un salariu de 1500, 2600 sau 4500 lei.

  Prima regulă este să alegi banca potrivită

  De-a lungul timpului, am încasat salariile prin diferite bănci din România. De cele mai multe ori, cu fiecare nou angajator, eram nevoită să schimb banca. Iar dacă angajatorul spune că lucrează mai bine cu o anumită bancă, scopul tău este să încasezi salariul și nu te mai gândești la comisioane de retragere, transfer sau plăți.

  Așa se face că, la una dintre bănci ajunsesem să las lunar 15 lei pentru a-mi putea scoate salariul, pentru că nu am citit termenii și condițiile. În timp ce, la o altă bancă, eram taxată cu 5 lei la orice retragere pe care o făceam la un bancomat care nu era al băncii. Aceste costuri suplimentare nu fac decât să afecteze bugetul pe care îl ai disponibil. De aceea, recomand să alegeți cu atenție banca prin care încasați salariul sau alte venituri.

  Anul acesta am luat decizia să închidem toate conturile pe persoană fizică la bănci. Mai ținem deschise doar conturile Orange Money. Cei care ne urmăriți de multă vreme, știți că din toamna anului trecut am început să testăm serviciile financiare digitale Orange Money. Am urmărit atent beneficiile pe care le aveam. După care le-am prezentat printr-o serie video pe canalul de YouTube Noobz.

  Am renunțat la toate conturile bancare pe persoană fizică

  Decizia finală de a renunța la tot pentru Orange Money a fost când am călătorit prin Europa în perioada februarie – martie. Atunci toate tranzacțiile au fost fără cusur. Am făcut plăți cu cardul la POS și online, plăți cu smartphone-ul și transferuri valutare cu comision 0 pentru plata ratelor la casă.

  Am fost în Serbia, Croația, Italia, Spania sau Franța și nu am experimentat nici cea mai mică neplăcere. Prin aplicația Orange Money am ținut evidența fiecărui leuț pe care l-am cheltuit. La final acest lucru m-a ajutat să fac balanța. Am reușit să văd dacă ce ne propusesem să cheltuim la plecare s-a potrivit cu ce am socotit la întoarcerea acasă.

  orange money

  Cardul de debit Orange Money are comision 0 pentru retrageri ATM oriunde în lume. Mai mult decât atât, pentru transferul valutar ai, de asemenea, comision 0. Și unde mai pui că beneficiezi de curs valutar mult mai bun decât ce găsești la alte bănci. Spre exemplu, pentru rata la casă în euro din luna februarie, am avut un curs euro prin Orange Money care m-a ajutat să economisesc 19 lei.

  Banca la care avem creditul pentru casă ne oferea un curs deloc oportun. La cei 19 lei știți că se adaugă și comisionul de operațiune bancară aplicat de banca la care ai creditul. În cazul nostru acesta e când 3, când 5 lei. Cert este că, prin transferul valutar cu comision 0 de la Orange Money poți să economisești.

  Unii vor spune că ce mai sunt 19 lei la o rată de 260 euro. Și astfel, trecem la a 2-a regulă:

  Cum economisești bani – Vezi ce alte beneficii îți oferă banca aleasă

  Orange oferă clienților săi avantajul de a primi 10% înapoi în cont la plata facturilor prin Orange Money, cu limită de până la 40 lei pe lună. În cazul nostru, lunar câștigăm 26 lei. Abonamentele pe care le avem de plată ajung la 260 lei pe lună.

  26 lei cu 19 lei de la transferul valutar cu comision 0, înseamnă 45 lei pe care îi iei, nu-i dai. O sumă pe care o poți folosi în alte scopuri. Dar o să vedeți exact și cum anume când vă prezint modelul de economisire pe care îl folosesc de peste 10 ani.

  Un alt beneficiu financiar pe care îl ai prin Orange Money este prin punctele Thank You. Dacă sunteți clienți Orange, știți deja ce sunt punctele Thank You și cum le puteți folosi. Efectuați tranzacții cu cardul de debit sau din contul digital? Atunci primiți până la 50 de puncte Thank You lunar, însumând maximum de 90 euro/an.

  Acești bani îi puteți folosi la cumpărarea unui telefon nou din magazinul online Orange. Personal, am ajuns la un total de 528,66 puncte Thank You. Am acum 79,29 euro pe care îi pot folosi pentru cumpărături din magazinul online Orange.

  În final, vezi dacă banca ta îți mai oferă și alte reduceri

  De când mi-am făcut cont Orange Money, am beneficiar de 4GB net bonus și reducere la abonamentul Worldclass. Dar și de reducere la Regina Maria și până la 100 lei înapoi în cont la plata facturilor. De asemenea, am primit și 20% reducere pentru Apple Watch și 100 euro reducere pentru iPhone cu abonament nou.

  Nu folosesc produse Apple. Așa că am folosit reducerile pentru un prieten care avea nevoie. Ofertele Orange Money variază în funcție de perioada din an, dar nimănui nu-i strică o reducere atunci când e posibil.

  Iar acum să trecem la modelul de economisire pe care îl folosesc de 10 ani

  Chiar dacă sunt anteprenor, în continuare am o sumă de bani pe care o aloc lunar pentru cheltuieli. E ca și când aș fi angajat și aș avea în continuare de încasat un salariu lunar. Suma respectivă îmi intră lunar în contul Orange Money, iar de acolo o administrez după modelul pe care vi-l prezint în continuare. O să iau o sumă fictivă, pentru că nu este esențial să discutăm despre banii pe care îl cheltuiesc eu. Așadar, luăm suma de 2250 lei. Iar pentru că sunt căsătorită cu Cristi, o să pun încă 2250 lei ai lui.

  Bugetul este fictiv, dar cheltuielile sunt reale, întocmai cele din facturi. Ce pot să vă garantez este că, folosind această schemă de cheltuieli, o să ne dăm seama că nu ai nevoie de 4500 lei pe lună pentru două persoane. Ba mai mult, că poate să îți rămână o sumă frumoasă în economiile lunare.

  Realizez lunar un Excel în care trec toate informațiile necesare. Acest Excel este salvat în Google Drive. Așa, la el are acces și Cristi pentru a putea completa dacă face anumite plăți. Desigur, puteți folosi liniștiți și o agendă, cât timp respectați secțiunile ca în tabelul prezentat de mine.

  Documentul meu are are 15 coloane și se împarte în:

  Cum economisești bani

  Astfel, avem 45 lei economisiți cu Orange Money, plus 170.5 lei rămași după distribuirea bugetelor. În total, rămân 215,5 lei pe care îi economisim din bugetul lunar. La aceștia se adaugă acele puncte Thank You despre care vorbeam mai devreme.

  Categoriile diverse cuprind sume pe care se poate să le cheltuim, se poate să nu le cheltuim. De altfel, sume pe care ni le stabilim fiecare lunar, în funcție de ce ne-am dori să ne cumpărăm, dar de care poate că nu avem neapărat nevoie. Fie că e vorba de o pereche nouă de blugi sau diferite accesorii.

  Așa încât, economiile în final pot fi mai mari, dar niciodată nu trebuie să fie mai mici decât le-am prevăzut când am distribuit bugetul. Desigur, economiile pot fi folosite pentru situații extreme. Însă, o situație extremă nu înseamnă achiziționarea unui smart TV cu o diagonală mai mare, doar pentru că ne place și credem că ne trebuie.

  De la lună la lună, economisind de la 200 la 1000 lei, putem ajunge să strângem anual bugete pe care să le folosim pentru vacanțe, achiziționare de electronice și electrocasnice sau pentru diferite intervenții medicale, dacă situația impune. De asemenea, banii economisiți ne pot ajuta pentru neprevăzut. Cum ar fi în cazul în care angajatorul ne-a dat afară și trebuie să ne căutăm un loc de muncă nou.

  Cum economisești bani – Ține întotdeauna evidența cheltuielilor

  Întotdeauna am ținut evidența cheltuielilor și dacă a intervenit o urgență, am analizat de fiecare dată din ce categorie pot muta banii temporar. Secretul este să vă concentrați, deși va fi greu la început, să stabiliți modelul personalizat de administrare a banilor.

  Spre exemplu, noi alocăm 1200 lei pentru mâncare. Însă, aplicația Orange Money ne ajută să ținem evidența dacă am cheltuit mai mult sau mai puțin și să redistribuim ce a rămas sau să suplimentăm dacă este cazul. Iar dacă am suplimentat, vom ști luna următoare că trebuie regândit bugetul pentru mâncare.

  Imaginați-vă că bugetul familiei este bugetul unei afaceri pe care o administrați.

  Știu că multor persoane le este greu să țină evidența banilor în acest fel. Însă, cu puțin exercițiu fiecare poate reuși. O evidență a cheltuielilor și economiilor vă poate motiva să luați anumite decizii. Vă poate mobiliza să căutați un job mai bine plătit. Vă poate ajuta să renunțați să achiziționați produse de care nu aveți neapărat nevoie. Cum de altfel, evidența banilor vă poate oferi o imagine de ansamblu. Astfel, veți ști dacă de Black Friday veți avea suficiente economii să schimbați smartphone-ul sau mașina de spălat.

  Administrarea banilor așa cum v-am prezentat în acest material se aplică pentru persoanele care gătesc acasă. Dar și pentru cei care renunță la ieșirile în oraș, la mâncarea livrată acasă și care nu fac investiții neprevăzute pe fond emoțional și sunt chibzuiți.

  Cine nu poate economisi niciodată

  Un stil de viață bazat pe ieșiri în oraș, mâncare livrată acasă, cumpărat haine compulsiv de pe internet, mers doar cu taxi-ul sau Uber, consumat resurse în exces sau irosit resurse, nu îți permite să economisești bani nici în criză, nici în afara crizei.

  Desigur, nu încurajez nici să renunțați la ce vă face să vă simțiți bine. Dacă un ceas nou vă oferă o stare de bine, cumpărați-l. Însă, întorceți-vă la documentul Excel și vedeți din ce categorie luați bani, unde îi mutați și cum va arăta Excel-ul pentru luna următoare.

  O dată la câteva luni, sunt permise ”excese financiare”

  Dar având o evidență clară a cheltuielilor lunare, veți ști când nu este riscant pentru bugetul familiei să faceți acele excese. Poți economisi sute de lei lunar, când suntem sau nu în criză. Totul ține de cum administrezi banii!

  Cu toții trecem printr-o perioadă grea și sunt sigură că o să ieșim din ea cu bine. Însă, acum, mai mult ca niciodată, este un prilej numai bun să învățăm să administrăm resursele pe care le avem. Să renunțăm la servicii care nu se potrivesc stilului nostru de viață și să optăm pentru noi servicii mai bune. Să ne împărțim banii pe categorii și să avem o imagine de ansamblu despre parcursul lor. Să cheltuim, dar să punem întotdeauna ceva deoparte.

  Sper că v-a fost utilă experiența mea. Dar și că veți folosi schema de cheltuieli care la mine dă roade de peste 10 ani. Dacă aveți întrebări și credeți că vă pot ajuta, nu ezitați să îmi scrieți. La un moment dat, fiecare am trecut prin momente mai grele. Sunt sigură că putem învăța unii de la alții. Nu sunt consultant financiar, nu sunt economist. Sunt un simplu om care s-a ghidat de-a lungul vieții după vorba părinților ”cum ții de ei, așa îi ai.”

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here