More

  Tracking digital a Covid-19 ca soluție pentru ridicarea carantinei

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Tracking digital a Covid-19 ca soluție pentru ridicarea carantinei. Așa crede Comisia Europeană că vom putea să diminuăm din impactul pandemiei. Comisia Europeană a elaborat un plan de coordonare pentru ridicărea restricțiilor regionale impuse.

  Planul include un rol pentru instrumentele digitale. Executivul UE îl numește „un sistem robust de raportare și urmărire a contactelor.” Cu toate acestea, a reiterat că aceste instrumente trebuie „să respecte pe deplin confidențialitatea datelor”.

  Săptămâna trecută, CE a făcut un apel similar pentru o abordare comună a datelor și aplicațiilor pentru combaterea coronavirus. A subliniat însă necesitatea luării de măsuri tehnice pentru a se asigura că drepturile și libertățile cetățenilor sunt respectate.

  „Planificarea responsabilă pe teren, echilibrând în mod înțelept interesele protecției sănătății publice cu cele ale funcționării societăților noastre, solicită o bază solidă. Acesta este motivul pentru care Comisia a întocmit un catalog de linii directoare, criterii și măsuri care oferă o bază pentru o acțiune atentă.”, declară Ursula von der Leyen.

  „Forța Europei stă în echilibrul social și economic. Împreună învățăm unii de la alții și ajutăm Uniunea Europeană să iasă din această criză.”, a adăugat aceasta.

  Tracking digital a Covid-19 ca soluție pentru ridicarea carantinei: Colectarea și distribuirea datelor

  Colectarea și distribuirea datelor anonimizate de către autoritățile de sănătate publică este un alt punct cheie a planului de ridicare a restricțiilor.

  Datele „anonimizate și agregate” din surse comerciale sunt considerate un potențial ajutor în eforturile de modelare și previziune pandemică.

  „Operatorii de rețele sociale și de rețea mobilă pot oferi o mulțime de date privind mobilitatea. Ca de altfel și interacțiunile sociale sau rapoarte voluntare ale cazurilor de boală ușoară (de exemplu, prin supraveghere participativă). La care se adaugă și / sau semnale indirecte precoce de răspândire a bolii (de exemplu, căutări / postări privind simptome neobișnuite)”.

  „Aceste date, dacă sunt combinate și utilizate în format agregat anonimizat, în conformitate cu normele UE privind protecția datelor și confidențialitatea, ar putea contribui la îmbunătățirea calității modelării și a previziunilor pandemiei la nivelul UE.”

  Comisia Europeană vorbește despre tracking digital a Covid-19

  Comisia s-a bazat pe operatorii de telefonie. Aceștia trebuie să predea metadatele pentru planul de combatere a coronavirusului. Comisia a contactat săptămâna trecută 19 operatori de telefonie mobilă pentru a-și oficializa cererea, spune Euractiv. Obiectivul este ca sistemul de schimb de date să fie operat „cât mai curând posibil”. Speranța este că vor fi acoperite toate statele membre ale UE.

  Alte măsuri incluse în foaia de parcurs sunt:

  Nevoia ca statele să-și extindă capacitatea de testare a coronavirusului și să armonizeze metodologiile de testare. Comisia a emis linii directoare pentru a sprijini dezvoltarea „testării sigure și fiabile”.

  Pașii pentru a sprijini redeschiderea frontierelor interne și externe ale UE reprezintă un alt domeniu de interes. Executivul a solicitat o ridicare treptată a restricțiilor.

  „Aplicațiile mobile care avertizează cetățenii cu privire la un risc crescut pe urma contactului cu o persoană testată pozitiv pentru COVID-19 sunt deosebit de relevante în faza de ridicare a măsurilor de izolare. Riscul de infecție crește pe măsură ce tot mai multe persoane intră în contact.

  Așa cum au experimentat și alte țări care se ocupă de pandemia COVID-19, aceste aplicații pot ajuta la întreruperea lanțurilor de infecție. Dar și la reducerea riscului de transmitere ulterioară a virusului. Astfel, acesta ar trebui să fie un element important în strategiile puse în aplicare de statele membre, care să completeze alte măsuri. Cum ar fi, capacitățile sporite de testare.” anunță Comisia.

  Confidențialitatea datelor este esențială

  „Utilizarea unor astfel de aplicații mobile ar trebui să fie voluntară pentru persoane fizice, pe baza consimțământului utilizatorilor și respectând pe deplin normele europene privind protecția vieții private și a datelor cu caracter personal.

  Atunci când sunt folosite aplicații de urmărire, utilizatorii ar trebui să dețină controlul datelor lor. Autoritățile naționale de sănătate ar trebui să fie implicate în proiectarea sistemului. Urmărirea dispozitivelor mobile ar trebui permisă numai pe bază de anonimat și agregată, fără urmărirea cetățenilor, iar numele persoanelor eventual infectate nu ar trebui să fie dezvăluite altor utilizatori.

  Aplicațiile de urmărire și avertizare mobilă ar trebui să fie supuse unor cerințe de transparență, să fie dezactivate de îndată ce criza COVID-19 s-a încheiat și toate datele rămase să fie șterse.” anunță Comisia.

  „Încrederea în aceste aplicații și respectarea lor privind confidențialitatea și protecția datelor sunt esențiale pentru succesul și eficacitatea acestora”, adaugă Comisia Europeană. La începutul acestei săptămâni, Apple și Google au anunțat o colaborare pentru o tehnologie ce are la bază un sistem de tracking dedicat COVID-19.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.