More

  1500 de tablete pentru elevii fără posibilități financiare

  1500 de tablete pentru elevii fără posibilități financiare oferite de Fundația Orange. Tabletele utilizate sunt oferite în cadrul programului Digitaliada, elevilor cu situații dificile. Elevii fac parte din cele 50 de școli în care se desfășoară programul. Decizia vine în contextul în care participarea elevilor la cursurile online a devenit obligatorie. Conform ordinului emis de Ministerul Educației și Cercetării în data de 21 aprilie 2020.

  Astfel, începând de luni, 4 mai, și până la sfârșitul anului școlar 2019-2020, începe programul. Tabletele vor fi oferite în custodie elevilor ai căror părinți nu au posibilități. Cu ajutorul tabletelor, elevii vor participa la cursuri online și vor accesa resursele și instrumentele digitale. Acestea sunt puse la dispoziție în cadrul programului Digitaliada. Astfel, riscul de abandon școlar să fie redus cât de mult posibil. De asemenea, diferențele de nivel educațional pentru copiii cu o situație financiară mai dificilă sa fie reduse la minim.

  Fundația Orange a adaptat desfășurarea programului Digitaliada la noile condiții de învățare la distanță. Asta în contextul în care întregul proces educațional se transformă. De la suspendarea cursurilor, au fost susținute 15 webinarii pentru peste 300 de profesori de diferite discipline, din 10 județe. Aceștia au fost dornici să învețe să folosească resursele și platforma Digitaliada Învățare și Testare online. În plus, de săptămâna viitoare, cele 50 de școli participante din mediul rural, din 30 de județe, vor oferi elevilor în custodie tabletele pe care le foloseau în școală. În acest fel, indiferent de posibilitățile materiale ale părinților, toți elevii din școlile participante vor putea lua parte la predarea la distanță cu ajutorul instrumentelor și resurselor din programul Digitaliada.

  1500 de tablete pentru elevii fără posibilități financiare

  Cele 50 de școli au fost dotate cu câte un laborator digital (tablete, laptop, videoproiector) și un set de aplicații digitale educaționale încărcate pe tablete. Profesorii și directorii din aceste școli au beneficiat de traininguri pentru utilizarea resurselor digitale în procesul de predare. Au avut parte de  proiecte didactice, tutoriale, ghiduri de predare. Au primit suport tehnic și asistență la ore astfel încât utilizarea la orele de matematică și TIC a resurselor educaționale digitale furnizate prin proiect să se  desfășoare în condiții optime. Cei 164 de profesori și directori formați în cadrul Digitaliada vor oferi recomandări și asistență elevilor. Aceștia vor ajuta la utilizarea tabletelor primite până la finalul anului școlar 2019-2020.

  Profesorii au făcut o trecere forțată de la clasa tradițională la învățământul online, de cele mai multe ori fără să aibă training-uri specifice de utilizare a resurselor digitale sau de învățământ la distanță. Profesorii Digitaliada s-au mobilizat incredibil, într-un timp foarte scurt. Scopul este să predea cu noi tehnologii și cu noi tehnici pedagogice. Asta pentru a putea menține continuitatea într-un an școlar puternic fracturat. Elevii au răspuns rapid și pozitiv – sunt, până la urmă, nativi digitali. Dar există probleme de echitate de care trebuie să ținem cont. Nu toți au acces la un computer, smartphone sau tabletă. De aceea, împreună cu cele 50 de școli, am hotărât să împrumutăm cele 1500 de tablete familiilor dezavantajate. Astfel nu vrem să se accentueze discrepanțele educaționale dintre copii. Empatia este obligatorie în curricula Digitaliada.”  a spus Amalia Fodor, director Fundația Orange.

  Digitaliada: Învățare și testare online

  Pe perioada suspendării cursurilor, 16.500 de elevi și peste 3.900  de profesori din 645 de școli continuă  procesul educațional în secțiunea Învățare și testare online, lansată în cadrul hub-ului online de resurse educaționale deschise www.digitaliada.ro la sfârșitul anului 2019. La acest moment, în secțiunea Învățare și testare online există deja peste 84 de lecții și 1.000 de exerciții pentru matematică,  200 de probleme de matematică pentru clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a, demonstrate în GeoGebra și peste 600 de teste pentru diverse materii. Acestea vin în completarea celor peste 1.000 de resurse educaționale deschise disponibile gratuit pe platforma națională www.digitaliada.ro, create pentru dezvoltarea și evaluarea competențelor elevilor pentru învățământul gimnazial și primar.

  În plus, Fundația Orange a lansat, împreună cu Asociația Ateliere fără Frontiere,  o campanie internă de strângere de echipamente de la angajații Orange. Echipamentele colectate vor fi recondiționate și trimise în școli din comunități defavorizate, iar profesorii vor participa la webinarii gratuite în care vor învăța să utilizeze resursele și platforma Digitaliada.

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  12,897AbonațiAbonați-vă

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here