More

  Soarta telefonului tău Huawei – O nouă lovitură de la Trump

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Pe 22 mai anul trecut, am publicat primul episod din seria Soarta telefonului tău Huawei. În total, de când Huawei a fost trecută pe lista entităților de către administrația de la Casa Albă, am redactat la Noobz 63 de articole text și am realizat 10 videoclipuri în care v-am ținut la curent cu informații pe care nicăieri în presa și la influencerii din România nu le veți găsi tratate atât de detaliat.

  Da, veți găsi știri, mențiuni și relatări ici-colo. Există chiar și note personale ale autorilor în 2 – 3 articole scrise într-o perioadă de un an de zile. Însă nu veți găsi pe nimeni care să vă expună cronologic de ce trece Huawei prin ce trece la nivel global.

  Mai ales, pe cineva care să vă spună că a preferat să nu pună întrebări incomode celor de la Huawei. Nici chiar după ce a ajuns în China. Pentru că, nu-i așa, e mai bine să prinzi un contract de comunicare cu Huawei la revenirea din Republica Populară Chineză. Decât să aduci 10 – 20 de răspunsuri la întrebările românilor cu privire la ceea ce se întâmplă cu Huawei la nivel global.

  E mai bine să vii din China cu un singur video în care să vorbești despre cum se testează durabilitatea unui telefon Huawei. Decât să aduci în fața opiniei publice un interviu pertinent care să ajute oamenii în luarea deciziilor. E mai bine să faci o campanie de informare susținută de Huawei pe tema 5G. Decât să vorbești cu nume de la sediile centrale Huawei, că tot ai zburat în China. E mai bine să povestești cât de frumoasă a fost experiența ta în orășelul Huawei. Decât să oferi informații cu adevărat relevante cetățenilor.

  De ce au fost jurnaliștii și influencerii în China pe banii Huawei?

  Probabil pentru a merge cu trenurile de mare viteză și să mănânce chinezesc. Cu ce au venit de acolo pentru cetățenii care au așteptări de la ei? Cu nimic! E un an de zile de când se întâmplă lucruri global. E un an de zile de discuții între toate popoarele lumii cu privire la securitatea echipamentelor de rețea Huawei.

  Au fost și în Parlamentul European tot pe banii Huawei. Cu ce au venit de acolo? Cu nimic altceva decât și-a dorit Huawei să ajungă la public. Iar dacă vine cineva să îmi invoce că ”nimeni nu răspunde de la Huawei Technologies la întrebările unui jurnalist român”, după ce a zburat mii de kilometri până în China și înapoi, ăla nu e nici jurnalist, nici influencer. Decideți voi ce e.

  Nu am contestat niciun review de produs, pentru că acestea nu fac obiectul discuției

  Nu am afirmat nicio secundă că trebuie să faci video pentru a fi relevant. Nu am impus niciodată nimănui cum să comunice. Că unii au ales să joace vorbele mele pe degete și să le ducă într-o cu totul altă sferă, asta nu o să mă distragă de la a comunica în continuare cum au evoluat problemele cu Huawei și cum se raportează Huawei România în comunicarea despre asta.

  Nu de alta, dar interesul meu nu este să gâdil orgoliile. Cât despre a lega prietenii, fac asta strict cu oamenii asumați și cu persoanele care sunt pregătite să spună și public ceea ce vorbesc în privat, atunci când situația impune. Dacă trebuie să fac lucruri ”ca să dea bine”, sorry, dar zic pas.

  Cei care mă cunosc cu adevărat, nu se vor simți niciodată lezați de afirmațiile pe care le fac cu privire la breaslă. Asta câtă vreme au respectat etica și deontologia la rândul lor. Pentru că, vor sau nu bloggerii și vloggerii să pună egal între ei și jurnaliști, o instanță de judecată îi va supune legii potrivit Codului de Etică și Deontologie al Presei.

  Am deranjat printr-o postare pe Facebook de zilele trecute parte dintre colegii din breaslă că am afirmat faptul că:

  ”Din păcate, nicio publicație și niciun influencer din România nu a tratat cu seriozitate scandalul comercial dintre Huawei și SUA, iar lipsa serviciilor Google de pe telefoane este justificată de unii doar ca o nedreptate adusă de Trump.”

  Au existat voci care au luat personal afirmația mea, voci care au răstălmăcit ceea ce am afirmat și mi-au pus cuvinte în gură și persoane care au citit, au băgat la cap și au înțeles exact mesajul meu. Pe această cale, țin să le transmit celor care se simt cu musca pe căciulă câtuși de puțin, că cine se scuză se acuză.

  Nu am nominalizat jurnaliștii care au preferat să se vândă în detrimentul adevărului. Pentru că publicul e deștept și poate să vadă singur. Cum nu o să arăt vreodată cu degetul colegi din breaslă. Fie ei jurnaliști, bloggeri, vloggeri care aleg să ia bani de la branduri și să fie părtinitori. Chiar dacă asta înseamnă să nu apere interesul public. Fiecare știe cât de ușor ar trebui să i se îndoaie coloana vertebrală în bătaia vântului. În final audiența este cea care va avea întotdeauna ultimul cuvânt.

  Soarta telefonului tău Huawei – În schimb, o să constat întotdeauna fapte și le voi expune public

  Pentru că asta îmi permite deontologia presei să fac. Spre exemplu, am voie să spun că un influencer pentru copii, care nu a folosit niciodată un smartphone Huawei, induce în eroare publicul cu o promovare care nu prezintă toate datele despre respectivul produs. Cum pot să spun că însăși comunitatea sa contestă asocierea lui cu produsele Huawei, pentru că acesta este cunoscut ca utilizator împătimit al produselor Apple.

  Mai pot să spun și că o cântăreață promovează produse Huawei pe toate canalele, fără să se informeze și să informeze comunitatea corect și complet cu privire la respectivele produse. Fără să le spună celor care o urmăresc că aplicațiile social media, precum Instagram, Facebook, WhatsApp, se instalează printr-un Apk numit More Apps, care atunci când cauți o aplicație, îți sugerează alternative la aplicațiile de care tu ai nevoie. Asta nu înseamnă că poți instala servicii Google pe telefoanele nou lansate de Huawei. Faptul că nu se discută această nuanță, nu face decât să inducă publicul în eroare.

  Ea spune că acel More Apps te ajută să îți instalezi orice aplicație vrei pe telefon

  Însă nu spune și riscurile care ar putea să vină la pachet cu ele. Pentru că nu degeaba Apple și Google investesc zeci și sute de milioane de euro pentru a dezvolta magazine de aplicații sigure, pentru a angaja persoane care să caute vulnerabilități și pentru a veni cu update-uri de securitate în timp util.

  Apoi, mai avem și alte vedete TV care promovează instalarea aplicațiilor Google prin terțe surse, ocolind soluția oficială. De asemenea, nici aceștia nu vorbesc despre riscuri. Am mai semnalat aceste nereguli pe Noobz. Nu a venit nimeni cu o reacție, pentru că așa suntem noi, după părerea unora: ”mici, irelevanți și nu ne bagă nimeni în seamă” sau ”vrem să părem artificial cei mai buni”.

  Pentru persoanele care ne pun etichete, nu am decât un răspuns:

  Ce-ar fi să vă asumați și public ceea ce ne spuneți între 4 ochi? Nu avem nevoie să ne valideze decât publicul, pentru că la urma urmei se pare că fiecare își vede interesul, nu?

  Ceea ce spun la un an de zile de la primul video din seria Soarta telefonului tău Huawei știu că o să deranjeze mult pe foarte multă lume. Știu că unii vor lua personal ceea ce transmit. Asta fără să fi fost o secundă vizați. Însă, eu sunt responsabilă doar de ceea ce spun, nu și de ceea ce interpretează lumea. Cum și Donald Trump este responsabil doar de ceea ce semnează, nu și de ceea ce interpretează lumea.

  Dacă acuzațiile lui sunt nefondate și Huawei chiar nu a greșit cu nimic, clar instanța va decide. Nu există dubii că legea nu va fi aplicată. Iar asta cu ”nu avem dovezi de la Trump”, când ele există și sunt citate de agenția Reuters în nenumărate rânduri, cu note de transport, care reflectă încălcarea unui embargo prin care vânzarea de tehnologie americană este interzisă către Iran, este doar un refuz de a accepta dovezile ca fiind viabile.

  Soarta telefonului tău Huawei – De asemenea, nu avem de unde ști câte dosare sunt secretizate

  Câte acuzații fac obiectul unui secret de stat care poate va fi desecretizat peste 30 de ani? Dacă un dosar secretizat nu ajunge public, nu înseamnă că nu are dovezile necesare și nu va fi prezentat instanțelor de judecată. În plus, cum facem că multe alte state ale lumii au refuzat să mai facă afaceri cu Huawei? De altfel, din considerente despre care am tot vorbit de un an încoace. Să insinuăm că e un complot, că Donald Trump e nebunul care a distrus colosul de tehnologie chinez, e deja un pic fantastic, fără dovezi.

  Momentan, președintele uneia dintre cele două puteri dominante ale lumii a decis. Iar asta are repercusiuni asupra tuturor statelor lumii. Abia acest subiect trebuie să îl dezbatem și să vedem cum ne situăm raportat la ce se întâmplă. Nedreptatea aplicată în cazul Huawei de către SUA, să o dovedească Huawei în instanță.

  Momentan, avem multe declarații care se contrazic, de la multe voci din interiorul Huawei. Iar aici, deși unii colegi din breaslă s-au supărat pe mine că am făcut azi și zilele trecute niște afirmații, sunt perfect de acord cu mine și mi-au confirmat-o de multe ori între 4 ochi, unii chiar și în scris.

  Iar acum să vorbim cronologic despre ceea ce s-a mai întâmplat cu Huawei și SUA în ultimele 7 luni, de la ultimul video pe tema asta. În 16 octombrie 2019 începeam discursul cu aceeași concluzie cu care încep acest video la 7 luni distanță. Tot despre jurnaliști, influenceri și obligația noastră morală vorbeam.

  Soarta telefonului tău Huawei – Dar și despre acuzațiile aduse de SUA în cazul Huawei

  De altfel, acuzații care încep să fie susținute ici-colo cu dovezi. Dacă sunt suficiente sau nu, aici e discutabil. Însă, s-au mai mișcat lucruri, s-au mai luat decizii și trebuie să știm asta.

  Din octombrie 2019 până luna aceasta, presa internațională a tratat subiecte despre Huawei și SUA în trei contexte:

  – lipsa serviciilor Google de pe dispozitivele de tehnologie mobilă;

  – dezvoltarea rețelei 5G;

  – încălcarea embargoului dintre China și SUA cu privire la exportul de tehnologie către Iran de către Huawei.

  Soarta telefonului tău Huawei – Lipsa serviciilor Google de pe telefoanele Huawei

  În ceea ce privește serviciile Google și ocolul pe care Huawei l-a promovat ca fiind viabil prin brand ambasadori, a fost tratat de presă, bloggeri și vloggeri din două perspective. Unii au prezentat cum să îți instalezi o mașină virtuală pe telefon. Desigur, cu riscurile aferente pe care trebuie să ți le asumi. Și chiar tutorialele le-au fost folosite de Huawei România în campania cu brand ambasadorii.

  În vreme ce, alții au vorbit despre faptul că e riscant să folosești soluții precum respectivele mașinării virtuale, altele decât cele oficiale și și-au îndemnat comunitățile să nu se supună riscurilor. Mai mult decât atât, ei însuși au afirmat că deși aveau în plan să cumpere noul flagship P40 de la Huawei, s-au răzgândit pentru că incomplet fără servicii Google.

  Mergând înapoi în timp, în lunile noiembrie, respectiv decembrie 2019, Huawei prin Ren Zengfei afirma la acea vreme că ”nici dacă își retrage Trump acuzațiile și își cere scuze, nu mai vrea să facă afaceri în america și nu mai vrea serviciile Google pe telefoanele sale.” În schimb, nu și asta s-a arătat prin campaniile de comunicare ale Huawei prin intermediul brand ambasadorilor declarați, a jurnaliștilor și a influencerilor care spun că ”nu e de datoria noastră să educăm publicul.”

  Legat de relația contractuală între Huawei și Google, în ultimele luni nu s-a schimbat nimic

  Au fost declarații ale Google care contestă sursele neoficiale de instalare a aplicațiilor. Au fost campanii de promovare ale noilor telefoane de la Huawei cu App Gallery până acum 2 luni. Iar de 2 luni sunt campaniile cu App Gallery la pachet cu More Apps. Acel Apk despre care nimeni dintre brand ambasadorii Huawei nu vorbește detaliat cum funcționează și dacă poate prezenta riscuri de utilizare. Și dacă da, la ce nivel.

  Nu trebuie să numesc eu persoanele publice. Fie ele jurnaliști, bloggeri, vloggeri sau vedete care au promovat telefoane pe care ei înșiși nu le folosesc, pentru că sigur îi puteți repera. Mai ales dacă îi urmăriți de ceva vreme. M-am așteptat să existe mai multe voci care să semnaleze nereguli cu acești comunicatori.

  Însă, singurul care a făcut asta a fost Vali Petcu, alias Zoso

  Iar comunitatea lui e prezentă în cea mai mare parte pe blog și nu penetrează câtuși de puțin platformele video sau Instagramul, în contrapondere cu partea cealaltă. Mariciu mai are curaj să semnaleze nereguli cu anumiți comunicatori din online-ul românesc. Însă nu e de ajuns. Ponderea celor care tac este prea mare. Totuși, asta nu trebuie să se transforme într-o normalitate pentru opinia publică. În rest, să nu deranjăm colegii de breaslă, să nu deranjăm brandurile, să nu deranjăm agențiile.

  Aș vrea să vă spun ceva nou despre serviciile Google pe telefoanele Huawei. Însă, soarta telefonului tău Huawei e la fel ca acum un an de zile. Cei care mai vor telefoanele Huawei cu servicii Google trebuie să își cumpere dintre modele din seria P30. Chiar recent Huawei a anunțat că mai lansează o iterație la modelele de anul trecut. În rest, fiecare trebuie să aleagă dacă trece la App Gallery și se riscă cu More Apps sau mașinării virtuale.

  Personal, nu recomand decât surse oficiale de instalare a aplicațiilor. În rest, ce nu își asumă producătorul, ce nu își asumă dezvoltatorii de magazine virtuale, nu recomand! Cu securitatea cibernetică nu te joci. În fața vulnerabilităților ești doar tu ca utilizator. Până când îți face dreptate producătorul. Așa că, ia-ți tu măsurile de precauție din timp. Apără-te singur. Nu aștepta asta de la ceilalți.

  Al doilea context am spus că este dezvoltarea tehnologiei 5G în America și în restul lumii

  Noutățile legate de America nu sunt chiar noutăți. Statele Unite se mențin pe poziții și nu mai vrea echipamente de tehnologie de la Huawei în rețelele de telefonie. În timp ce, în restul lumii, au existat diferite poziții ale statelor vis-a-vis de adoptarea tehnologiilor Huawei în rețelele 5G.

  Spre exemplu, Spark New Zealand păstrează Huawei pe lista furnizorilor principali. Marea Britanie spune că va păstra tehnologia Huawei în rețeaua 5G. Însă că nu o vom vedea în core-ul rețelei, ci doar la periferie, în procent de 35%.

  Deși, Boris Johnson a decis acest lucru în ianuarie, în martie, comitetul de apărare din parlamentul britanic a declanșat investigația cu privire la rețeua de telefonie mobilă 5G a țării, manifestând îngrijorări cu privire la rolul companiei Huawei. Și secretarul de externe Dominic Raab a afirmat că ”Huawei este unul dintre vendorii cu cel mai mare risc”. Însă cu toate astea are încredere că vom avea un regim corect pentru administrarea situației.

  Asta pentru că, susține Marea Britanie,

  Excluderea Huawei definitiv va întârzia dezvoltarea 5G și va mări costurile pentru consumatori

  În acest timp, Vodafone din Marea Britanie a anunțat că va înlătura Huawei din core-ul rețelei. Telenor din Norvegia spune că va folosi echipamente 5G în rețea, însă nu precizează ce procent va fi. Franța s-a arătat indecisă în adoptarea echipamentelor 5G de la Huawei, iar China a cerut ca ”Franța să nu discrimineze împotriva Huawei pe rețeaua 5G”. În schimb, în tot acest timp, Huawei are planuri să deschidă o nouă fabrică 5G în Franța.

  Despre asta vorbește chiar Liang Hua de la Huawei care spune că va investi 217 milioane de dolari în prima fază de dezvoltare a fabricii din Franța, care va oferi 500 de locuri de muncă. În contrapondere, Emmanuel Macron lansează avertismente. Asta fără a numi companii, cu privire la încadrarea Chinei în economia Uniunii Europene. În Franța, Orange care este controlat de stat, a ales deja să lucreze cu Ericsson și Nokia în detrimentul Huawei. În timp ce, operatori mai mici așteaptă clarificări de la Paris cu privire la poziția Huawei, pentru a putea să ia decizii.

  În Germania, Italia și chiar România, nu este nimic cert cu privire la dezvoltarea rețelei 5G

  Licitația a fost amânată, iar cel mai probabil abia din toamna acestui an vom mai auzi ceva nou. Pentru moment, operatorii din România nu fac declarații oficiale, însă au rețineri în a comenta orice subiect legat de securitatea echipamentelor Huawei.

  Mulți s-au repezit să afirme că Marea Britanie a sfidat SUA și a acceptat Huawei în rețeaua 5G. Aici nu e vorba despre sfidare, este vorba despre o alegere. Iar Regatul Unit a ales să folosească echipamente Huawei, după cum afirmă: ”la periferia rețelei”. Până la această oră, nicio țară din Uniunea Europeană nu a declarat că va folosi echipamentele Huawei în core-urile rețelei 5G. Core știm ce înseamnă: inimă, centru, nucleu.

  Iar câtă vreme situația dezvoltării rețelelor 5G încă se discută și se dispută, despre asta urmând să vorbim spre finalul anului mai multe, vin atenționări din nou din America. Unii invocă fake news, sub pretextul că trebuie ei să vadă dovezile ca să creadă. Acum, mi-e greu să cred că Secretarul Departamentului de Comerț, Willbur Ross, acuză public fără dovezi.

  Huawei a ”îndemnat companiile să mute producția offshore pentru a evita faptul că am pus Huawei pe listă.”, spune Ross

  ”Oricine mută produsul special pentru a evita sancțiunile …  asta este încălcare a legilor Statelor Unite ale Americii. Așadar, aici avem Huawei care încurajează furnizorii americani să încalce legea.”, adaugă reprezentantul american.

  Din octombrie 2019 până în februarie 2020, s-a așternut o liniște cu privire la scandalul comercial și de securitate dintre Huawei și Statele Unite ale Americii. Între timp, am auzit mai multe despre pandemia de coronavirus care a început din China și mai toată lumea și-a îndreptat atenția către riscurile pentru sănătate ale COVID-19.

  Soarta telefonului tău Huawei – Acuzațiile aduse de SUA pentru Huawei în relația cu Iran

  Însă, din februarie am început să auzim din nou informații de la procutorii americani. În 15 februarie, mai exact, procurorii americani acuzau Huawei că a furat secrete comerciale și a ajutat Iran intre în posesia tehnologiei americane. Deși un embargo interzicea acest lucru. Huawei a fost acuzată de conspirație pentru că ar fi furat secrete comerciale de la șase companii de tehnologie din America și ar fi încălcat o lege folosită pentru a combate crima organizată.

  De exemplu, începând cu anul 2000, Huawei și filiala sa, Futurewei Technologies Inc sunt acuzate de deturnarea codului sursă a sistemului de operare pentru routere de internet, comenzi utilizate pentru a comunica cu routerele și manuale de sistem de operare, de la o companie din California de Nord. Futurewei a fost adăugată în calitate de inculpat în ultima acuzație.

  Apoi, Huawei și-ar fi vândut routerele în Statele Unite ca versiuni cu costuri mai mici ale produselor companiei americane, spune rechizitoriul. Deși compania Huawei nu este identificată, Cisco Systems a dat în judecată Huawei în Texas în 2003 pentru încălcarea drepturilor de autor legate de routerele sale.

  Huawei mai este acuzată că a recrutat angajați de la alte companii

  Depunând eforturi să obțină proprietate intelectuală de la respectivele companii și folosind profesori și instituții de cercetare pentru a obține tehnologiile. Migrarea angajaților de la companie la alta nu e străină nici în România sau altă țări ale lumii. Însă, depinde cu ce secrete comerciale și de proprietate intelectuală pleacă angajații la competiție.

  Desigur, cât timp este un proces în derulare, acuzațiile care i se aduc Huawei trebuie să fie probate. Huawei neagă în continuare acuzațiile care i se aduc, fără însă a face precizări pe marginea acestora.

  Pe 11 februarie, Huawei a mai primit o licență generală temporată de 45 de zile pentru a continua să facă afaceri cu Huawei. Iar asta cu intenția de a menține echipamentele existente și pentru a permite furnizorilor din comunitățile rurale să beneficieze de mai mult timp pentru a veni cu alternative la echipamentele de rețea ale companiei.

  Soarta telefonului tău Huawei – Tot legat de acuzațiile care i se aduc Huawei cu privire la Iran

  Avocații Huawei au informat opinia publică pe 10 februarie că:

  ”Guvernul a fost de acord să treacă cu vederea în continuare comportamentul necorespunzător al băncii HSBC. Alegând să nu pedepsească banca, să nu judece directorii acesteia sau chiar să extindă controlul.”

  Pentru cei care nu știu, banca HSBC a fost de acord să coopereze cu structurile guvernamentate pentru a scoate la iveală încălcările pe care Huawei le-a făcut. Huawei a fost acuzat de Statele Unite că a fraudat și a încălcat sancțiunile împotriva Iranului prin bancă.

  Capetele de acuzare susțin că CFO-ul Huawei și fiica fondatorului companiei, Meng Wanzhou, a conspirat pentru fraudarea HSBC și a altor bănci prin prezentarea greșită a relației Huawei cu Skycom Tech, una dintre companiile suspectate că au operat în Iran.

  Și de data aceasta, Huawei a pledat nevinovată

  Meng, fiica fondatorului Huawei, a fost arestată în Canada pe mandat american în legătură cu acest caz. Aceasta susține că este nevinovată și luptă să nu fie extrădată. La baza acuzațiilor aduse Huawei și CFO-ului companiei stă un raport condus de banca HSBC anul trecut cu privire la legăturile dintre Huawei și Skycom.

  Huawei a promis că va căuta documentele din investigația băncii cu privire la activitatea companiei. Acestea ar ”părea sigure” pentru a contrazice acuzații. Însă a trecut un an de zile și acestea nu au apărut public.

  Dacă anul trecut când vorbeam despre Soarta telefonului tău Huawei nu am văzut o implicare directă a Chinei în cazul fiicei fondatorului Huawei, ei bine pe 20 ianuarie aflăm că Republica Populară Chineză cere imperios Canadei să o elibereze pe Meng cât de curând posibil. De asemenea, ministrul de externe chinez, Geng Shuang, mai afirmă că ”statul canadian ar trebui să își corecteze greșelile”.

  În decembrie 2019, ambasadorul chinez în Danemarca, Mr. Feng Tie a amenințat voalat premierul Insulelor Feroe, Bárður Nielse, că dacă nu semnează un contract 5G cu Huawei, compania va renunța la o înțelegere comercială. Mai exact, acesta a afirmat în 2 rânduri că ”toate ușile vor fi deschise pentru o înțelegere comercială între China și Insulele Feroe.” El a mai precizat și că China nu va intra într-o asemenea înțelegere comercială dacă Huawei nu va primi contractul.

  Soarta telefonului tău Huawei – Alt ambasador chinez ar fi amenințat presa din Suedia

  Motiv pentru care ministrul de externe suedez a intervenit și a precizat clar că ”este o amenințare inacceptabilă”. Mai exact, ambasadorul chinez Gui Congyou a asemănat presa suedeză cu ”un boxior mic care se pune și provoacă un rival mult mai mare.”

  Între Suedia și China par să existe tensiuni încă din 2015 când autorul Gui Minhau a dispărut în Thailanda, după care a trei luni mai târziu la o televiziune din China făcând declarații și cerând ajutorul să ajungă înapoi acasă.

  Tot în februarie 2020, Huawei pierde un proces în Texas în care acuză statul american că ar fi folosit o lege neconstituțională pentru a-i restricționa capacitatea de a face afaceri cu agențiile federale și contractorii acestora. Judecătorii americani au respins contestația Huawei printr-o  decizie de 57 de pagini.

  Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Huawei în continuare invocă ”un fals sentiment de protecție care subminează drepturile constituționale ale Huawei” și spune că va analiza alternativele legale care i-au rămas pentru apărare.

  La începutul acestui an, au apărut informații potrivit cărora guvernul german ar fi primit un dosar care conținea dovezi care incrimina Huawei și punea la îndoială securitatea echipamentelor companiei chineze. În urma unei anchete publicate în Handelsblatt se vorbește despre ”dovezi și acuzații concrete” care ”au prins cu mâța în sac” Huawei. Însă, ministrul de externe german nu comentează cu privire la documentele interne, în vreme ce Huawei acuză că ”articolul repetă acuzații vechi, nefondate, fără să ofere dovezi concrete.”

  CEO-ul Peugeot a declarat la începutul lunii martie că este gata să modifice parteneriatul cu China

  Asta dacă autoritățile americane vor aproba fuziunea cu Fiat Chrysler. Peugeot are un parteneriat cu Huawei, prin intermediul Orange Franța, însă afirmă public faptul că va asculta autoritățile americane și va urma instrucțiunile lor în acest caz. În 2017, Peugeot s-a asociat cu Huawei pentru a dezvolta un sistem de vehicule conectate bazate pe cloud. Acesta a fost implementat pe șase milioane de mașini în Europa și China.

  Pe 10 mai 2020, administrația Trump a început să blocheze furnizorii globali de cipuri să ofere tehnologiile companiei Huawei Technologies, prezentând temeri cu privire la represaliile Chinei  asupra producătorilor americani de cipuri. O nouă regulă a Departamentului de Comerț american extinde autoritatea SUA pentru a solicita licențe pentru vânzări către Huawei de semiconductoare realizate în străinătate cu tehnologie din SUA. Astfel, autoritățile americane încearcă să stopeze exporturile către Huawei.

  ”Această acțiune pune America pe primul plan. Companiile americane pe primul plan și securitatea națională pe primul plan.”, declară reprezentantul Departamentului de Comerț la începutul lunii mai. Rugată să comenteze pe marginea acestui subiect, Huawei a preferat să păstreze tăcerea.

  Decizia SUA vine imediat după ce Global Times din China a comunicat faptul că Beijing este gata să treacă companiile americane pe o ”listă de entități care nu sunt de încredere”, ca parte a contramăsurilor aduse la noile limitări pe care SUA le are pentru Huawei.

  Noile reguli impuse de Departamentul de Comerț a început să își facă efectul de pe 15 mai

  Dar cu o perioadă de grație de 120 de zile. Țintă este inclusiv producătorul de semiconductori taiwanez TSMC, cel mai mare furnizor de procesoare cu care are Huawei contract. Compania anunță în această perioadă că are planuri să construiască o fabrică în SUA.

  În contrapondere, Huawei spune că planurile Statelor Unite cu privire la furnizorii de tehnologie care fac afaceri cu America sunt ”nefericite”. Iar sursele spun că planul, dacă se va finaliza, ar putea să se dovedească o lovitură foarte grea pentru Huawei. ”Este extrem de nefericit că lumea trebuie să meargă pe această rută.”, afirmă CTO-ul Huawei, Paul Scanlan.

  În vreme ce, ministrul de externe Chinez afirmă că SUA trebuie să înceteze ”suprimarea nerezonabilă” a companiilor chinze ca Huawei, iar un ziar chinez spune că guvernul este pregătit să se răzbune împotriva Washington. Este normal să vedem cum China apără drepturile companiilor locale.

  La urma urmei, în acest moment, SUA acuză, Huawei trebuie să se apere. Până nu avem decizii judecătorești în acest sens, cum a fost cu cea din Texas, trebuie să ascultăm ambele părți și să decidem fiecare pentru noi. ”Huawei s-a angajat în „acte înșelătoare și obstructive” pentru a sustrage legea americană.”, spune SUA, iar Huawei pledează nevinovat în acest caz.

  Soarta telefonului tău Huawei – Donald Trump extinde interdicția Huawei până în mai 2021

  Timp în care încep să se aplice restricții și pentru alte companii care vor să facă afaceri și cu America și cu Huawei în același timp.

  Așadar, noutatea noutate în ultimele 7 luni e de fapt decizia SUA de a impune condiții de afaceri companiilor care vor să vândă tehnologii către Huawei și să facă afaceri și în SUA. În rest, în ceea ce privește acuzațiile cu privire la securitatea echipamentelor Huawei, implicațiile Huawei cu Iranul, arestarea lui Meng, dezvoltarea rețelei 5G și lipsa serviciilor Google pe telefon sunt noutăți destul de puține.

  Am ținut să notez în update-ul la un an de zile pentru Soarta telefonului tău Huawei și faptul că pe comunicare cu privire la contextul global Huawei nu s-a schimbat mare lucru. Sper de aici încolo să vedem ceva mai multă implicare și să aibă loc mult mai multe dezbateri pe tema modului în care cetățeanul final ar putea fi afectat.

  Huawei România a decis să închidă în nas ușa echipei Noobz. Motiv pentru care noi putem vorbi doar pe marginea subiectelor globale și locale. Dar nu vom avea insight-uri prea curând. Cine pierde din toată schema? Noi nu, Huawei, da. Cam asta am avut de zis, vă aștept în comentarii cu reacții, bune, rele, cum vreți voi. Nu trebuie să fiți de acord cu mine! Pur și simplu să plecați un pic mai informați în urma vizionării materialelor Noobz.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.