More

  Huawei nu mai poate ascunde dovezile care o incriminează

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Huawei nu mai poate ascunde dovezile care o incriminează în scandalul comercial cu SUA. O serie de noi documente sugerează că Huawei a încălcat sancțiunile asupra Iranului. Se pare că, Huawei a livrat echipamente americane de la HP și Microsoft.

  Huawei Technologies din China a negat ani la rând încălcarea sancțiunilor comerciale americane asupra Iranului. Însă, înregistrările interne ale companiei din 2010 arată că Huawei a fost implicat direct. Implicarea constă în trimiterea de echipamente informatice americane celui mai mare operator de telefonie mobilă din Iran.

  Urmărește: Soarta telefonului tău Huawei

  Două liste de colisaj (conținutul unui transport) ale Huawei, din decembrie 2010, includeau echipamente computerizate realizate de Hewlett-Packard Co. Acestea erau destinate transportatorului iranian. Asta arată documentele interne Huawei revizuite de Reuters la începutul acestei luni. Un alt document Huawei, datat două luni mai târziu, notează: „În prezent, echipamentul este livrat către Teheran și așteaptă verificarea vamală”.

  Listele de colisaj și alte documente interne furnizează cele mai puternice dovezi documentate până în prezent asupra implicarii Huawei în presupuse încălcări ale sancțiunilor comerciale.

  Statele Unite încearcă să își convingă aliații să evite utilizarea echipamentelor Huawei. În special când vine vorba despre sistemele lor de telecomunicații 5G.

  Separat, autoritățile americane se luptă cu Huawei pe un front legal

  Documentele recent obținute fac referire la un proiect de telecomunicații în Iran de mai multe milioane de dolari. Acest proiect este menționat într-un dosar penal în curs de desfășurare pe care Washington l-a deschis împotriva companiei chineze și a directorului său financiar, Meng Wanzhou. Fiica fondatorului Huawei, Meng luptă împotriva extrădarii din Canada în Statele Unite. Huawei și Meng au respins acuzațiile de fraudă bancară și altele.

  Documentele oferă noi detalii despre rolul Huawei în furnizarea a numeroase servere, switch-uri și alte echipamente HP unui operator de telecomunicații iranian. Este menționată și furnizarea de software realizat de alte companii americane la acea vreme. Inclusiv Microsoft Corp, Symantec Corp și Novell Inc.

  Acuzațiile SUA

  Un rechizitoriu din SUA susține că Huawei și Meng au participat la o schemă frauduloasă pentru a obține bunuri și tehnologie americană. Toate aceste echipamente și tehnologii fiind interzise pentru afacerea din Iran a Huawei. De asemenea, Huawei este acuzat și pentru că a mutat bani din Iran înșelând băncile occidentale. Rechizitoriul acuză compania Huawei și pe CFO-ul Meng că au folosit în mod secret o „filială neoficială” din Iran, numită Skycom Tech Co Ltd pentru obținerea de mărfuri interzise.

  „Huawei ar putea astfel să încerce să acuze ignoranță cu privire la orice act ilegal săvârșit de Skycom în numele Huawei, inclusiv încălcări ale legilor privind sancțiunile americane.”, afirmă rechizitoriul. Skycom, pe care Huawei a descris-o în dosar ca partener de afaceri local în Iran. Înregistrările din Hong Kong, unde a fost înregistrat Skycom, arată că firma a fost lichidată în iunie 2017.

  Huawei nu mai poate ascunde dovezile – Mai multe companii chineze sunt implicate

  Înregistrările recent obținute și revizuite de Reuters arată că o altă companie chineză, Panda International Information Technology Co a fost implicată. Compania ar fi fost implicată în achiziționarea de hardware și software pentru proiectul iranian. Panda International are legături de lungă durată cu Huawei și este controlată de o companie chineză de stat. Washington Post a obținut anul trecut documente care arătau că Huawei și Panda International au lucrat împreună pentru realizarea rețelei comerciale wireless din Coreea de Nord.

  „Din cauza procedurilor legale în curs nu este potrivit ca Huawei să comenteze în acest moment.”, a spus un purtător de cuvânt al Huawei. „Huawei se angajează să respecte toate legile și reglementările aplicabile în țările și regiunile în care funcționăm, inclusiv toate legile și reglementările privind controlul exporturilor și sancțiunile ONU, SUA și UE.”

  Ministerul de externe al Chinei a spus că: „Statele Unite, fără a prezenta dovezi, a generalizat excesiv conceptul de securitate națională și a abuzat de puterea sa de stat pentru a suprima în mod nejustificat anumite firme chineze”.

  Huawei ar putea avea probleme mari: Liste de colisaj

  Rechizitoriul american citează articole Reuters din 2012 și 2013. Articolele au raportat că Skycom s-a oferit la sfârșitul anului 2010 să vândă echipamente computerizate HP de cel puțin 1,3 milioane de euro către Mobile Telecommunication Co din Iran. Furnizorul de telefonie iraniană este cunoscut sub denumirea de MCI și MCCI.

  Compania-mamă a MCI este Telecommunication Co din Iran. La vremea respectivă, TCI era controlată de un consorțiu al cărui beneficiar majoritar era o companie controlată de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice. Un alt factor interesat a fost Setad, organizație controlată de liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei.

  Rapoartele anterioare ale Reuters s-au bazat pe o listă parțială de prețuri inclusă într-o propunere Huawei și Skycom în octombrie 2010. Lista presupunea extinderea sistemului de facturare a clienților MCI. Huawei a furnizat sistemul de facturare original al MCI, care nu ținea pasul cu baza de clienți în creștere a MCI. Lista de prețuri a fost marcată cu logo-ul Huawei și ștampilată „SKYCOM IRAN OFFICE”.

  La vremea respectivă, Huawei a spus că nu a livrat niciodată bunuri HP în Iran. Un purtător de cuvânt al Huawei a declarat pentru Reuters în 2012 că lista de prețuri a fost un „document de ofertare” transmis de Skycom și că „Huawei nu a furnizat niciodată echipamentul […] și nici nu a făcut-o prin Skycom”.

  Huawei nu mai poate ascunde dovezile – Mai mult de 100 de pagini suplimentare sunt legate de proiect

  Însă, documentele recent obținute arată că Huawei a fost implicat în trimiterea a cel puțin unui echipament american în Iran. Documentele sunt redactate în engleză, chineză și farsi.

  Un document intern a arătat că Huawei a fost profund implicat în proiectul de extindere MCI. Acesta arată că, pe 25 septembrie 2010, MCI a cerut Huawei să înceapă proiectul. „Contractul de echipament a fost semnat.”, precizează documentul, fără a furniza detalii.

  Documentele includ, de asemenea, un „Bill of Quantity Quotation”. O propunere din 2010 care enumera echipamentele necesare proiectului. Aceasta a fost întocmită de Huawei și include echipament HP, precum și software de server realizat atunci de Microsoft, Symantec și Novell.

  Documentele includ două liste de colisaj care au fost datate cu 7 decembrie, respectiv 13 decembrie 2010. Acestea aveau logo-ul Huawei în antet.

  Listele de colisaj, care includ unele echipamente HP interzise, ofereau detalii extinse despre 340 de cutii de transport, precum greutăți și dimensiuni. Destinațiile finale erau marile orașe iraniene Teheran, Shiraz și Mashhad.

  Listele de colisaj includ numeroase servere HP, switch-uri și tablouri de discuri. Însă, includ și software-ul Microsoft Windows Server 2003 și SQL Server 2000.

  Huawei nu mai poate ascunde dovezile: Vânzarea „interzisă”

  Reuters nu a avut acces la alte documente de transport, cum ar fi formularele vamale și de livrare, care să specifice care echipament au ajuns la MCI. Pe de altă parte, un document Huawei ulterior arată că echipamentele pentru proiectul de extindere a telecomunicațiilor au ajuns în Iran. În tot acest timp, MCI nu a comentat cu privire la aceste documente.

  Un purtător de cuvânt al Hewlett Packard Enterprise a declarat: „Condițiile noastre contractuale interziceau vânzarea acestor produse în Iran și au impus ca partenerii noștri să respecte toate legile și reglementările aplicabile în materie de export. Acest lucru rămâne valabil și astăzi.”

  Microsoft nu a răspuns la întrebările legate de legalitatea expedierii software-ului pentru software în Iran. Symantec, acum numit NortonLifeLock Inc, a refuzat să comenteze. Proprietarul actual al software-ului Novell nu a răspuns solicitării de a comenta.

  Se presupune că, Huawei ar fi folosit Panda International

  Înregistrările includ un contract de echipamente semnat între MCI și Panda International. Contractul include echipamente de peste 10 milioane de dolari pentru proiectul sistemului de facturare. Conform contractului, care face referire la o factură din septembrie 2010, MCI urma să facă plata către Panda International, prin intermediul sucursalei China Construction Bank din Shenzhen – locația sediului central al Huawei.

  Panda International este controlată de China Electronics Corp, o companie chineză de stat. Potrivit site-ului Panda International, Panda are o „istorie lungă și profundă cu Huawei”, care a început în 2007.

  Persoane familiarizate cu problema au declarat pentru Reuters că: Huawei a folosit în mod regulat Panda International pentru a livra echipamente către clienții din Iran și Siria. Panda International, China Electronics și China Construction Bank nu au comentat legat de aceste documente.

  În 2014, Departamentul de Comerț al SUA a adăugat Panda International pe „lista de entități”. Vorbim despre o listă de companii cărora le este interzis efectiv să facă afaceri cu firme din SUA. Departamentul a declarat că, Panda International ar fi încercat „să exporte articole către destinații sancționate de Statele Unite”. Documentele revizuite de Reuters arată că, Huawei a fost implicat în contractul de echipamente între Panda International și MCI.

  O scrisoare de la MCI către Huawei cu o dată scrisă de mână, în iulie 2011, a raportat o serie de probleme cu instalarea rafturilor HP și a altor echipamente din Shiraz legate de contractul Panda International. Doi ani mai târziu, o scrisoare comună semnată de oficiali de la Huawei și MCI în octombrie 2013 a confirmat că „problemele și deficiențele din contractul de echipament au fost soluționate de Huawei”.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.