More

  Oppo în România și de ce nu vorbim de brand

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Săptămâna trecută s-a lansat oficial OPPO în România. Nu am vorbit despre asta până astăzi pentru că am fost prinsă cu altele, însă m-am păstrat la curent cu totul, am observat și am zis să vin și cu impresii pentru cei care sunt interesați de subiect.

  Știam că vine OPPO în România încă din ianuarie. Am fost  într-o vizită la Orange, să duc un telefon pe care l-am testat și m-am întâlnit cu Dan Amariei la ieșirea din clădire. Ne-a spus că aduce brandul în țară, că se formează echipa, că vom auzi lucruri în curând. Am mai schimbat câteva impresii despre influencerii de tehnologie din România. Ne-am spus fiecare părerile și ne-am văzut mai departe de activitățile profesionale.

  În februarie, înainte de plecarea în Spania, ne-am întâlnit cu Alina, care între timp preluase comunicarea pentru OPPO. Am stat la un fresh de portocale și un croissant, ne-a spus că în curând se va lansa oficial brandul de tehnologie în România și că își dorește să colaborăm, pentru a vă comunica și vouă, în comunitate, mai multe despre produse.

  I-am pus încă de la acea vreme Alinei ceea ce le spun tuturor celor care vor să colaboreze cu Noobz. Nu putem numai gratuit. Pentru că, lumina costă, echipamentele costă, producția costă, contabilul costă, serverul costă, totul costă. Părea că am fost înțeleși. Acum, nu vă gândiți că ne îmbogățim din colaborările cu branduri.

  De regulă, formula e așa: 20% buget, 80% gratuit

  Adică, 20% să putem să ne acoperim cheltuielile, 80% să avem suficient de mult conținut pentru comunitate. Dacă se poate să primim și produse pe care să le oferim cadou sau la concurs celor care ne urmăresc, e cu atât mai bine. Nu m-am ascuns niciodată de voi și nu o să o fac acum.

  Pentru ca voi să beneficiați gratuit de tot conținutul de pe YouTube Noobz și Noobz.ro, cineva trebuie să ofere suport. Asta nu înseamnă că ne cumpără cineva ceea ce faceam sau spunem. Înseamnă că munca ne este răsplătită. Iar de cele mai multe ori, nu în totalite.

  Da, unii o să spuneți”gata, asta moare că nu i-au dat ăștia bani”, însă aflați că am refuzat destule campanii atunci când n-am rezonat cu ce mi se cerea. Pentru unii banii sunt totul, pentru mine e doar un mijloc prin care să fac mai departe ceea ce îmi place și pentru ce m-am pregătit.

  Nu se știe dacă vreodată am fi luat bani de la OPPO punct

  Mai ales în contextul în care trebuie să și folosesc produsele alea on a daily basis, ca să pot să iau banul și să girez întru totul. Ori, să trec la OPPO nu m-aș fi văzut vreodată. Poate că Ceușan, Grăbenișan și Morodan, pot. Însă, în cazul meu e greu să renunț la un brand care nu m-a dezamăgit ani de zile. Însă, să primim produse de test de la OPPO o dată cu restul colegilor sau după ce le-au primit ei sau să primim produse pentru concurs de la OPPO pentru comunitate, sigur nu refuzam.

  Iar dacă vorbesc acum despre asta, este pentru că OPPO a început cu stângul în ceea ce privește Noobz. Unele lucruri le-am transmis deja reprezentanților companiei și văd ei ce fac cu ele pe viitor. Pe celalalte le spun aici, să înțelegeți că atât timp cât eu și Cristi ne vom ocupa de Noobz, treaba asta cu tehnologia nu va fi doar un business.

  Cred că cei din comunitatea Noobz merită la fel de mult ca toți ceilalți

  din celelalte comunități de tech din România să aibă acces la informații despre produse și servicii de tehnologie în același timp. Nu mi se pare ok să vorbești cu mine în februarie, iar în martie să alegi doar câțiva la care să mergi cu produsele pentru test. Apoi, să vii în iunie la mine să intru în campania de testare Orange Smartphone Tester, doar pentru ca să se pupe cu campania ta de lansare în România.

  Știu, o să fiu blamată pentru ceea ce spun. Însă, dacă deranjează adevărul și deranjează că spun lucrurilor pe nume la mine în comunitate, orice brand e liber să aleagă dacă mai vrea sau nu să comunice comunității Noobz. Nu am condiționat pe nimeni niciodată cu nimic. Comunicăm pe tech din 2013, iar dacă unii sau alții nu ne consideră suficient de buni sau suficient de mari, nu ne interesează. Suntem suficient de buni și suficient de mari pentru comunitatea noastră, iar asta e tot ce contează.

  Vreau să mă simt liberă să vorbesc despre ceea ce mă mulțumește sau mă nemulțumește

  Vreau să prezint transparent oamenilor Noobz cum stau lucrurile. Ei să mă întrebe, iar eu să răspund. Când nu o să mai fac asta, mă las de tot de activitatea pe care o practic. Văd că în online unii se victimizează, alții își scot scheleții din trecut din dulap, să nu vină alții să îi scoată și să îi lovească în imagine.

  Alții se urcă pe val cu subiectele ”la modă„ pe interneți, alții apelează la dramă și își pișă ochii. Se fac alianțe de care e mai mare, care e mai tare și care e mai toxic. Hai, pa! Eu nu m-am născut pentru asta. Cine vrea să mă urmărească, o face pentru că a înțeles cine sunt.

  Cine nu, e liber să dea unfollow, să nu ia în calcul ce spun și să mă numească hater pentru că ”spun chestii”. Am o vârstă, o experiență și nu-mi mai arde de copilării, iar cu diplomația la mine, din păcate, e ca și când n-ar fi. Ce mi-e în gușă, mi-e și-n căpușă, poate de asta și deranjez atât de tare.

  Așa, și am terminat întâlnirea cu Alina

  A rămas că vom fi contactați să primim telefoane la test, să ne facem o idee și să vedem cum am putea să colaborăm în interesul comunității în anul în curs. Am plecat în Spania, am venit din Spania, a venit coviduțul. Ne-am izolat toți la casele noastre, iar până acum două săptămâni nu m-a contactat nimeni de la OPPO pentru nicio testare.

  Eu, bună bazată că ni s-a spus că vor fi trimise produse la test, am așteptat să ne contacteze cineva. Am văzut că deja colegi din breaslă au testat noile telefoane de la OPPO și am zis – Taci, că ni le trimit mai la urmă, că noi oricum nu testăm mai puțin de 3 săptămâni.

  Însă, m-am înșelat. Nu s-a întâmplat ce discutasem, pentru că probabil planul de marketing s-a schimbat. Și de ce spun că OPPO este un nou Huawei în România?

  Ce mi-e Huawei în România, ce mi-e Oppo în România

  Ei bine, pe de o parte pentru că lansarea OPPO în România este aproape 1 la 1 cu lansarea seriei P9 de la Huawei în România. Aceeași Alexandra Răuț a pregătit și campania P9 cu cameră Leica în România. Tot cu Buhnici, tot cu Morodan. Atâta tot că la P9 s-a marșat puteric pe service într-o oră și schimbare de display. La OPPO s-a mers pe încărcarea la 100% în 38 de minute.

  Nu zic că e rău, zic doar că, dacă tot ai venit de la Huawei la OPPO, puteai să încerci ceva nou. Nu știu, poate să spui și un ”salut presa și bloggerii de tehnologie din România și, chiar dacă nu ne sunteți fizic alături, o să ne auzim în curând, să le spuneți celor care vă urmăresc de ce merită produsele OPPO.”

  Sau, nu știu, să vedem un test live ceva cu noul telefon de la OPPO, Reno3 Pro

  Nu să o ascultăm pe Morodan citind la prompter mai rău decât o făceam eu când eram la cursurile școlii de televiziune. Nu de alta, dar dacă e uimire și e pasiune pentru OPPO, să se vadă, să se simtă că ai pus suflet.

  Să se vadă că și crezi ceea ce spui. Să nu mă înțelegeți greșit, încurajez femeile să vorbească despre tehnologie. Sper să fie din ce în ce mai multe pe nișa asta. Însă, sper să o facă și în cunoștință de cauză. Un telefon nu e un ruj sau o ojă.

  Lansarea OPPO în România a fost sub așteptări

  De la prima secundă la ultima am fost dezamăgită. Pentru un producător de smartphone-uri care a fost numărul 1 în China în anumite perioade și pentru un producător care e numărul 5 mondial, nu mă așteptam la o lansare atât de slabă. Ori mi-au crescut mie așteptările mult de tot, ori OPPO chiar nu s-a străduit de tot.

  Eu sper această reacție să nu fie luată ca pe un hate, ci ca pe un feedback sincer și real. Chiar mă așteptam la o colaborare mai bună cu bloggeri și vloggeri români. Nu de alta, dar chiar sunt câteva zeci care muncesc gratuit review-uri de telefoane și de alte produse, pe care clienții le vizionează înainte să dea banii pe ele.

  Sunt și eu printre ei, dar vorbesc în numele tuturor, pentru că aș putea să pariez că nemulțumirea e comună. M-am obișnuit să nu verbalizeze prea mult colegii, însă, nu-i bai, o fac eu și pentru ei.

  Ca să putem să ne continuăm fiecare dintre noi activitatea pe nișa asta de tehnologie, e cazul să nu mai fim tratați așa. Cum așa? Așa cum o fac unele branduri. Așa cum tot semnalez eu de vreo doi ani că nu e în regulă. Cine nu e de acord cu mine, că aleg să comunic așa, trebuia să mă ia în seamă când am verbalizat lucrurile astea și între 4 ochi. Nu e o amenințare, este doar o poziție pe care aleg să o am în numele Noobz.

  Nu suntem aici doar pentru review-uri, după cei cu awareness-ul n-au livrat calitate

  Muncim, suntem pe brânzi zi de zi să realizăm conținut despre sute de produse și servicii de tehnologie. Însă, dacă nu se înțelege că unii fără alții nu putem fi și că nu e ok să neglijezi comunitățile mai mici, doar pentru că planul tău de marketing spune să ai cifre mari de awareness, chiar nu te supăra.

  Nu de puține ori s-a întâmplat să văd cum brandurile aleg să spargă gheața cu 2, 3 influenceri mari, pe bugete la fel de mari. Apoi veneau către cei medii și mici să facă review-uri gratuit.

  De ce? Pentru că, degeaba ai publicitate, dacă omul care cumpără nu are de unde să se informeze despre produs. Nu vă așteptați ca review-urile să fie plătite. În proporție de 90% nu sunt plătite. Foarte rar o să vedeți review-uri pe buget. Asta atât la noi, cât și la alții.

  Însă, de ce nu vedem niciodată campanii de awareness, de informare, de conștientizare și la cei care au comunități mai mici?

  S-a creat acea preconcepție că doar dacă ai cifre mari contezi

  Lasă, că și Colo are cifre mari și uite ce-a făcut. Și, mai știm inclusiv pe nișa de tehnologie cu cifre mari care o dau de gard rău și nu își asumă, iar apoi vin și spun că cei care arată adevărul sunt hateri care spun chestii. Și, la urma urmei, dacă cifrele mari contează, dacă doar cu astea aleg unele branduri să se afișeze, de ce mai vin la noi să facem review-uri?

  De ce ni se propun campanii cum e OST pentru care nu suntem plătiți? De ce ni se propun testări în proporție de 90% care nu sunt plătite? Păi, ori contăm, ori nu contăm? Ori contribuim și noi cu ceva, ori nu?

  De ce spun că OPPO este un nou Huawei în România?

  Pentru că văd același pattern de comunicare. Pentru că văd aceeași rețetă pe care a folosit-o Huawei în comunicare de când a venit în România. Mergem pe awareness, pe cei care zic de bine și se topesc pe lângă produsele noastre și lasă că ajungem și la ăia care chiar muncesc. Nu de alta, dar n-au cifre și noi trebuie să raportăm cifre. Huo, Mădălina, cu hate-ul tău, de nemulțumită toxică ce ești. Ptiu, drace.

  Mi-ar fi plăcut primul video despre OPPO să fie cu impresii despre primele produse pe care am pus mâna de la brand. N-a fost să fie. M-am gândit mult dacă să fac acest video sau să las să treacă, așa cum am lăsat cu multe altele de-a lungul ultimilor 7 ani în tech.

  Și, am ales să nu mai tac. Nu de alta, dar dacă veți vedea că Noobz se stinge și nu mai găsiți content la noi, așa cum v-ați obișnuit, să știți că nu e de la noi. Noi vrem să vă informăm, vrem să vă spunem cât mai multe despre produsele pe care aveți în plan să dați banii, însă alții au alte planuri. Din nou, huo, Mădălina care nu știi să taci.

  Dacă are cineva impresia că am făcut video ăsta că am sărăcit, aflați că slavă Domnului ne câștigăm pâinea și din altele. Asta pentru că nu ne ținem de fel ouăle în același coș. Pur și simplu am și eu principiile mele. Iar Noobz e un brand cu principii. Dacă unii înțeleg, de bine, dacă nu, tot de bine.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.