More

  Ce este și cum funcționează ProLon Fasting Mimicking Diet

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  UPDATE ianuarie 2022! Pentru că am observat că tot mai multe persoane accesează acest articol, mă văd nevoită să aduc o serie de completări. Cei care m-au urmărit în ultimul an și jumătate, știu că am făcut o reconversie profesională, am studiat nutriția, am obținut dreptul de liberă practică în domeniu și mi-am deschis cabinet în București.

  Înțelegând acum, de fapt, cum funcționează organismul uman, am ajuns la concluzia că Prolon nu e un regim alimentar de 5 zile pentru oricine. Înainte de toate, corpul tău trebuie să fie pregătit pentru așa ceva. Să îți duci celulele corpului în agarofagie poate fi un avantaj, dar la fel de bine poate scoate la lumină multe probleme care au stat în stare latentă în corp.

  NU priviți programul Prolon ca pe o cură de slăbire rapidă. Priviți-l ca pe un program de detoxifiere celulară. Da, puteți pierde între 2.5 și 5kg în cele 5 zile, însă e vorba doar de o curățare a intestinelor, o eliminare a toxinelor din corp, scăpare de retenția de apă și alcalinizarea sângelui. Imaginați-vă că până la 5kg este doar un surplus de toxine. Dacă vreți să slăbiți, aveți nevoie de un plan alimentar personalizat pe termen lung. Trebuie să țineți cont de nevoile corpului, de necesarul de CALORII, PROTEINE, LIPIDE, GLUCIDE.

  Programul Prolon este cam același lucru cu Cura Moritz pentru ficat. Nu o urmează oricine și nu oricum. Acestea, dacă nu le urmați sub indicațiile unui nutriționist, vă pot face mai mult rău decât bine.

  Am urmat 2 luni la rândul Prolon, fiind convinsă că e cea mai bună cale să ajung de la 64kg la 57kg. Am ales greșit, motiv pentru care din noiembrie până în decembrie am ajuns înapoi la 64kg.

  A fost o falsă pierdete în greutate, dar a fost o experiență de detoxifiere interesantă. Aș mai repeta sau recomanda așa ceva? Acum, nu. Cu siguranță nu, pe de o parte din cauza costului enorm, nejustificat, pe care l-am plătit la rândul meu și nu a meritat. Pe de alta parte, nu recomand pentru că există mult mai multe programe de detoxifiere mai plăcute de urmat, mai ușoare de urmat și mai prietenoase cu organismul uman.

  Ce spuneam după o lună de Prolon

  ProLon Fasting Mimicking Diet. Când auzi termenul dietă, te gândești că este vorba despre slăbit, înfometare, lipsă de energie, abstinență de la preparate care te fac fericit sau încă o încercare de-a încăpea în costumul ăla nou, cumpărat toamna trecută.

  Când auzi de fasting, te gândești la post negru, cu alte cuvinte un sacrificiu pe care puțini oameni mai sunt dispuși să îl facă, câtă vreme avem la discreție mii de feluri de mâncare, în zeci de aplicații care ne livrează totul la ușă.

  Așa încât, în continuare nu vreau să vă vorbesc despre o dietă în limbaj tradițional. Nu vreau să vă vorbesc nici despre postul negru clasic. Vreau să vă povestesc despre un program de 5 zile care mimează postul negru și care pe mine m-a ajutat să dau un restart organismului.

  L-am descoperit urmărind vlogurile Amaliei Năstase

  Pentru cei care nu știu, Amalia este cunoscută pentru dietele urmate de-a lungul anilor sub supravegherea nutriționiștilor. Până acum, nimic din ce ne-a spus că a încercat nu mi-a atras atenția și nu mi s-a părut că s-ar potrivi stilului meu. Însă, când am văzut povestea ProLon, după prima lună în care ea și soțul ei au urmat programul alimentar, am vrut să aflu mai multe.

  Așa că mi-am petrecut mai bine de două ore citind despre experiențele ProLon și urmărind interviuri ale doctorului Valter Longo pe internet. La final, am fost convinsă că este un program pe care vreau să îl urmez, 5 zile din luna septembrie.

  După 8 luni de dezechilibru am apelat la ProLon Fasting Mimicking Diet

  Veneam după 8 luni de zile în care programul meu alimentar s-a dat peste cap la un asemenea nivel încât orice aș fi făcut nu mai puteam să dau jos din kilogramele acumulate, ci doar să adaug la ele cu fiecare săptămână ce trecea. Eram balonată, sau fluffy, cum îmi place să spun, digestia mi s-a dat foarte mult peste cap și experimentam episoade tot mai dese de constipație. De asemenea, eram foarte nervoasă și obosită, iar în garderoba de toamna trecută începeam treptat să nu mai intru.

  Nu sunt o persoană care să pună foarte mult preț pe aspectul fizic. Nu fac bani din cum arăt, nu am contracte de publicitate pe asta. În schimb, de când mă știu am avut un prag psihologic de care nu trebuie să trec când a venit vorba de kilograme. Ori de câte ori l-am depășit, nu mai eram ok cu nimic din jurul meu. Lucru care s-a întâmplat și înainte să comand ProLon.

  Nu e suficient doar să slăbești

  Apoi, nu m-a interesat niciodată să slăbesc și atât, că astfel poate aș fi urmat tot felul de diete nesănătoase sau aș fi făcut foamea. Ci m-a interesat să slăbesc, dar să nu pierd masă musculară și să nu se lase pielea ca la 60 de ani. Mai ales în contextul în care nu prea fac sport.

  Cel mai mult merg pe jos o oră, două în fiecare seară, dar la forță nu am fost niciodată campioană. Mai mult decât atât, m-a interesat să slăbesc, dar să pot să mă și mențin, nu să revin la obiceiurile nesănătoase care m-au adus în starea de a apela la o dietă specială.

  În 2014 am mai trecut printr-un episod de slăbire

  Am fost la apogeul meu de kilograme, 67 mai precis, acumulate în 5 ani de București. Nu o să vorbesc acum despre programul de slăbire urmat atunci.

  Cert este că, și atunci, ca și acum, am ales un program de slăbire vegetal, care să îmi permită să adopt un stil de viață sănătos după slăbire. După ce am slăbit în 2014, într-o perioadă de 6 luni de zile aproximativ 10 kilograme, am reușit să mă mențin într-o marjă de +_ 4kg până în 2018.

  Din 2018 am început să sar, din nou, de 60kg

  În mai 2019 am urmat o dietă ketogenică timp de 24 de zile, care m-a ajutat să dau jos 4kg, însă în următoarele luni le-am luat la loc. Asta pentru că, nu am reușit să adopt definitiv un stil de viață ketogenic, am mai documentat subiectul și mi-am dat seama că pe termen lung nu e deloc sănătos pentru organism.

  Din iunie 2019 până în septembrie 2020 nu am mai urmat nicio dietă. Am mâncat ce am vrut, când am vrut și pot spune că m-am și refugiat în preparate gustoase ori de câte ori eram stresată. Acest lucru m-a costat 5kg în plus.

  Da, am mai auzit ”ești foarte bine așa”, ”cât să mai slăbești, arăți foarte bine”, ”tu te plângi la 64kg, eu ce să zic la 83 sau peste 100”. Ei bine, dragilor, nu e vorba de kilogramele afișate de cântar, cât e vorba de kilogramele care te fac să te simți bine. Iar 64kg pe mine nu m-au făcut niciodată să mă simt bine. Cel mai bine mă simt la 57kg, dar lucrez să revin acolo.

  Ce a mai însemnat pentru mine ProLon Fasting Mimicking Diet

  Asta pentru că, știți deja, aleg să vorbesc întotdeauna în baza experiențelor personale. Dar, înainte de a intra în detalii, vreau să fac un disclaimer! Am plătit integral programul, acest video nu este o promovare, ci o împărtășire a experienței pe care am avut-o, iar orice decizie veți lua după ce ați vizionat acest material, vă aparține și vă recomand să o discutați cu nutriționistul.

  Am comandat programul Prolon într-o zi de joi, iar livrarea s-a făcut luni până în prânz. Așa încât, am reușit să încep programul de luni. În colet, primești 5 cutii care reprezintă rația alimentară pentru 5 zile de fasting mimicking diet. Alături de ele primești un flacon pentru lichide, instrucțiunile și cartea The Longevity Diet.

  Și, aș avea o mențiune de făcut

  Înainte să începi programul de mimare a postului negru, că în limbaj de lemn asta este programul Prolon, trebuie să îți pregătești organismul în săptămâna precedentă. Mai exact, să încerci să mănânci alimente cât mai ușor de digerat, de preferat bazate pe semințe, legume, fructe și pește. Dacă ești carnivor, poți mânca și carne, dar de preferat de cel mult 3 ori pe săptămână, în cantități moderate.

  După cum spuneam, fiecare zi are o cutie dedicată. În pachet ai și meniul detaliat pe zile, pentru a putea urmări mai atent ce urmează să consumi. Iar sfatul meu pentru tine, cel sau cea care citești acest articol, este să nu tragi concluzii pripite. După cum am spus la început, eu am citit cât am putut de mult înainte să urmez programul, dar tot nu am știut suficient.

  Cartea doctorului Valter Longo m-a ajutat să înțeleg mai bine prin ce trece organismul meu

  Așa cum am spus pe Instagram, am început să citesc cartea cât timp am urmat programul. Mai am câteva zeci de pagini, în special despre studiile realizate de dl. Doctor. Însă, toate pasajele despre ProLon le-am parcurs deja. De precizat este că The Longevity Diet este în engleză, nu este tradusă. Așa încât, trebuie să știi engleză și să îți placă să citești cărți în engleză pentru a o putea parcurge.

  Nu o să fac un conspect al cărții, dar o să extrag o serie de idei care mi-au atras atenția. Corpul uman este asemeni unui avion, după cum spune și Valter Longo. Avionului, dacă îți faci reviziile la timp și îi dai combustibilul de calitate, poate să zboare în siguranță mult mai multe ore decât cele estimate când a fost scos pe poarta fabricii.

  Așa este și cu organismul uman. Trebuie să îi oferi atenția cuvenită pentru a fi cât mai longeviv. Pentru că, ProLon nu este doar despre a da kilograme jos în 5 zile, cum ar crede unii. Este despre a restarta organismul, despre a distruge ce este rău și despre a da viață celulelor noi și sănătoase.

  ProLon Fasting Mimicking Diet se concentrează pe a păstra organismul tânăr

  Nu se concentrează pe tratarea bolilor sau afecțiunilor individuale. Am apreciat în mod deosebit că doctorul care a creat această dietă care mimează postul negru a căutat să înțeleagă înainte de toate ce este îmbătrânirea și ce strategii au cea mai mare șansă să încetinească procesul de îmbătrânire, fără să producă efecte secundare.

  Fac o parantează, ați avut vreodată ocazia să vă calculați vârsta metabolică?

  Noi în vară am testat la Noobz un cântar de la Xiaomi, căruia i-a făcut Cristi review aici pe canal, care mi-a calculat o vârstă metabolică de 36 de ani, deși eu am doar 29 de ani. Asta înseamnă 7 ani peste vârsta mea reală. Poate că la 29 de ani mai simți sau nu 7 ani în plus pe oase, însă imaginați-vă cum îi simți la 60 de ani sau mai mult.

  Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât e mai recomandat să ai o vârstă metabolică mai apropiată de vârsta ta, de preferat chiar mai mică decât vârsta ta. Spre exemplu, Cristi are o vârstă metabolică de 30 de ani, iar vârsta lui reală este de 36 de ani.

  Însă, ceea ce nu știți despre Cristi este că el niciodată, de când se știe, nu a mâncat între mese și nu a mâncat peste prea-plin. Dacă între orele 13 – 14 trebuie să ia prânzul, atunci mănâncă, nu mai mult, nu mai puțin decât porțiile care îl fac să se simtă bine. Dacă a sărit ora prânzului, nu mănâncă până la cină. Iar asta nu pentru că are o dietă pe care o urmează, ci pentru că așa este programat.

  Nu mănâncă gras, nu mănâncă orice și îl atrag alimentele care au suc propriu. Spre exemplu, de multe ori o să-l găsești în bucătărie afirmând ”ce bine miroase”, când ai băgat la cuptor câteva legume cu un somon sau fierbi legume pentru o supă cremă. Și, am închis paranteza, pentru că mai am multe de spus despre ProLon și cartea Dieta Longevității.

  Insist foarte mult pe carte pentru că vă spune ceea ce dieta nu poate transmite

  Deși în carte sunt mult mai multe lucruri pe care veți vrea să le aflați pentru a înțelege mai bine cum funcționează un organism uman, în acest articol eu o să vreau să mă opresc mai mult asupra îmbătrânirii. Nu de alta, dar personal m-am simțit îmbătrânită, mai ales în ultimele luni de zile. După programul ProLon nu am întinerit, dar simt că am început să merg pe calea cea bună pentru mine.

  Îmbătrânirea se referă la schimbările care se întâmplă în timp atât organismelor, cât și obiectelor. Așa încât, dr. Valter Longo a analizat ani la rând în laboratorul lui ceea ce se numește „îmbătrânire programată”. Acest aspect din carte mi-a atras destul de mult atenția, mai ales pentru că în experimente a fost folosită drojdia.

  Ce a făcut, mai exact Longo cu drojdia? A manipulat genetic un grup egoist de microorganisme din drojdia de gătit să investească în autoprotecție și să trăiască cât mai mult posibil și să se dezvolte. Nu o să spun mai mult, o să vă las să descoperiți din carte.

  Atât o să completez, că programarea celulelor este posibilă și la oameni, nu doar la drojdie. Așa a ajuns dr. italian la ceea ce se numește ”longevitate programată” sau ”program de longevitate”. Adică, ceea ce vedem noi astăzi în ProLon sau Dieta Longevității.

  Dr. susține prin studiile desfășurate și analizate că avem capacitatea ca oameni să amânăm îmbătrânirea

  Cu alte cuvinte, să trăim la 70 de ani ca la 50 de ani. Iar asta doar cu ajutorul alimentației potrivite. Desigur, acest program alimentar de 5 zile, sub formă de fasting mimicking diet, are rezultate nemaipomenite și când vine vorba de sănătate. Însă, nu o să intru prea mult în detalii aici, pentru că sunt de părere că ține de competența unui medic sau a unui nutriționist să explice fiecărui pacient în parte, în funcție de tipologia și de afecțiunile sale, cum decurg lucrurile.

  Ca idee, până acum, peste 10.000 de pacienți cu diferite afecțiuni, de la cancer la diabet, la boli cardiovasculare, au urmat programul ProLon sub indicație medicală și nutrițională și au avut rezultate promițătoare. Însă, din nou, mai multe descoperiți dacă citiți cartea.

  ProLon Fasting Mimicking Diet: Pentru a trăi mai mult, ai nevoie de energie

  Pentru a trăi mai mult, spune dr. Longo, oamenii au nevoie de energie cu ajutorul căreia să se autoregleze. Iar aici ne referim la reparații la nivel de ADN, la regenerare celulară. Oamenii care trăiesc mai mult au nevoie să devină mai buni la utilizarea energiei pentru a crește nivelul de protecție împotriva îmbătrânirii și pentru a menține funcțiile normale pentru o perioadă mai lungă de timp.

  Sar de la una la alta, dar în final totul are legătură cu tot. Probabil printre cei care urmăresc acest articol există și persoane care afirmă ”mai bine mor tânăr decât să mănânc așa”. Ei bine, nu sunteți singurii. Iar în completarea acestei idei, să vă spun o povestioară hazlie a lui Longo din carte.

  Un pacient și-a întrebat doctorul ”cum pot să trăiesc mai mult”, iar acesta i-a răspuns ”mănâncă mai puțin, renunță la alcool, nu mai face sex.” În acel moment, pacientul răspunde ”Ești sigur că va funcționa?”. Iar doctorul  răspunde ”Nu știu sigur, dar indiferent cât de mult trăiești, îți va părea o eternitate.” Pentru că nu-i așa, când ținem diete sau avem restricții, ni se pare că nu se mai termină niciodată.

  Mă întorc la cele 5 zile de fasting-mimicking diet cu ProLon

  Vă asigur că sunt o mulțime de informații interesante în carte, care vă ajută să înțelegeți mai bine cum funcționează organismul uman. Însă, ține doar de voi dacă vreți sau nu să descoperiți mai multe. Aveți parte de explicații cu privire la ceea ce înseamnă o dietă optimă pentru minimizarea bolilor și maximizarea unei durate de viață mai mari.

  De asemenea, vi se explică cum ar putea ajuta un astfel de program în combaterea cancerului și a altor boli cronice și afecțiuni, cum de altfel primiți rețete pe zile și săptămâni, dacă nu mai aveți idee ce, și mai ales cât, puteți să mâncați sănătos, să nu vă îngrășați.

  Ideea de bază care mi-a rămas în minte când vine vorba de programul ProLon este că te scapă de celulele bolnave și ajută la crearea de celule stem, adică celule sănătoase.

  ProLon Fasting Mimicking Diet – Studiul pe șoareci cu fasting vs. fasting-mimicking diet

  În carte se vorbește inclusiv despre un studiu realizat pe șoareci bolnavi de cancer. Cum a evoluat sau involuat boala la fiecare dintre cei doi, în funcție de dietele la care au fost supuși.

  Ei bine, șoarecele care a urmat 5 zile de fasting mimicking diet a prezentat îmbunătățiri. Parte dintre celulele afectate au murit, iar alte celule sănătoase au fost create. Astfel, i-a fost prelungită durata de viață. În vreme ce, șoarecele care a făcut fasting, adică post negru, a suferit complicații și i-a fost diminuată durata de viață.

  Și, apropo de asta, tot în carte, doctorul explică de ce nu orice dietă este bună de urmat. De ce dietele de tipul DUKAN sau KETO sau fastingul în general nu sunt de recomandat oricui, și mai ales, nu pe termen lung? Așa că, vă recomand să citiți. Mai ales dacă obișnuiți să încercați varii diete, fără indicații medicale sau ale specialiștilor în nutriție. Înainte să urmați o dietă, discutați cu medicul vostru, cu nutriționistul vostru. În special dacă vă știți cu istoric medical cu probleme.

  Iar acum, chiar încep să vă povestesc cum a fost cu ProLon pentru mine

  Prima zi a fost mai bine decât mă așteptam. În ultimele luni mă obișnuisem să mănânc târziu, dulce, sărat, amestecat, nu conta. Iar când am văzut programul pentru ziua 1, recunosc că am zâmbit un pic crispată.  M-a ajutat faptul că pachetul a venit prin curier pe la ora 11. Așa încât, batonul din nuci cu ceai le-am consumat atunci.

  Apoi, prânzul, adică o supă de roșii cu crackers, l-am luat pe la 3 jumătate. Gustarea dintre prânz și cină am avut-o pe la 5 jumătate spre 6, tot un baton din nuci. Pe la 8 jumătate am luat cina, o supă de legume cu un baton de ciocolată mic.

  Toate porțiile sunt foarte mici, tocmai de aceea i se spune program care imită postul negru. În cele 5 zile tu consumi alimente care însumează între 800 – 1100 kcal. Iar pentru a fi siguri că avem aportul de omega și vitamine, fiecare zi conține o capsulă de multivitamine la prânz și una seara, iar de 2 ori în program câte o capsulă de ulei de alge.

  ”ProLon e un bullshit dacă trebuie să iei vitamine și prafuri”

  Am primit în privat reacții că dieta ProLon e un bullshit dacă trebuie să iei vitamine și ”prafuri”. Ei bine, cum părerile sunt neavizate, o să las specialiștii în nutriție și medicii care au studiat dieta ProLon să vină cu contra-argumente, dacă ele există.

  Personal, consider că programul alimentar este foarte bine echilibrat. În plus, vitamine e recomandat să iei oricum o dată la jumătate de an, mai ales la schimbarea de anotimp, uneori chiar și în sarcină. În condițiile în care vitaminele sunt calculate în cadrul unei diete și nu le iei peste alimentația zilnică neregulată, fără noimă, eu cred că nu trebuie să îți faci griji.

  La finalul primei zile, am simțit pofte, ca orice om normal

  Dar nu am avut senzație de foame. M-am odihnit foarte bine și am simțit nevoia să merg la somn înainte de ora 12:00. Ceea ce înainte nu se întâmpla. Obiceiul cu mersul la somn înainte de ora 12:00 noaptea s-a păstrat în următoarele zile și după încheierea programului. Ora de trezire e acum între 8 – 9 dimineața. Mă trezesc odihnită, fără alarmă și cred cu tărie că are de-a face cu programul ProLon.

  În a 2-a zi s-au schimbat cantitățile. Nu am mai avut gustare, nici desert la cină. Ei bine, în acea zi s-a instalat o stare de nervozitate. Dar nu îmi era nici foame, nici poftă de dulce. Am citit mult, am băut ceaiuri și apă, iar în final am depășit totul fără probleme.

  În prima zi am dat jos 1kg, în a 2-a zi am dat jumătate de kilogram, iar în 3-a zi la fel. A 3-a și a 4-a zi a fost mai lejer, m-am învățat cu dieta, nu am avut deloc senzație de foame și am avut la gustare măsline. Ca să am energie mai multă după-amiază, am schimbat mic-dejunul cu gustarea. Astfel, am avut măsline dimineața, baton din nuci la gustare. Nu mi-a fost greu cu mic-dejunul pentru că eu nu mâncam de obicei dimineața.

  După ziua 4 s-au mai dus 500gr, iar până în ziua 6 deja aveam 3.4 kg date jos. Ultima zi a fost cea mai relaxată din punct de vedere meniu, iar amuzant este că mi-aș fi dorit să continui și ziua 6 și 7 și multă vreme, pentru că mă obișnuisem. Însă, am trecut prin rețetele de la finalul cărții, am văzut cum pot să îmi structurez meniul în perioada de după cele 5 zile de fasting-mimicking  și a fost ok.

  ProLon Fasting Mimicking Diet: Ce este L-Drink și de ce ai nevoie de ea în dietă

  În zilele 2 – 5 am avut în pachete și L-Drink, o băutură pe bază de glicerină pe care o diluam în ceai de hibiscus. Glicerina ajută foarte mult la concentrare și hrănește creierul.

  Rezultatul după 5 zile a fost notabil, zic eu. Nu am dat jos 3.4 kg din masa musculară, ceea ce e nemaipomenit. Talia s-a subțiat, burta s-a aplatizat, iar acum intru într-o pereche de pantaloni care acum 2 luni nu se închideau în talie.

  Starea generală este una foarte bună. Dorm aproximativ 9 – 10 ore pe noapte. La maxim 12 noaptea mă ia rău somnul, uneori chiar și la 10 – 10 jumătate. Am energie, mă concentrez mult mai bine și nu mai am stări de nervozitate ca înainte.

  Voi continua să urmez ProLon Fasting Mimicking Diet în octombrie și noiembrie

  Recomandarea este să urmezi 3 luni la rând pe an, dacă vrei doar să dai jos surplusul și nu ești o persoană supraponderală, cu probleme de sănătate. Dacă ești supraponderal și te știi cu probleme, poți urma câte 5 zile pe lună vreme de 6 luni de zile, sub supravegherea medicului sau nutriționistului.

  În funcție de cum vor evolua lucrurile după lunile octombrie și noiembrie, revin cu impresii. Dacă lucrurile vor sta cum au stat în septembrie, nu pot să spun decât că voi fi foarte mulțumită. Personal, consider că programul ProLon m-a ajutat și în chestiuni ce țin de ginecologie, hernie stomacală și colon iritabil. Însă, cum nu am competențe medicale și nu pot clinic să probez ceea ce spun, o las la nivel de părere personală.

  Deși ar mai fi foarte multe de vorbit despre cartea The Longevity Diet, o să închei aici, cu promisiunea că ne vom mai auzi pe acest subiect pe măsură ce consider că e cazul să vin cu completări. Ne putem auzi pe Instagram la @madalinaganescu sau pe Facebook Mădălina Gănescu.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.