More

  Cum să nu fii victima unei încercări de fraudare pe OLX

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Cum să nu fii victima unei încercări de fraudare pe OLX. Un ghid care te va ajuta să eviți încercările de fraudă de tip phishing. Majoritatea populației a început să lucreze de acasă pe durata pandemiei, iar infractorii cibernetici au profitat de creșterea masivă a cumpărăturilor online. Și cum este puțin probabil ca aceste tendințe să încetinească în viitorul apropiat, recomandat este să fim informați cu privire la pericolele care ne pot viza.

  Cum să nu fii victima unei încercări de fraudare

  Cele mai frecvente tipuri de fraudă online se numesc phishing și spoofing. În articolul de astăzi, aș vrea să ne oprim în special asupra phishing-ului, ce înseamnă, cum se manifestă și, mai ales, cum să te ferești de el.

  Phishingul este procesul de colectare a informațiilor tale personale prin e-mailuri sau site-uri web care pretind că sunt legitime. Aceste informații pot include nume de utilizator, parole sau cardul de credit. De multe ori, e-mailurile te direcționează către un site web unde poți actualiza informațiile tale personale. Aceste site-uri arată adesea „oficiale”. Astfel, infractorii speră că vei fi convins să dezvălui informații valoroase pe care în mod normal nu le-ai dezvălui. De multe ori acest lucru duce la furt de identitate și pierderi financiare.

  Imaginea de ansamblu arată că infractorii cibernetici se îndepărtează de metodele tradiționale de fraudă, cum ar fi de exemplu, contactless, care este în scădere cu 20% din cauza numărului redus de tranzacții față în față din timpul pandemiei, potrivit unui raport UK Finance publicat în septembrie.

  „Infractorii s-au adaptat la această pandemie prin escrocherii care exploatează creșterea numărului de oameni care lucrează de acasă și petrec timp online. Acestea variază de la escrocherii de investiții promovate pe rețelele de socializare și motoarele de căutare până la utilizarea e-mailurilor de phishing și a site-urilor web false pentru a culege datele oamenilor.”, a declarat Katy Worobec, director general al criminalității economice din cadrul UK Finance.

  Cum să nu fii victima unei încercări de fraudare pe OLX

  OLX, cea mai mare platforma de anunțuri la nivel național este și unul dintre cele mai vizitate site-uri din România. OLX recomandă păstrarea vigilenței în fața diverselor atacuri care imită contul platformei, pentru a ademeni utilizatorii și a îi convinge să își lase datele personale și bancare.

  Cel mai recent, ținta tentativelor de fraudă este Livrarea prin OLX. Atacatorii generează un link fals în care le sunt cerute vânzătorilor datele cardului, soldul contului și codul CVV/CVC. Pretextul este acela de a le fi făcută plata pentru produsul tranzacționat. OLX amintește că nu încurajează si nu are un sistem prin care cumpărătorii să poată plăti contravaloarea produsului online.

  Recunoaște semnele încercării unei fraudări online

  În cazul unui atac de tip phishing, infractorii cibernetici vor încerca să te direcționeze către alte site-uri sau link-uri pentru a-ți solicita datele personale. Așa că fii cu ochii în patru după:

  1. LINK-URI FALSE ȘI PAGINI CLONĂ

  De asemenea, un alt semn al unei încercări de fraudă este solicitarea mutării conversației pe WhatsApp. Și motivul este unul simplu. Este anonim. Poți fi blocat oricând. Nu se dau nume și nu există informații personale. Odată mutată conversația pe WhatsApp, OLX nu mai are control și nu te mai poate proteja.

  2. CONVERSAȚII MUTATE ÎN AFARA CHAT-ULUI OLX

  De cele mai multe ori, infractorii cibernetici vor încerca să obțină fie datele tale personale, fie datele tale bancare. Protejează-ți cardurile așa cum ți-ai proteja banii. Singurul moment în care OLX solicită introducerea datelor cardului este cel în care se achiziționează serviciile OLX de publicare sau promovare de anunțuri.

  De asemenea, Prin FAN Courier nu este nevoie de un numar de card sau cod CVV / CVC, suma se va plăti cash sau se va vira direct în IBAN-ul contului bancar al utilizatorului, dupa ce acesta a acceptat comanda primită în secțiunea Livrare prin OLX.

  3. CEREREA DATELOR BANCARE

  Un raport CitizenLab din 2017 arată cât de departe se poate ajunge prin metoda de text phishing. Mesajele conțineau un link către o adresă URL. Dând click pe link s-ar fi produs virusarea telefonului cu virusul Pegasus.

  Odată introdus, Pegasus se conecta la serverele de comandă și control, permițând controlul microfonului și al camerei telefonului. De asemenea, colecta toate contactele, Email-urile, mesajele, geolocalizarea și alte informații personale pe telefon.

  4. MESAJE SMS CU EXPEDITOR FALS

  De multe ori, infractorii cibernetici nu țin cont de lucruri simple, cum ar fi ortografia sau numerele de telefon sau typo-urile pe care le folosesc. Fii tu atent la aceste detalii, să nu cazi victima atacatorilor.

  5. LIMBAJUL ȘI ORTOGRAFIA

  Infractorii cibernetici profită de mijloacele noastre de comunicare preferate, inclusiv telefoane, mesaje text, Email, site-uri web și aplicații, în încercarea de a ne determina să împărtășim informații personale, financiare și alte informații sensibile.

  Oricine poate deveni victimă

  Atacurile de phishing au devenit din ce în ce mai sofisticate. În aceste zile, oricine poate fi victimă. Așa că, informează-te!

  Poți urma cele 5 reguli de aur recomandate de OLX:

  1. Fii critic cu anunțurile scrise într-un limbaj incorect;
  2. Menține conversațiile doar în mesageria OLX;
  3. Evită plățile în avans, în special cele internaționale;
  4. Din cauza situației generate de Covid-19, te încurajăm să alegi livrarea prin curier și să iei toate măsurile de igienă necesare;
  5. Folosește „Livrare cu verificare” și verifică de fiecare dată produsul înainte să-l plătești.

  Încasarea sumei pentru produsele vândute de utilizatori, pe OLX, și livrate prin curier nu se face niciodata online, ci doar prin intermediul FAN Courier, prin ramburs, după verificarea coletului. OLX trimite vânzătorilor alerte pe e-mail cu statusul tranzacției, iar FAN Courier face plata cash sau direct în cont.

  OLX sfătuiește consumatorii să contacteze urgent echipa de customer support, în cazul în care se regăsesc în situația unei tentative de phishing: contact@olx.ro; mesageria Facebook.

  Mai multe informații ajutătoare: Cum te poti proteja de fraudele online și Cum poti vinde in siguranta pe OLX.

  Poți, de asemenea, urma sfaturile si regulile Europol pentru a evita să devii o victimă a fraudei online. Europol te sfătuiește cum să procedezi înainte de a plasa o comandă și în timpul comenzii și nu numai.

  Este important să ții cont de aceste amenințări pentru a evita să ajungi o victimă a fraudei online. Pentru multe victime, atacul depășește pierderile monetare și le afectează sănătatea fizică și emoțională.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.