More

  eMAG este amendat cu 32,28 milioane lei de Consiliul Concurenței

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  eMAG este amendat cu 32,28 milioane lei (aproximativ 6,7 milioane euro) de Consiliul Concurenței. Autoritatea acuză retailerul online de abuz de poziţie dominantă pe piaţa serviciilor de intermediere prin platforme online de tip marketplace.

  Consiliul a impus eMAG o serie măsuri corective pentru a restabili mediul concurenţial normal şi pentru a preveni apariţia unor astfel de fapte.

  Investigația a început în 2017

  În urma investigației, Consiliul Concurenței a constatat că Dante International, în calitate de deţinător şi administrator al platformei online eMAG Marketplace (www.eMAG.ro), a abuzat de poziţia sa dominantă, în perioada ianuarie 2013-iunie 2019. În special, a abuzat prin poziţionarea şi afişarea mai favorabilă a propriei oferte de produse în detrimentul ofertelor partenerilor care comercializau pe platformă şi cu care se afla în concurenţă directă.

  Astfel, compania a limitat ofertele partenerilor afiliaţi eMAG.ro. Acest lucru a condus la afectarea concurenţei reale între ofertele de produse prezentate pe această platformă. Dante Internation a recunoscut fapta anticoncurenţială şi a beneficiat de o reducere a amenzii.

  Măsuri impuse eMAG de Consiliul Concurenței

  Consiliul Concurenței impune eMAG să adopte o serie de măsuri privind algoritmii utilizaţi de platformă. Dante are obligaţia să informeze complet şi corect comercianţii parteneri asupra modului de funcţionare a algoritmilor. Mai exact, trebuie să explice cum funcționează algoritmii de listare, cei de poziţionare a produselor pe platformă şi să limiteze intervenţiile manuale în funcţionarea algoritmilor relevanţi.

  eMAG trebuie să dezvolte modificări ale structurii organizaţionale, să creeze un sistem de gestionare a datelor colectate şi stocate prin intermediul platformei. Toate aceste măsuri vor permite accesul la aceste date agregate în mod nediscriminatoriu.

  Nu în ultimul rând, eMAG trebuie să-şi îmbunătăţească politica de soluţionare a plângerilor. Pentru a face asta, trebuie să creeze unui set de bune practici în administrarea relaţiei cu participanţii la platformă.

  eMAG este amendat – Poziția CEO-ului

  „Viteza cu care am dezvoltat platforma eMAG nu a fost lipsită de erori. Însă am învățat de fiecare dată din ele și ne-au ajutat sa adaptăm modelul. Procesul de dezvoltare a platformei a presupus de multe ori soluții rapide în interesul clienților, dar unele dintre ele au fost impredictibile pentru alte părți implicate în platformă.

  Deși izolate, aceste situații au generat îngrijorări ale autorității de concurență, împreună cu care am depus toate eforturile pentru identifica un mod foarte predictibil, transparent și echilibrat prin care toate părțile să poată beneficia de avantajele unei platforme de comerț online, iar clientul să rămână prioritatea noastră.

  Chiar dacă am primit o sancțiune, luăm partea bună din aceasta experiență. Am învățat cum să oferim un serviciu foarte bun în același timp și clienților, și partenerilor din Marketplace, printr-un sistem de reguli și algoritmi îmbunătățiți permanent, bazându-ne pe tehnologie.

  Astfel, clienții beneficiază de servicii inovatoare care le salvează timp și bani. Partenerii beneficiază de oportunități majore de dezvoltare, în România și în țările din jur.” a declarat Iulian Stanciu, CEO eMAG

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.