More

  ANCOM a efectuat 3.500 de controale anul trecut

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  ANCOM a efectuat 3.500 de controale anul trecut pe piața serviciilor de comunicații electronice, serviciilor poștale și echipamentelor radio.

  ANCOM a efectuat 3.500 de controale anul trecut

  „Activitatea de monitorizare și control a comunicațiilor electronice, poștale, echipamentelor radio și compatibilității electromagnetice a fost cu atât mai meticuloasă în 2020 cu cât această perioadă a fost una total atipică, plină de noi provocări și situații limită. Astfel, am derulat anul trecut 3.481 de controale, neregulile existente fiind sancționate cu amenzi în cuantum de 3.628.400 de lei. Tot anul trecut am desfăşurat și cea de-a doua campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobilă, iar rezultatele măsurătorilor au fost puse la dispoziția publicului larg prin intermediul platformei aisemnal.ro, a declarat Cristin Popa,Directorul Direcției Executive Monitorizare și Control din cadrul ANCOM.

  În urma acestor controale, ANCOM a transmis 170 notificări și a aplicat 512 de avertismente şi 200 de amenzi contravenționale. Vloare totală a amenzilor este 3.628.400de lei. Suma constituie venit la bugetul de stat.

  Piața comunicațiilor electronice

  În anul 2020, ANCOM a efectuat 1.996 de acțiuni de control Piața comunicațiilor electronice. Contravenienții au primit 170 de notificări, 209 avertismente și 99 amenzi contravenționale. Cuantum fiind de 3.184.300 de lei.

  ANCOM a aplicat 37 de amenzi contravenționale în cuantum total de 2.592.400 de lei furnizorilor de servicii de telefonie. Amenzile au venit în urma neîndeplinirii obligațiilor de acoperire asumate prin licențe, încălcarea obligațiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali, desfășurarea procesului de portare sau încălcarea altor obligații.

  De asemenea, ANCOM a finalizat o noua campanie de măsurare a acoperirii naționale cu servicii de voce oferite de operatorii Orange, Vodafone, Telekom şi RCS&RDS.

  Companiile aveau această obligaţie prevăzută în licențele de utilizare a spectrului radio obținute în urma licitaţiei din 2012. Acoperirea cu semnal de voce mobilă a fost măsurată în 13.398 de localități. Totodată fiind măsurați aproape 250.000 de km pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale.

  ANCOM a efectuat 3.500 de controale anul trecut

  6 amenzi contravenționale în cuantum total de 60.000 lei au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de acces la internet. Cea mai mare dintre amenzi a fost în cuantum de 15.000 lei. Aceasta a fost aplicată pentru facturarea și furnizarea de servicii fără a avea un contract valabil încheiat.

  18 amenzi contravenționale în valoare totală de 252.000 de lei au fost aplicate furnizorilor de servicii de televiziune și radiodifuziune sonoră (RTV). Principalele sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a condițiilor cuprinse în autorizațiile tehnice.

  Furnizorii de rețele de tip CATV au fost sancționați cu 37 de amenzi contravenționale. Valoarea totală a amenzilor de 267.900 de lei a fost aplicată pentru nerespectarea condițiilor prevăzute în Autorizația Generală.

  O amendă în cuantum de 12.000 de lei a fost aplicată unui operator de radiocomunicații pentru utilizarea unei frecvențe fără a deține licență.

  Piața echipamentelor radio și compatibilitate electromagnetică

  Pe piața echipamentelor radio și compatibilității electromagnetice, ANCOM a efectuat 947 de controale. În urma acestora au fost aplicate 208 de avertismente și 65 de amenzi contravenționale.

  Valoarea totală fiind de 307.500 de lei. Cea mai mare amendă a fost în valoare de 35.000 de lei. Aceasta a fost aplicată pentru publicitate în scopul comercializării a echipamentelor de tip jammer.

  În ceea ce privește compatibilitatea electromagnetică, cea mai mare amendă a fost valoare de 2.500 de lei. Amenda a fost aplicată pentru lipsa marcajului CE și a manualului de utilizare în limba română.

  Piața serviciilor poștale

  ANCOM a efectuat în anul 2020 un număr de 538 de acțiuni de control. Au fost aplicate 95 de avertismente și 36 de amenzi contravenționale, în cuantum de 136.600 de lei. A fost frecvent constatată nerespectarea obligațiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

  Din totalul controalelor, 21 de controale au vizat Compania Națională Poșta Română (CNPR) în calitatea sa de furnizor de serviciu universal. În urma controalelor fiind aplicate 3 avertismente, precum și 3 amenzi în cuantum total de 50.000 de lei.

  Cea mai mare amendă aplicată pe piața serviciilor poștale, în cuantum de 35.000 de lei, a fost aplicată Companiei Naționale Poșta Română. Amenda a fost aplicată pentru nerespectarea condițiilor minime de calitate pentru trimiterile de corespondență internă din sfera serviciului universal.

  În cazul celorlalți furnizori de servicii poștale, principalele nereguli au constat în furnizarea serviciilor poștale nenotificate, nerespectarea modalităților de predare a trimiterilor poștale către destinatari, lipsa sau nerespectarea conținutului avizului poștal.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.