More

  Facebook elimină conturi care răspândesc propagandă rusească

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Facebook elimină conturi care răspândesc propagandă rusească în Ucraina. Compania spune că au fost detectate mai multe conturi în ultimele 48 de ore.

  Facebook a eliminat o rețea de conturi false care încearcă să răspândească dezinformare rusă în Ucraina. Compania a declarat că a eliminat aproximativ 40 de conturi, pagini și grupuri de pe Facebook și Instagram care au fost detectate în ultimele 48 de ore. De asemenea, compania a lucrat pentru a opri încercările de hacking din ultimele zile. Acestea vizează militarii ucraineni și oficialii guvernamentali.

  Într-un briefing de duminică seara, directorul Meta, David Agranovich, a spus că conturile în cauză nu au câștigat încă o mulțime de urmăritori. Au fost identificate rapid de cercetătorii de securitate ai companiei. El a spus că acele conturi au aproximativ 4.000 de urmăritori pe Facebook, iar pe Instagram aproximativ 500.

  Persoanele false, care vizau oameni din Ucraina, erau folosite pentru a susține site-uri de știri false. Site-urile publicau afirmații care vizează „subminarea guvernului ucrainean și stimularea activităților actorilor ruși”, potrivit Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate al companiei.

  Ar publica afirmații despre Occidentul care trădează Ucraina și despre Ucraina că este un stat eșuat”, a spus Agranovich. „De asemenea, au pretins că au sediul la Kiev și s-au pozat în redactori de știri, ca fost inginer aviatic, ca autor al unei publicații științifice”.

  Compania a declarat, într-un comunicat, că investigația sa asupra acestor conturi este în curs de desfășurare. Cu toate acestea, a corelat persoanele din spatele conturilor false de o eliminare anterioară a conturilor false în 2020. Cercetătorii de securitate Facebook de la acea vreme au declarat că activitatea a fost urmărită la „persoane din Rusia, regiunea Donbass din Ucraina și două organizații media din Crimeea – NewsFront și SouthFront”.

  Facebook elimină conturi care răspândesc propagandă rusească

  Separat, cercetătorii Facebook au avertizat că o mână de jurnalişti ucraineni, oficiali militari şi alte persoane publice au fost vizaţi de tentative de hacking , în ultimele zile. Activitatea, pe care Facebook o atribuie unei entități cunoscute de cercetătorii de securitate sub numele de „Ghostwriter”, este, de asemenea, menită să răspândească dezinformarea. Facebook a spus că Ghostwriter folosește de obicei atacuri de tip phishing. Preia astfel conturile de e-mail și conturile de pe rețelele de socializare pentru a posta dezinformare, pretinzând a fi persoane publice.

  Am detectat încercări de a viza oameni pe Facebook și am postat videoclipuri pe YouTube care prezintă trupele ucrainene ca fiind slabe și predându-se Rusiei, inclusiv un videoclip care pretinde că arată soldații ucraineni predându-se”, a spus Agranovich. Facebook nu speculează cine se află în spatele Ghostwriter, dar alți cercetători au legat atacurile de Belarus.

  Retragerile au loc în timp ce Facebook a încercat să limiteze capacitatea Rusiei de a folosi dezinformarea pe platforma sa. Facebook a declarat săptămâna trecută că formează un centru de operațiuni de securitate. Centrul va monitoriza situația din Ucraina și pentru a o ajuta să răspundă rapid la amenințări și dezinformare. Rețeaua de socializare a încurajat și oamenii din Ucraina să-și blocheze conturile. Gleicher a spus duminică că Facebook va activa și instrumentul său de „blocare a profilului” și în Rusia.

  Rusia a amenințat Facebook

  În același timp, Rusia a declarat că intenționează să restricționeze accesul la Facebook în țară. Asta după ce compania a refuzat să elimine verificările de fapt de la instituțiile media de stat ruse. Deocamdată, compania nu a văzut semne că serviciile sale sunt blocate.

  Credem că suntem încă accesibili în țară”, a spus el. El a confirmat, de asemenea, că Facebook „blochează complet capacitatea unui număr de entități mass-media de stat ruse de a difuza în Ucraina”.

  Când a fost întrebat dacă Facebook se gândește să blocheze mass-media de stat ruse la nivel global, Gleicher nu a exclus această posibilitate. „Având în vedere situația și cât de repede se mișcă lucrurile, continuăm să evaluăm o gamă completă de opțiuni”.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.