Înregistrările video 4K întâmpină noi taxe şi incertitudini

Cristian Gănescu
- 30.03.2015, 6:38 în Evoluţie
0

SHARES

Video-urile cu rezoluţie 4K ar putea ajunge pe piaţă mult mai târziu, iar acest lucru este cauzat de o cerere surprinzătoare a unui comision pentru o anumită tehnologie de comprimare video.

Poate că nu veţi vedea un film 4k, nici nu veţi filma la rezoluţie 4k sau măcar să cumpăraţi un televizor 4k în viitorul apropiat, la preţul la care v-aţi fi aşteptat.

Asta din cauza unui regres care afectează trecerea la rezoluţia video 4k, în momentul în care un grup, denumit HEVC Advance a anunţat depunerea unei licenţe pentru patentarea tehnologiei de compresie video.

Nu văd cum acest lucru nu va creşte preţul„, a spus Jan Ozer, un autor şi consultant pentru tehnologia video de la Streaming Learning Center. „Iar lipsa termenilor de licenţiere din partea noului grup, care se va întinde pe mai multe luni, va încetini, în mod sigur, adoptarea planului de către industrie„, a mai adăugat acesta.

Producătorii de televizoare şi furnizorii de servicii de streaming video încearcă să creeze un val de entuziasm în rândul consumatorilor în ceea ce priveşte video-urile 4K, cunoscute şi ca Ultra HD.

Promite o imagine mai clară, prin folosirea a cel puţin de patru ori mai mulţi pixeli, comparativ cu rezoluţia generică HD la 1920×1080.

Dar pentru a susţine aceste date suplimentare, video-ul 4k are nevoie de o tehnologie de compresie foarte puternică. În acest scop, zeci de jucători din piaţă au creat un standard numit High Efficiency Video Coding, alias HEVC sau H.265. Un grup, foarte bine consolidat, numit MPEG LA au anunţat în 2014 un mecanism pentru licenţierea unei serii largi de patente HEVC pentru a fi utilizate la producerea dispozitivelor Blu-ray, programelor de editare video şi pentru smartphone-uri.

Apoi HEVC Advance a ieşit joi cu o nouă serie de patente. Acest lucru implică posibile noi taxe sau încălcări ale patentului, ceea este reprezintă o problemă pentru toţi entuziaştii tehnologiei 4k.

De exemplu, MPEG LA a eliminat taxele pentru licenţele de streaming pe care le încasa alături de predecesorul HEVC, H.264/AVC, dar HEVC Advance ar putea ridica pretenţii la aceste taxe.

Piaţa este într-o confuzie totală

Dan Rayburn, analist al companiei Frost & Sullivan a declarat că „Acest lucru generează confuzie în piaţă. Au dat un comunicat de presă care sperie mulţi creatori de conţinut şi nu au dat niciun detaliu suplimentar…Există patroni care spun că acest lucru nu este ceva pozitiv pentru afacerea sa„.

Vestea, care a venit chiar înainte de întâlnirea anuală din Las Vegas pentru Conferinţa Naţională a Asociaţiei Radiodifuziunii, indică foarte clar dificultăţile cu care se confruntă sistemul de patentare. Deţinătorii de patente vor să fie remuneraţi pentru inovaţiile lor, dar îngrijorările ce ţin de patent pot transforma dezvoltarea unui produs o problemă ce ţine nu numai de ingineri, ci şi de avocaţi. Iar procesele judiciare pentru patente sunt foarte costisitoare.

Pe de altă parte, grupul HEVC Advance susţine că defapt grăbeşte lucrurile. Câţiva deţinători de patente nu s-au implicat în seria de patente a MPEG LA, iar licenţele lor vor simplifica procesul de licenţiere. „Este evident că piaţa cere opţiuni suplimentare de licenţiere pentru deţinătorii de patente HEVC şi HEVC Advance întruneşte aceste cerinţe„, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului.

Licenţierea transparentă

HEVC Advance promite un proces de licenţiere „transparent”, dar până acum nu acordă alte detalii în afară de faptul că deţine 500 de patente, numindu-le ca fiind esenţiale pentru utilizarea HEVC, că plănuieşte să lanseze licenţele sale în al treilea trimestru şi că se aşteaptă ca printre cei care vor aplica pentru licenţele sale să fie General Electric, Technicolor, Dolby, Philips şi Mitsubishi Electric.

Purtătorul de cuvând al grupului a sugerat faptul că mai mulţi deţinători de patente nu au fost mulţumiţi de banii pe care îi încasau prin licenţa MPEG LA. Unul dintre scopul grupului HEVC Advance este „livrarea unui model echilibrat de afacere care să susţină comercializarea HEVC„.

Un potenţial câştigător este Google, al cărui tehnologie de compresie video VP9 este disponibilă fară plata unor comisioane, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Google încearcă să promoveze tehnologia VPx pentru a debloca video-ul online tocmai din asemenea probleme de patent care acum înconjoară HEVC. Google foloseşte VP9 ca o opţiune pe platforma sa video online Youtube.

HEVC Advance şi MPEG LA nu au dezvăluit conjunctura care a dus la apariţia celor două serii de patente, un rezultat care subminează încercarea grupului MPEG LA de a oferi o ofertă convenabilă pentru companiile care au nevoie de licenţiere.

„În măsura în care pot fi necesare sau utile alte brevete, părţile sunt libere să evalueze singuri ce au nevoie pentru licenţiere”, a declarat grupul MPEG LA într-o declaraţie. Nu a comentat motivul pentru care licenţiatorii HEVC Advance nu au fost incluşi în seria de patente pe care le deţine.

HEVC Advance are aceeaşi strategie de vânzare ca şi MPEG LA: licenţierea de la noi este mai uşoară decît să obţii lecenţe de la mai multe companii individuale.

Sursa: Cnet.com

Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!